anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

obiektyw Sigma 70-300

menia21
Nowicjusz

obiektyw Sigma 70-300

Witam :) ma zamiar zakupic nowy obiektyw do lustrzanki alfa 330, co myslicie o tym obiektywie sigma 70-300? czy jest on w miare dobry jak dla amatora?:) może lepszy bedzie Tamron 55-200? lub sony DT 55-200? pozdrawiam.

1 ODPOWIEDŹ 1
armalite
Początkujący

menia21 napisał(a):

Witam :) ma zamiar zakupic nowy obiektyw do lustrzanki alfa 330, co myslicie o tym obiektywie sigma 70-300? czy jest on w miare dobry jak dla amatora?:) może lepszy bedzie Tamron 55-200? lub sony DT 55-200? pozdrawiam.

Są dwie Sigmy, tańsza i droższa z literkami APO. To nie tylko dodatkowy nadruk ale lepsze szkła i moim zdaniem lepiej ją kupić, szkoda kasy na tańszy model.
To tak tytułem wstępu. Teraz tak: Do czego Ci to potrzebne?
Mam taką Sigmę i jestem raczej zadowolony. Wykorzystuję ją do fotografowania detali architektonicznych i ptaków. Z tym, że ptaki to tylko duże albo małe kilka-kilkanaście metrów ode mnie. Do prawdziwych zbliżeń jest jednak za krótka ogniskowa i momentami jest trochę za ciemny. Cóż, kiedyś sobie kupię 150-500, póki co mam to co mam.
Bardzo fajnie wychodzą też portrety w plenerze, zdjęcia z serii "jesteś w ukrytej kamerze zza węgła". Natomiast raczej średnio nadaje się do krajobrazów czy ogólnie architektury z uwagi na mały kąt widzenia na krótkiej ogniskowej.

Moim zdaniem kluczowym jest pytanie, jaki jeszcze masz obiektyw. Ja mam w tej chili pokrycie od 17 do 300 w dwóch obiektywach, planuję jeszcze kupić 10-20 i wspomnianą 150-500 oraz stałkę 50 do portretów. To da mi szerokie możliwości.

Sigma jest fajna. Jeśli odczuwasz potrzebę posiadania teleobiektywu z niezłym obrazem za rozsądne pieniądze, to mogę ją polecić