Podziel się wrażeniami!
Witam,
Ostatnio do mojej A700 zakupiłem amatorską lampę studyjną którą łączę kablem synchro. Współpraca lampy z aparatem wypada jak narazie świetnie lecz są momenty kiedy chciałbym aby błysk był mniejszy niż podyktował lampie aparat.
Czy jest jakiś manualny sposób na ustawianie takiej zewnętrznej lampy z aparatu? Bardzo mi zależy na możliwości zmiany błysku na mniejszy.
Mój poziom zaawansowania w fotografii jest niewielki, proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam.
Witaj, fajnie by było abyś podał jaką posiadasz lampę.
Z poziomu aparatu zmniejszenie siły błysku jest niemożliwe.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Lampa błyskowa FV-120SMA 120Ws
LICZBA PRZEWODNIA: 32
REGULACJA MOCY: 1-1/8
Podam więc konkretny przykład, może jakieś rozwiązanie się znajdzie.
Na czarnym tle chcę zastosować lampę z plastrem miodu tak aby oświetlona była tylko jedna strona np. twarzy. Lampa automatycznie prześwietla takie zdjęcia. Jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam.
jaki masz ustawiony tryb fotografowania w aparacie? "A" (preselekcja przysłony) ? "M" (manual)? a może inny (np. auto)?
Akurat przy tych zdjęciach z plastrem miodu używałem M (plus jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie MF)
Jeśli lampa nie posiada regulacji siły błysku to możesz ograniczyć ilość światła wpadającego na matrycę poprzez przymykanie przysłony - to wg mnie najłatwiejszy sposób, chyba że zależy Ci na zachowaniu małej głębi ostrości to trzeba ratować się sterując czasem naświetlania - A700 umożliwia synchronizację nawet z migawką 1/250 s (przy wyłączonej stabilizacji).
Jeśli jednak to nie wystarcza konieczne będzie założenie filtra szarego lub choćby polara, który zabiera trochę światła.
Ewentualnie jeśli nie pracujesz na ISO 100 to obniż czułość właśnie do tej wartości.
Oczywiście konieczna praca w trybie M.
Lampa posiada regulację siły błysku lecz nawet przy minimalnej wartości błysk jest niezadowalająco wysoki,
Oczywiście, używałem 1/250 lecz przy niektórych zdjęciach poprostu konieczna była głębia ostrości przysłony np. f2.
Rzeczywiście ta odpowiedź chyba jest wystarczająco pełna lecz jeśli ktoś ma jeszcze pomysł zmniejszenia ilości światła przy niskiej przysłonie i czasie naświetlania 1/250 proszę o propozycję.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, i pomoc
Pozdrawiam
Odsuń lampę
A jak nie masz miejsca, to możesz przysłonić lampę dodatkową warstwą np. agrowłókniny lub kalką techniczną - na pewno wyjdzie taniej niż kupowanie filtra.