anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

zdjęcia w pomieszczeniu !!

monia12338
Początkujący

zdjęcia w pomieszczeniu !!

Witam! Jestem tu nowa :c37
Posiadam lustrzanke A300 + obiektyw (18-70). Nie dokupywałam jeszcze żadnych akcesorii dodatkowych. Jestem poczatkujacym fotografem 😜 :c20
Ostatnio chciałam zrobic kilka zdjeć w starej kamienicy.Kiedy mam lampe błyskowa właczoną zdjecia sa za jasne i nie ma takiego klimatu, a bez lampy są za ciemne i nic nie widać. :cry: :cry:
Jak mogę ustawić aparat żeby wychodziły mi zdjęcia w takich miejscach :question: :nauseated_face:

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

polecam użycie statywu i fotografować z długim czasem naświetlania (zależnym od tego jak ciemno tam jest) :thumbsup:

pozdrawiam,
kris

Początkujący

kris napisał(a):

polecam użycie statywu i fotografować z długim czasem naświetlania (zależnym od tego jak ciemno tam jest) :thumbsup:

pozdrawiam,
kris

Tak jak kris napisał. Statw i żadnego flesza :)

monia12338
Początkujący

Dzięki bardzo, tylko jeszcze za bardzo nie wiem jak nastawic żeby był długi czas naświetlania 😜 Możecie mi podopowiedziec :) bede wdzieczna. Nie trzeba zwiekszać ISO ?

koniu_88
Początkujący

monia12338 napisał(a):

Dzięki bardzo, tylko jeszcze za bardzo nie wiem jak nastawic żeby był długi czas naświetlania 😜 Możecie mi podopowiedziec :) bede wdzieczna. Nie trzeba zwiekszać ISO ?

Jak będziesz korzystała ze statywu to dawaj najmniejsze ISO (100) i wyłącz stabilizację.
W jakim trybie robisz zdjęcia? Rób na preselekcji przysłony (A). Ustawiasz wtedy przysłonę, a czas zostanie ustawiony automatycznie.. Hmm.. Wydaje mi się, że jesteś zupełnie zielona w tym temacie.. Ale wszystko jest do ogarnięcia ;) Z ciekawości się zapytam.. Przeczytałaś całą instrukcję obsługi aparatu? :) Ogólnie powinnaś zacząć od literatury :)

monia12338
Początkujący

dzięki, tak to prawda jestem troche zielona :P Niedawno kupiłam ten aparat i dopiero zaczynam :) Jeszcze nie przeczytalałam do konca instrukcji 😜
Dzięki wielkie ! :)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Dlugi czas naswietlania najlatwiej jest ustawic w trybie M (manual) i S (preselekcja czasu). To Ty w tych trybach panujesz nad czasem. Mozesz ustawic dowolny czas ujety w konkretne wartosci w aparacie. Za pomoca wezyka spustowego mozesz przy ustawieniu wartosci czasu na bulb naswietlac dowolnie dlugo, az do skonczenia baterii. W trybie P (pogram) i trybie A (preselekcjs przyslony) rowniez mozesz otrzymac dlugi czas naswietlania ale jest on ograniczony do pewnych wartosci (niestety, nie pamietam do ilu, chyba 30 sek.).
W Twoim przypadku najistotniejszy jest jednak pomiar swiatla. Opisujesz, ze probowalas robic zdjecia przy duzych rozpietosciach tonalnych, duzych kontrastach. Tak jak radzili koledzy - statyw, tryb M i pomiar swiatla punktowy ( wiem, ze to moze byc trudne doswiadczenie ale w tak trudnych warunkach, przy tak bardzo kontrastowych scenach najlepszym sposobem jest tryb M i pomiar swiatla punktowy). Wtedy to Ty decydujesz co i w jakim stopniu ma byc naswietlone, co jest wazniejsze i nalezy precyzyjnie pokazac, a ktora czesc kadru mozna poswiecic (a moze sprobowac HDR). Proponuje poczytac o naswietlaniu, o systemie strefowym A. Adamsa, o zastosowaniu pomiaru punktowego itp. Musisz wiedziec, ktore fragmenty pomierzyc, jakie zastosowac korekcje, jaki czas i przyslone ustawic aby osiagnac zamierzony efekt itp. Oczywiscie i przy innych pomiarach swiatla mozesz osiagnac zalozone rezultaty, podstawa jest jednak poznanie jak dziala poszczegolny system pomiaru swiatla (a polecam punktowy gdyz jest on moze nie najszybszy ale najprostszy).

monia12338
Początkujący

Dziękuje, dziękuje za rady oraz pomoc :)
Na pewno je wykorzystam :)

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Ja twojego tekstu w ogóle nie rozumiem.
Jak są za ciemne lub za jasne ? Masz w wizjerze pomiar światła. Tam jesrt zawsze zero.
Prawdobodobnie masz niewłaściwie ustawiony tryb pomiaru światła.
Tak po pierwsze powinnaś robić RAW+JPG. otwierasz w ARW(=RAW) i zmieniasz jasność.
proste i banalne ,kein problem. Na pierwszym miejscu jest tam ustawianie jasności. Brithnes.
Z ARW wychdzisz na JPG lub na TIF. Jak ci się nie spodoba efekt możesz znów poprawic. Nie zmieniasz oryginalu w ARW. Zapisujesz tylko bieżace położenie suwaków.
Ten efekt z jasnością zdarza sie niejednokrotnie. Ja nie jeden raz korygowalem to w ARW.
Pomimo dobrania trybu naświtlenia. Program ARW Sony Image Conwerter dostałaś za darmo -- z aparatem. Otwórz zdjęcie w tym programie i kręć suwakami dowolnie. Tak żeby zdjęcie ci odpowiadałó. Nie musisz pracować na kopii. Bo nic w ARW nie zepsujesz.
Bronek
Odnośnie uwag przedmówcy. Preselekcja czasu służy do zdjęć w ruchu. Tosamo mamy krecąc preselekcją przysłony. Na pełnym otworze mamy najktrótszy czas.
Ponad to, nie możemy nic poskoczyć, bo zdjecie bedzie źle naświetlone.
Przy takich obiektach często swiatło się ustawaina -1,-2, żeby nie spalić świateł.

profile.country.en_GB.title
2983-----
Początkujący

Ja od siebie dodam tylko, że jeżeli będziesz używała statywu, żeby robić zdjęcia przy dłuższych czasach, i nie masz wężyka spustowego to koniecznie włącz samowyzwalacz na przynajmniej 2 sekundy. Dzięki temu prostemu zabiegowi unikniejsz nieostrych zdjęć :-)

Czyli reasumując. Aparat na statyw => zmierz światło => ustaw poprawnie ekspozycję na podstawie pomiaru światła => wyłącz stabilizację => włącz samowyzwalacz => zobacz co wyszło i ewentualnie nanieś korektę ekspozycji :-)

Jezeli nie możesz użyć statywu, możesz podbić ISO, ale to będzie wiązało się ze spadkiem jakości obrazu.
Ewentualnie zainwestuj w jaśniejsze szkła lub lampę zewnętrzną i baw się w odbijanie światła od ścian/sufitów... jednak tu już zaczynamy wchodzić w koszta.