Podziel się wrażeniami!
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum i miejmy nadzieję zostanę na dłużej
Sprawa wygląda tak - chcę kupić aparat. W grę wchodzi alfa 450 i alfa 500, teraz proszę was o porównanie ich w dość przystępny sposób - dla mnie amatora. Który wybrać?
To było pytanie pierwsze, a teraz pytanie drugie, nie wiem czy nie ważniejsze.
Oprócz tych 2 konkretnych modeli Sony, wchodzi w grę również Nikon D5000 - teraz już tłumaczę, dlaczego piszę o nikonie tutaj na forum. Otóż dlatego, że przeglądając różnego rodzaju fora które przeznaczone są dla użytkowników wszystkich systemów nie trafiłem niestety na ludzi którzy mieliby coś sensownego do powiedzenia w tej sprawie...
Spróbujmy w ten sposób - proszę was, abyście przekonali mnie - dlaczego powinienem wybrać właśnie Alfę? (no chyba że macie inne zdanie, ale to by mnie zaskoczyło).
I proszę, niech to będą sensowne argumenty a nie pochodne wypowiedzi "bo tak" albo "bo jest lepsze" - lepiej nie pisać w ogóle niż takie pierdoły.
Tak, podsumowując, przekonajcie mnie i pokażcie różnice między 450 a 500, a może po prostu powinienem wybrać tego który lepiej trzyma się w ręku, bo różnice są tak małe? Słucham
Z góry dziękuję.
PS
Pewnie ktoś spyta, to odpowiem na zapas - tak, napisałem dokładnie taki sam post na forum użytkowników Nikona, aby poznać porządne argumenty obu stron.
Aha, i jeszcze jedna bardzo duża prośba - nie piszcie o innych modelach w stylu "a może to, a może dołóż i tamto" - nie. to jest postanowione - tylko wymienione wchodzą w grę.
Rozważając wybór między A450 a A500 jak wybrałem A500. Zdecydowały o tym te cechy, które kiedyś spowodowały kupno A300 zamiast A200 czy A100 - przede wszystkich odchylany ekran. To się bardzo przydaje podczas pracy ze statywem lub fotografowaniu w tłumie. Przykład? Instenizacja jakiejś bitwy, tak modne ostatnio przedstawienia cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Spośród tłumu wystają wyciągnięte w górę ręce fotografujących, ale o ile właściciele Nikonów, Canonów czy Sony A450 strzelają jak leci dziesiątki zdjęć na zasadzie "któreś się uda", ja mogę sobie dowolnie kadrować i ustawiać scenę tak jak chcę.
Do tego dochodzi możliwość perfekcyjnego ręcznego ostrzenia w trybie MF Check LV, rzecz podczas fotografowania ze statywu nie do przecenienia.
Owszem, A450 ma większą ilość megapikseli, ale w większości wypadków w domowych zastosowaniach wszystko powyżej 10 Mb to już przerost formy nad treścią a różnica między 12,3 a 14 już nie jest jakaś dramatyczna. 7kl.s w trybie seryjnym A450 osiąga tylko w specyficznym trybie, polegającym na jednorazowym ustawieniu AF, a w trybie z ciągłą korekcją AF osiąga tyle samo co A500, czyli 5 kl/s
Dziękuję, wszystko jest pomocne i doceniam
Dopiszę jeszcze, że 450 przy moim sposobie użytkowania robi średnio 1200 zdjęć na jednym naładowanym akumulatorze (40% zdjęcia seryjne, 3% zdjęcia z wbudowaną lampą i 57% zdjęcia bez lampy - nie używam zwykle LV), tak więc w tej kwestii aparat jest rewelacyjny i znacznie przekracza podawaną przez producenta (1050) liczbę zdjęć :smileythumbsup:. Jadąc w tygodniową podróż bez dostępu do źródła prądu biorę ze sobą 2 oryginalne naładowane akumlatory i robię 2500 zdjęć bez obaw, że mi nie starczy baterii.
wszystko zakończyło się kupnem 500
Mam nadzieję że będzie mi dobrze służyła!
h4tt0ri napisał(a):
wszystko zakończyło się kupnem 500
Mam nadzieję że będzie mi dobrze służyła!