anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A550 czy A500 - warto dopłacać?

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

A550 czy A500 - warto dopłacać?

No właśnie. Pytanie jak w temacie.
Z tego co wyczytałem, to oba modele różni:
- rozdzielczością matrycy,
- rozdzielczość ekranu LCD,
- szybkość zdjęć seryjnych.
Najbardziej zależy mi na niższych szumach (matryca CMOS), a z tymi w obu modelach chyba podobnie.
Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów porównywał np. obraz z obu ekranów LCD (tryb edycji zdjęć).
Zastanawiam się czy warto dopłacać te 600 zł do modelu A550.
Przeglądałem forum pod tym kątem i generalnie sporo się pisze i poleca A550 natomiast A500 pozostaje jakby w cieniu :-)

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi na ten temat.

55 ODPOW. 55
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

marcab napisał(a):

I wracam do pytania z tytułu: A 500 Y (18-55 + 55-200) jest poniżej 3 tyś. W wersji L (18-55) za 2222 zł. A 550 odpowiednio: Y- 3333 i L - 2833 z kitem. Prawie w cenie 550 z kitem jest 500 z 2 szkłami. I tu dopiero zaczyna się dylemat. :shock:

Jaki dylemat? Jak nie potrzebujesz 7 kl/s i bravii na wyświetlaczu, bierz A500 z dwoma słoikami. Jak Ci w/w potrzebne, bierz A550. Jak masz więcej kasy, to też :D - różnica w podglądzie jest widoczna :) . A 7kl./s? Czasem się przydać może. Raczej rzadko.

------------------------------
fotoamator
moby76
Poszukiwacz

Witam Wszystkich!

Pozwolę się "podpiąć" pod temat, bo też mam dylemat. A500 czy A550?

A tak w ogóle to na początek się przedstawię gdyż wcześniej tego nie uczyniłem, a bywam tu już od pewnego czasu. Mówią na mnie Grzegorz :) Ja o sobie powiem, że początki jeśli chodzi o fotografowanie mam już za sobą. I to tyle. Co bardziej ciekawskich proszę o pytania ;)

Ale do rzeczy. Fotografować zacząłem jak jeszcze Zenit był na topie i właśnie na nim poczynałem pierwsze kroki. Potem długo długo nic i nagle kupiłem sobie hybrydę konkurencyjnej firmy Fuji model S100 - naprawdę kawałEK dobrego aparatu. Później był Sony H50 i (żonki) bardzo udany (!!!) HX1.
Teraz przyszedł czas na zakup DSLR. Od samego początku nie miałem większego kłopotu z wyborem, byłem na 100% przekonany, że będzie to Sony. Przez moment tylko myślałem o Nikonie D5000 ale po krótkim przetestowaniu zrezygnowałem. Jednak ergonomia, menu, sposób wykonania i wiele innych rzeczy w aparatach Sony wzięło górę.
Teraz mam problem z wyborem. A500 czy A550. Jeśli chodzi o mnie to wybrałbym sobie A450 ale moja małżonka ma nieco inne wymagania, a ja jako wzorowy mąż chcę sprostać tym wymaganiom:) I w związku z tym miałbym do Was kilka pytań. A mianowicie:

1. Wytrzymałość baterii. Czy prawdą jest, że A550 na LV wytrzymuje tylko 230 zdjęć (przez celownik 500 zdjęć) jak podaje producent??? W jednym z salonów rtv agd potwierdzono mi te dane. Bateria taka sama jak w A500, a A500 wytrzymuje dwa razy więcej "klapnięć". Ja rozumiem, że LCD posiadający 921 tyś. punktów musi zużywać więcej energii ale bez przesady. Według mnie taka... krótkotrwałość baterii jest niedopuszczalna. Dla mnie LCD mógłby nie istnieć ale moja żona uwielbia kadrować przez ekran:)

2. Posiadam obiektywy Helios i mam nadzieję, że jest możliwość ich zamocowania poprzez odpowiedni pierścień do korpusu Alfy. Czy tak? Jeśli tak, to jakiej marki zakupić ten pierścień? Czy macie już jakieś sprawdzone? W internecie jest tego pełno.

3. Jaką kartę pamięci polecacie, MS cz SD?

4. Chcę zakupić aparat w sklepie internetowym i tak na wszelki wypadek zapytam jak wygląda wówczas sprawa jeśli chodzi o serwis w razie usterki? Gdy kupię sprzęt w salonie rtv agd to oddaję sprzęt do sklepu, a oni wysyłają go do serwisu. Jak to wygląda w przypadku sklepu internetowego? Rozumiem, że sprzęt wysyłam sam lub dostarczam osobiście do naprawy.

5. Moją małżonkę fascynują zdjęcia makro (stąd obowiązkowy uchylny ekran),a i "zabawa" głębią ostrości wchodzi w grę. Obydwa modele posiadają funkcję ręcznego ustawiania ostrości w trybie LV. Czy taki LCD Xtra Fine w modelu A550 bardzo ułatwi właśnie tę funkcję i nie tylko? Czy duża jest różnica jakości obrazu na LCD pomiędzy modelem 500 a 550??? Nie mam niestety możliwości porównania tych dwóch modeli (marne sklepy w moim mieście).

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi na mój post.
Pozdrawiam!!!

moby76
Poszukiwacz

Widzę, że cisza w temacie :?
A może w ten sposób. Czy jest tu osoba, która posiada A550?
Wiem, że zadałem pytania na które (może nie na wszystkie) padły już odpowiedzi ale interesują mnie szczegóły.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj. Trochę niezręczny czas wybrałeś - większość na Targach Foto w Łodzi była...
Ale po kolei

moby76 napisał(a):

1. Wytrzymałość baterii. Czy prawdą jest, że A550 na LV wytrzymuje tylko 230 zdjęć (przez celownik 500 zdjęć)

Wg informacji z instrukcji obsługi:
A550/A500 LV - ok. 480/520
A550/A500 OVF - ok. 950/1000
Nie wiem skąd wziąłeś informację o 230 zdjęciach z baterii?
Z praktyki Ci nie powiem ile faktycznie to jest, bo - nigdy nie fotografuję wyłącznie w jednym trybie, nigdy nie chciało mi się liczyć, zależy jeszcze czy, i ile zdjęć było robionych z lampą błyskową.

moby76 napisał(a):

2. Posiadam obiektywy Helios i mam nadzieję, że jest możliwość ich zamocowania poprzez odpowiedni pierścień do korpusu Alfy. Czy tak? Jeśli tak, to jakiej marki zakupić ten pierścień? Czy macie już jakieś sprawdzone? W internecie jest tego pełno.

Są dwa rodzaje z dandelionem (i potwierdzaniem ostrości) - drogi (ok. 200zł) i bez tego gadżetu, tani - ok. 35-50 zł.

moby76 napisał(a):

3. Jaką kartę pamięci polecacie, MS cz SD?

Najlepiej obie - sa dwa gniazda i można szybko przełączyć na drugą.

moby76 napisał(a):

4. Chcę zakupić aparat w sklepie internetowym i tak na wszelki wypadek zapytam jak wygląda wówczas sprawa jeśli chodzi o serwis w razie usterki? Gdy kupię sprzęt w salonie rtv agd to oddaję sprzęt do sklepu, a oni wysyłają go do serwisu. Jak to wygląda w przypadku sklepu internetowego? Rozumiem, że sprzęt wysyłam sam lub dostarczam osobiście do naprawy.

Najwygodniej i najszybciej jest wysłać bezpośrednio do serwisu CSI w Warszawie na Żytniej - kurier na koszt Sony, lub osobiście (jak mieszkasz blisko). Można przez sklep, ale zazwyczaj jest to dłuższy i bardziej skomplikowany sposób.

moby76 napisał(a):

5. Moją małżonkę fascynują zdjęcia makro (stąd obowiązkowy uchylny ekran),a i "zabawa" głębią ostrości wchodzi w grę. Obydwa modele posiadają funkcję ręcznego ustawiania ostrości w trybie LV. Czy taki LCD Xtra Fine w modelu A550 bardzo ułatwi właśnie tę funkcję i nie tylko? Czy duża jest różnica jakości obrazu na LCD pomiędzy modelem 500 a 550??? Nie mam niestety możliwości porównania tych dwóch modeli (marne sklepy w moim mieście).

Różnica jest widoczna, i jest dość znaczna, ale czy bardzo ułatwi? Trudno powiedzieć. To już trzeba organoleptycznie sprawdzić. Może warto przy jakiejś okazji odwiedzić któreś Centrum Sony, FotoJokera, MM czy inne miejsce, gdzie te aparaty występują i porównać?

------------------------------
fotoamator
moby76
Poszukiwacz

Dziękuję bardzo za pomoc w podjęciu decyzji Panie Tadeuszu!
Jeśli chodzi o (błędne) dane na temat akumulatora to wyczytałem je (niestety) na oficjalnej stronie Sony. Domyślam się, że to po prostu taki mały ale (moim zdaniem) poważnie wprowadzający w błąd chochlik.
Jeszcze raz dziękuję!
Pozdrawiam!

moby76
Poszukiwacz

No i jak w końcu z tym akumulatorem w A550???
Jeden telefon do "SC" i dowiedziałem się, że dane na internetowej stronie Sony nie są błędne.
Proszę o wypowiedź w temacie wytrzymałości akumulatora osobę, która posiada ten model DSLR.

Dzięki!

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

moby76 napisał(a):

Jeden telefon do "SC" i dowiedziałem się, że dane na internetowej stronie Sony nie są błędne.

z cały szacunkiem dla osób, które tam pracują, ale nie są to dla mnie osoby-wyrocznie :c20
mam ten aparat i robię duuuuuużo zdjęć (minimum 700) na jednym aku :D

jareklubicz.
Poszukiwacz

Tadeusz napisał(a):

Nie wiem skąd wziąłeś informację o 230 zdjęciach z baterii?

Ano stąd pewnie wziął cytat ze strony
http://www.sony.pl/product/dss-digital-slr/dslr-a550l#pageType=TechnicalSpecs
a dokładnie brzmi to tak "Wydajność akumulatora według normy Camera & Imaging Products Association

Około 500 obrazów przy korzystaniu z celownika, około 230 obrazów w trybie podglądu na żywo" koniec cytatu czyli jednym słowem te 230 ale cały czas w trybie LV, miałem ten aparat i wiem że można zrobić więcej zdjęć

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

:c18 W sumie by się zgadzało 500 zdjęć przez wizjer + 230 zdjeć w LV to by odpowiadało ilości jaką można wykonać na jednym akumulatorze :nauseated_face:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

na OFF Road Jura zrobiłem grubo ponad 500 zdjęć.
Miałem jeden aku i zacząłem od 78%, a skończyłem na 8%.......mam magiczny aparat ?