anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

domowe studio

joanna26-----
Początkujący

domowe studio

witam,
mam problem... zakupiłam sony A500 do tego mam 2 lampy studyjne i kostkę synchronizacyjną. nie chce mi to działać po podłączeniu wszystkiego. czy ktoś może wie gdzie leży problem, jakie funkcje ustawić w aparacie żeby to działało (nie ma błysku z lamp)
pozdrawiam i proszę o pomoc...

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Napisz proszę więcej jakie to są konkretnie lampy i jaka to jest kostka.

Pozdrawiam,

joanna26-----
Początkujący

lampy są z tej aukcji http://www.allegro.pl/item1017328010_ze ... o_dom.html
a kostka to TF 323

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

"Lampy" to w tym wypadku zbyt mocne słowo, to są klasyczne żarówki błyskowe. ;)

Jedną z nich podłączasz kabelkiem do kostki zapiętej na sankach aparatu. Druga żarówka poprzez fotocelę jest wyzwalana równocześnie z tą podpiętą do aparatu.

Tak to powinno działać.

joanna26-----
Początkujący

no i tak mam to podpięte ale nie ma błysku. może trzeba coś w aparacie ustawić?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

joanna26 napisał(a):

no i tak mam to podpięte ale nie ma błysku. może trzeba coś w aparacie ustawić?

Przed chwilą sprawdziłem i u mnie A550 podłączona do lampki przez podobną kostkę, wyzwala po kabelku bez żadnych problemów.

Może bieguny w kostce są nie tak...SZFENDAK powinien coś w tej kwestii więcej powiedzieć bo on znacznie lepiej zna się na elektronice ode mnie.

Rozumiem, że żarówki odpalają się na przycisk test lub na przedbłysk pomiarowy z lampy wbudowanej?

joanna26-----
Początkujący

jestem początkująca i nie wiem co to przedbłysk pomiarowy... ale jeśli chodzi o przycisk testu to tak odpalają się... mam jeszcze canona i kostke do niego i tu nie ma żadnego problemu z błyskiem...

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

u mnie też nie ma problemu z wyzwalaniem takich żarówek przez kostki które posiadam, ale wiem że takie problemy się zdarzają

Jeśli masz "pod ręką" kogoś kto potrafi zadziałać lutownicą to poproś by w tej kostce którą posiadasz przelutował kabelki bo ważna jest polaryzacja przy wyzwalaniu

joanna26-----
Początkujący

a może wymienić tą kostkę? jakie kostki posiadasz? to kupię taką samą...