anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A550 czy A500 - warto dopłacać?

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

A550 czy A500 - warto dopłacać?

No właśnie. Pytanie jak w temacie.
Z tego co wyczytałem, to oba modele różni:
- rozdzielczością matrycy,
- rozdzielczość ekranu LCD,
- szybkość zdjęć seryjnych.
Najbardziej zależy mi na niższych szumach (matryca CMOS), a z tymi w obu modelach chyba podobnie.
Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów porównywał np. obraz z obu ekranów LCD (tryb edycji zdjęć).
Zastanawiam się czy warto dopłacać te 600 zł do modelu A550.
Przeglądałem forum pod tym kątem i generalnie sporo się pisze i poleca A550 natomiast A500 pozostaje jakby w cieniu :-)

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi na ten temat.

55 ODPOW. 55
marcino-----
Początkujący

Podłączam się pod pytanie, chciałbym kupić swoją pierwszą lustrzankę i zastanawiam się nad tymi modelami. Dużo mówi się o A 550 (np. filmy instruktażowe) a A 500 jest odsunięta... Chociaż dla mnie to zrozumiałe. A 500 - wersja podstawowa, A 550 - wersja ulepszona dla bardziej wymagających.

Jeśli miałbym teraz kupować lustrzankę to wybrałbym zdecydowanie A500: wyświetlacz nie musi być lepszy, rozdzielczość zdjęć mi nie przeszkadza (tylko 2M mniej), zdjęcia seryjne: wystarczy mi na pewno 5(4)kl/s.

Jeżeli - tak jak mnie - nie są Ci potrzebne dodatkowe udogodnienia w A 550 to kupuj wersję podstawową.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, gdyż to mój pierwszy post. Mam 15 lat i chce przejść z kompaktu na lustrzankę, jednak moje możliwości finansowe są dość ograniczone więc zanim kupie aparat trochę czasu minie. Ale jakoś wytrwam :) Jako, że już po świętach to wiele szczęścia w nowym roku.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Główną (nie wymienianą) różnicą między obydwoma modelami jest matryca. W A500 matryca pochodzi z A700 zaś A550 wyposażona jest w zupełnie nową matrycę.

sadam_
Użytkownik

A ja zaproponuję wizytę w którymś z SC i porównanie wyświetlaczy obu modeli - moim zdaniem jest to dobry powód do zakupu A550 :D, zwłaszcza w trybie MF Check LV :smileythumbsup:, 7kl/s to dodatkowy smaczek który może być użyteczny.

marcino-----
Początkujący

Deviant napisał(a):

Główną (nie wymienianą) różnicą między obydwoma modelami jest matryca. W A500 matryca pochodzi z A700 zaś A550 wyposażona jest w zupełnie nową matrycę.

Przyznam, że nie wiedziałem. Nie jestem biegły w tych tematach. Czym się różnią?

sadam napisał(a):

A ja zaproponuję wizytę w którymś z SC i porównanie wyświetlaczy obu modeli - moim zdaniem jest to dobry powód do zakupu A550 :D, zwłaszcza w trybie MF Check LV :smileythumbsup:, 7kl/s to dodatkowy smaczek który może być użyteczny.

Oczywiście jak już wyżej napisałem każdy ma swoje wymagania i np. mnie byłby niepotrzebny lepszy wyświetlacz.

W sumie odpowiedź jest jedyna, prosta i nasuwająca się na język: aparat jakim będziesz się posługiwał musi odpowiadać Tobie samemu. Liczę, że wybierzesz dobrze. Bo chyba najważniejsze jest to, żeby sprzęt spełniał twoje wymagania. Powodzenia w wyborze.

oldguest
Początkujący

Deviant napisał(a):

. W A500 matryca pochodzi z A700

Jakieś przesłanki czy wiarygodne źródło? Nigdzie nie mogę dopaść porównania dotyczącego dynamiki matrycy w obu modelach.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Deviant napisał(a):

W A500 matryca pochodzi z A700

Jesteś pewny?

Wytłumacz mi proszę subtelną różnicę w specyfikacjach technicznych...
A700 - 12,2 efektywnych Mpixeli
A500 - 12,3 efektywnych Mpixeli

A700 - ISO 100 max 6400
A550 - brak ISO 100 max 12800

Matryca w A500 to nie to samo co w A700 ;)

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

Znalazłem jeszcze takie http://www.artaphot.ch/dslrs/201-jpg-noise-a500-a700-a900-and-dynax-7d porównanie szumów dla Dynax 7D, A700, 900 i 500 i moim zdaniem pięćsetka wypada bardzo dobrze.

Deviant.
Użytkownik

Deviant napisał(a):

Jakieś przesłanki czy wiarygodne źródło? Nigdzie nie mogę dopaść porównania dotyczącego dynamiki matrycy w obu modelach.

Deviant napisał(a):

Lajam napisał(a):

Deviant napisał(a):

W A500 matryca pochodzi z A700

Jesteś pewny?

Wytłumacz mi proszę subtelną różnicę w specyfikacjach technicznych...
A700 - 12,2 efektywnych Mpixeli
A500 - 12,3 efektywnych Mpixeli

A700 - ISO 100 max 6400
A550 - brak ISO 100 max 12800

Matryca w A500 to nie to samo co w A700 ;)

W A500 matryca pochodzi z A700, jednak została zmodyfikowana o 'patent' z kamer - Exmor. A550 posiada całkowicie nową matrycę. Zupełnie nowe są w obu przypadkach (A500/550) algorytmy odpowiadające za proces przetwarzania danych. Obie te alfy są już bardzo daleko od tego, co oferowała Minolta - to prawie całkowicie nowe projekty Sony.

oldguest
Początkujący

Deviant napisał(a):

W A500 matryca pochodzi z A700, jednak została zmodyfikowana o 'patent' z kamer - Exmor. A550 posiada całkowicie nową matrycę. Zupełnie nowe są w obu przypadkach (A500/550) algorytmy odpowiadające za proces przetwarzania danych. Obie te alfy są już bardzo daleko od tego, co oferowała Minolta - to prawie całkowicie nowe projekty Sony.

Jakie źródło? Nie widzę odnośnika.

Z tego co wiem Exmor R w kamerach ma ZUPEŁNIE inna konstrukcję matrycy. Do tego przy A500/550 nigdzie nie ma magicznego słowa "Exmor R"