Podziel się wrażeniami!
...zakupiłem ostatnio nową kartę pamięci do mojej Alphy A900, a mianowicie: Comact Flash 32GB 233x PRETEC. kiedy wsadzam ją do aparatu czasami czyta i mogę zrobić trochę zdjęć za jakiś czas pokazuje że karta nie możliwa do odczytu i muszę formatować przez komputer, czasami po formatowaniu od razu widać taki komunikat. Już jakiś czas temu myślałem że się naprawiło bo fociłem nią długo, zrobiłem może z 200 fotek i znów siadła, teraz znó wogóle nie chce jej czytać... oprócz niej używam kart: Compact Flash 8GB 233x PRETEC, czyli tej samej firmy i jest zawsze wszystko OK... Dodam tylko że sprawdzałem tą 32GB-tówke u kolegi w jego Sony A700 i tam działa bez najmniejszych problemów, pożyczyłem mu ją na tydzien do przetestowania i cały czas na niej focił bez problemów, po czym włożyłem ją do mojej A900 i znów to samo... miał ktoś może podobny problem?... czy może chodzi tutaj o starsze oprogramowanie A900 niż A700, które nie radzi sobie z czytaniem tak dużej kart...?
czy może chodzi tutaj o starsze oprogramowanie A900 niż A700, które nie radzi sobie z czytaniem tak dużej kart...?
...a czy updaty które wychodziły (chyba było ich 4 ) do A700, nie są nowsze od oprogramowania A900 która nigdy nie doczekała się updatu?
...zresztą nieważne, chodzi o to że karta nie może być uszkodzona skoro doskonale działa z innymi modelami aparatów, po prostu coś nie współgra pomiędzy 900-ką a tą kartą CF... tak mi się wydaje...
...czyli z tego co mówisz Kris, karty innych firm będą współgrały bez problemu z A900, bo szczerze powiedziawszy trochę boję się kupić drugi raz tak dużej kart nawet innej firmy, jeśli istnieje możliwość że znów nie będzie działała...?
...a czy updaty które wychodziły (chyba było ich 4 ) do A700, nie są nowsze od oprogramowania A900
...hmmm, nie patrzyłem na to z tej strony, chyba masz racje drogi kolego, lepiej mieć dwie karty po 8 GB ...w sumie trzymam tą 32GB tylko dlatego, że planuje zakup drugiego body, dokładnie A750, o ile wyjdzie
hehe i mam nadzieje że z nim będzie działała... co do tego 7 dni, mam nadzieję że to jest to o czym myślę i na co już tyle czekam
Dziękuję za rady Kris, niema jak koledzy z forum Sony i KKM, zawsze rozjaśnią umysł
Miałem ten sam problem z ta kartą w tym aparacie A900,problem ten sam występuje w kingstonie 16GB.
Kupiłem Sandyska 16 GB ULTRA 30MB/s i wszystko śmiga normalnie,niema problemów
u mnie jest ten sam problem ale w A850 i w karcie 8GB KINGMAX. Używałem jej przez ponad 2 lata, najpierw z A200, później A700 i nigdy ale to nigdy mnie nie zawiodła.
Przy pierwszym włożeniu jej do A850 wyskoczył komunikat, że karta CF niemożliwa do odczytu. Nie dało się nic zrobić w aparacie - menu nie działało. Sformatowałem więc ją w kompie i wszystko było ok, tzn. do dnia dzisiejszego, kiedy podczas robienia zdjęć nagle aparat się zawiesił. Wyłączyłem go, wyciągnąłem akumulator i po ponownym włączeniu wyskoczył komunikat o karcie - w tej sytuacji kompletnie nic już nie mogłem zrobić aparatem. Musiałem podejść do najbliższego MM i ratować się 4GB SanDisk'iem MS Pro Duo.
Ktoś ma pomysł co może być przyczyną?
myślę, że to po prostu wadliwa karta. Nie znam firmy. Nigdy nie kupię nic innego jak Lexar i Sandisk (udma) u sprawdzonego dystrybutora. Aparat drogi, to i karta z najwyższej półki. W końcu to nośnik zdjęć.szkicek napisał(a):
Ktoś ma pomysł co może być przyczyną?
...zakupiłem ostatnio nową kartę pamięci do mojej Alphy A900, a mianowicie: Comact Flash 32GB 233x PRETEC. ... ... ... po czym włożyłem ją do mojej A900 i znów to samo...
Gucio50 napisał(a):
Gdyby to spotkało mnie to bym reklamował w sklepie.
szkicek napisał(a):
Używałem jej przez ponad 2 lata, najpierw z A200, później A700
Gucio50 napisał(a):
CO bym kupił.
a więc raczej nie CF tylko SD SDHC.
Gucio50 napisał(a):
i nawet Kingstonowi bym nie zaufa