Podziel się wrażeniami!
Witam! Nosze się z zamiarem zakupi A77 od pewnego czasu, dość sporo się o niej naczytałem jak i kilkukrotnie trzymałem w ręce i w dość ograniczonych warunkach próbowałem ją testować.. Zaznaczam z góry, że nie jestem żadnym profesjonalistą z wielkim doświadczeniem i zdaje sobie sprawę iż niektóre pytania mogą wydawać się banalne. Pytania kieruje do użytkowników tego sprzętu.. Mianowicie:
Interesuje mnie fotografia nocna np. czas naświetlania ok 30min aby uchwycić ruch gwiazd na niebie.
1) Jeśli czas otwarcia migawki wynosi 30min to jak długo aparat będzie "myślał nad tym zdjęciem"?
W moim byłym aparacie a550 czas "myślenia nad zdjęciem" był wprost proporcjonalny do długości naświetlania. Co przy tak długim czasie bardzo ogranicza i irytuje.
Czytałem swojego czasu na forum jak i w posumowaniu testu na optyczne.pl o opóźnieniach przy zmianie niektórych parametrów. Mając kilkukrotnie ten aparat w ręce (fakt nie był to długi czas) nie zaobserwowałem tego.
2) Czy to opóźnienie naprawdę występuje? Jeśli tak to przy jakich ustawieniach i czy jest to bardzo widoczne?
3) Jakie obiektywy będą pasowały, po zastosowaniu przejściówki na M42 czytałem że spokojnie działa ale co z obiektywami Minolty MD?
Liczę na rzeczowe odpowiedzi. Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Artur412 napisał(a):
1) Jeśli czas otwarcia migawki wynosi 30min to jak długo aparat będzie "myślał nad tym zdjęciem"?
W moim byłym aparacie a550 czas "myślenia nad zdjęciem" był wprost proporcjonalny do długości naświetlania. Co przy tak długim czasie bardzo ogranicza i irytuje.
Artur412 napisał(a):
Czytałem swojego czasu na forum jak i w posumowaniu testu na optyczne.pl o opóźnieniach przy zmianie niektórych parametrów. Mając kilkukrotnie ten aparat w ręce (fakt nie był to długi czas) nie zaobserwowałem tego.
2) Czy to opóźnienie naprawdę występuje? Jeśli tak to przy jakich ustawieniach i czy jest to bardzo widoczne?
Artur412 napisał(a):
Interesuje mnie fotografia nocna np. czas naświetlania ok 30min aby uchwycić ruch gwiazd na niebie.
Artur412 napisał(a):
Artur412 napisał(a):
3) Jakie obiektywy będą pasowały, po zastosowaniu przejściówki na M42 czytałem że spokojnie działa ale co z obiektywami Minolty MD?
piotruso napisał(a):
Jakie opóźnienie i jakich parametrów? Regulacja aparatu przebiega w czasie rzeczywistym, nie ma w żadnym aparacie żadnych opóźnień. Tu nie rozumiem do czego miałbym się odnieść.
piotruso napisał(a):
Dodatkowo jest w aparacie funkcja "redukcja szumów dla długich naświetlań". Jeżeli jest ona włączona to aparat wykonuje dokładnie przez tyle samo czasu (czyli też 30 min) zdjęcie przy zasłoniętej matrycy (czarne) aby otrzymać obraz szumów własnych matrycy i odejmuje je od zdjęcia właściwego.
Piotrze, istotnie początkowo było opóźnienie w stosunku do użycia kółka zmiany nastaw.
W astrofotografii najważniejszy jest montaż paralaktyczny. Bez tego zamiast gwiazd będziemy mieli po prostu kreski na niebie.
Kreski powstają już powyżej 30 sekund. Jeśli zamierzamy zrobić takie niebo usłane liniami, to warto właśnie wykonywać krótsze naświetlania i potem je połączyć
Dziękuję wszystkim za tak szybkie i merytoryczne odpowiedzi!
Postaram się odpowiedzieć Wam po kolei:
bart_m26 - istotnie w moim starym aparacie było włączone odszumianie przy długim naświetlaniu więc pewnie z tego wynikał problem długiego czekania na "przetwarzanie zdjęcia". Posiadam jak na razie kilka moim zdaniem dość udanych zdjęć nocnych z długimi czasami naświetlania jak tylko troszkę odnajdę się na forum obiecuje dodać pare zdjęć.. Co do śledzenia ruchu gwiazd czytałem o tym trochę na forach związanych z astrofotografią jednak jak narazie jest to wyższy level, chociaż muszę się przyznać, iż marze o podpięciu body do teleskopu..
piotruso - dotychczas zdjęcia nocne robiłem przy użyciu statywu i wężyka (na którym można ustawić czas naświetlania do 9h) jeśli chodzi o serie zdjęć po 15 sekund myślę, że to jest dobry pomysł jeśli da to zamierzony efekt. Jak rozumiem łączyć je można tak samo jak przy technice HDR?
Jeśli chodzi o obiektywy to mocowanie MD i przejściówki z soczewką odpadają wtedy. Zależy mi na tym by osiągnąć dość wysoką jakość. Na razie nie stać mnie na kilka obiektywów z wyższej półki ale wszystko w swoim czasie..
bart_m26 - Istotnie przy stosowaniu odszumiania przy długich czasach naświetlania ważyłem że nie wszystkie gwiazdy zostały uwzględnione na zdjęciu myślałem iż wynikło to może z zbyt małej ustawionej czułości jednak kwestia odszumiania istotnie może mieć na to wpływ.
Czy możecie polecić jakiś program do obróbki zdjęć tak by można do niego dostać jakieś filmy instruktażowe bądź instrukcje pisemne?
Artur412 napisał(a):
Czy możecie polecić jakiś program do obróbki zdjęć tak by można do niego dostać jakieś filmy instruktażowe bądź instrukcje pisemne?
Artur412 napisał(a):
Posiadam jak na razie kilka moim zdaniem dość udanych zdjęć nocnych z długimi czasami naświetlania jak tylko troszkę odnajdę się na forum obiecuje dodać pare zdjęć..
Kreski powstają już powyżej 30 sekund. Jeśli zamierzamy zrobić takie niebo usłane liniami, to warto właśnie wykonywać krótsze naświetlania i potem je połączyć