anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Alfa 500, jaki obiektyw do 1000zł ? Zdjęcia w ruchu.

irma-----
Początkujący

Alfa 500, jaki obiektyw do 1000zł ? Zdjęcia w ruchu.

Witam.
Mam pytanie.
Po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowałam się kupić alfe 500 zamiast 550 i te zaoszczędzone kilkaset zł przeznaczyć na obiektyw.
Jeżdżę konno, latem co tydzień wyjeżdżam na zawody. Chcę zacząć uwieczniać dynamiczne przejazdy.
Wcześniej rozważałam także nikona d5000, ale Sony jest szybsze, dlatego ostateczny wybór padł na alfę 500.
Teraz mam dylemat. Jaki obiektyw kupić? Chciałabym żeby jego cena zmieściła się w granicach 1000 zł. Na zawodach będę korzystać z większego zooma, na hali też nie zawsze jest jasno, chciałabym również w miare szybki AF.
Wiem, ze wymagania są wysokie, szczególnie że kwota jaką dysponuje bardzo niska.
Ale co radzicie ?
Sigme 70-300, a może sony 75-300 zaproponowane w fotojokerze czy w ogóle Tamrona, który z tego o słyszałam ma szybszy AF. Albo jakieś inne?
Z góry dziękuje za pomoc!

18 ODPOW. 18
irma-----
Początkujący

Hale z reguły mają 40x80 m albo troche więcej.
Więc w zależności od tego gdzie akurat będzie znajdował się koń i jeździec będę maksymalnie z takiej odległości robiła te zdjęcia.

ronie-----
Początkujący

Zobacz, to zdjęcia zrobione obiektywem Sony 55-200 SAM i aparatem :c56 500.
Nie zmieniane w programach graficznych - tylko zdjęciu z kotem lekko podkręciłem kontrast.

http://i41.tinypic.com/117wqid.jpg
http://i39.tinypic.com/2sbpoaw.jpg
http://i41.tinypic.com/21cw8bt.jpg

Tak przy okazji daj znać jak ci się widzą ;) Tylko pomińmy zdjęcie z chłopakiem bo to tylko takie przykładowe :)

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

Generalnie to te zdj niewiele wnoszą do tematu bo miałeś statycznych modelów i w dość bliskiej odległości.

ikar39-----
Początkujący

witam mam pytanko co myślicie o tym obiektywie Sony DT 50 f/1.8 SAM mam na razie obiektyw 18-200 i zastanawiam się czy warto kupić ten obiektyw głównie fotografuje syna na imprezach szkolnych i na wakacjach z tego co czytałem opinie to z tym obiektywem aparat robi ładne fotki
i tu moje pytanie czy warto kupić ten obiektyw

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ikar39 napisał(a):

z tym obiektywem aparat robi ładne fotki

to fotograf robi zdjęcia, a aparat je tylko rejestruje :smileymrgreen:

ja osobiście uważam, że każdy amator powinien mieć pod ręką 50tkę. Pierwszym obiektywem jaki kupiłem po standardowym 18-70, była właśnie 50tka. To było to :D
Obiektyw stałoogniskowy ma swoje wady (nie ma "zoom'a"), ale jak dla mnie więcej jest zalet (rozmiar, jakość, światło).
Także polecam :smileythumbsup:

Deviant.
Użytkownik

kris napisał(a):

Obiektyw stałoogniskowy ma swoje wady (nie ma "zoom'a")...

Największą 'wadą' obiektywów zmiennoogniskowych jest powodowanie przez nie 'lenistwa' u osób się nimi posługujących. Wg nomenklatury, której używają moi studenci; 90% ludzi stoi wtedy jak 'widły w gnoju', co nie wpływa pozytywnie na zawartość kadru. Chyba, że fotografuję się w ten sposób jak najbardziej świadomie...

kris napisał(a):

...ale jak dla mnie więcej jest zalet (rozmiar, jakość, światło).

wg mnie mają tylko zalety...
Na targi w łodzi zabrałem ze sobą Vario-Sonnar'a (24-70), Planar'a oraz 50 minoltę. Vario-Sonnar został użyty w 5% zdjęć. Zdecydowanie wolę słoje stałoogniskowe.

Wracając do fotografowania koni ciemnymi obiektywami.
Jeżeli będzie to fotografia w ruchu, to nie ma problemu - przecież panoramowanie ładnie rozmyje tło. Inna rzecz, że jeżeli będziemy chcieli zamrozić całkowicie konie, wtedy jasny obiektyw wraz z możliwościami jakie niesie ze sobą A500 (wysokie, użyteczne ISO) to konieczność.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Deviat przecież ja w 99% używam wyłącznie stałek :D
i również wiem, że stałki zmuszają do myślenia, do kombinowania :c20
nie mniej jednak, nie każdy lubi się męczyć. Niektórzy wolą pójść na łatwiznę - wolna droga :thumbsup:

mitech
Poszukiwacz

kris napisał(a):

Deviat przecież ja w 99% używam wyłącznie stałek :D
i również wiem, że stałki zmuszają do myślenia, do kombinowania :c20

:shock: Krzychu młody jesteś i za mocno się przejmujesz rolą.
:c18
Weź te 99% podziel na pół wtedy wyjdą ci dwie pięćdziesiątki po których
będziesz mniej myślał i kombinował przez co będziesz zdrowszy :c34 :smileymrgreen:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

http://img353.imageshack.us/img353/9622/smiech5980883sf0.gif