Podziel się wrażeniami!
Witam !
Nie wiem dlaczego ale w A300 18-70mm AF nie zawsze prawidłowo ostrzy.
Być może ten typ tak ma , ale równie dobrze może to być jakiś błąd aparatu lub
obiektywu.
Ustawiam ostrość trzymając wciśnięty spust do połowy pokazuje się zielony okrągły
punkt bez migania , robię testowe zdjęcie (np. z lampą błyskową ale i w normalnych warunkach na dworze) i okazuje się że - nie zawsze podkreślam nie zawsze - okazuje się że zdjęcie
wychodzi nie ostre na obiekcie na który nastawiana była ostrość.
Sprawdzam od razu przyciskiem AEL wybrany kadr.
Co ciekawe mam jupitera 9 i adapter nauczyłem się ustawiać ostrość ręcznie nawet nieźle mi to wychodzi ale zdjęcie jest ostre na wybranym fragmencie.
Próbowałem tak samo z kitowym obiektywem (AF - manual) i tu jest prawidłowo.
Sądzę że jest to wina kiepskiego AF w a300 , nie wiem bo zdaję sobie sprawę że wiele zależy od warunków oświetleniowych , kontrastu obiektu itd.
Ale równie dobrze może to być wada aparatu lub obiektywu.
Może ktoś ma jakieś uwagi w tym temacie ?
Dobra, to gdzie masz tą czarną ramkę???
W instrukcji zielone ramki dotyczą potwierdzenia pola ostrości w trybie LV (ekran).
w instrukcji kolor(zielony) został podany z LV.
Podczas używania wizjera (aktywne) punkty AF podświetlają się na kolor czerwony
acinloop napisał(a):
Dobra, to gdzie masz tą czarną ramkę???
W instrukcji zielone ramki dotyczą potwierdzenia pola ostrości w trybie LV (ekran).
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/powalajacy_.gif
To teraz mamy problem z instrukcją obsługi...
acinloop napisał(a):
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/powalajacy_.gif
To teraz mamy problem z instrukcją obsługi...
W porządku proszę o zamknięcie tego wątku.
W porządku proszę o zamknięcie tego wątku.
O technice aparatu i powiazaniu z instrukcja sie nie wypowiem, ale poruszona byla kwestia glebii ostrosci, wiec moze graficzne jej rozrysowanie na ponizszej stronie pomoze - http://e-cyfrowe.pl/poradniki.php?id=715. Tak profilaktycznie
Witam dzisiaj ponownie !
Dzisiaj sprawdziłem z obiektywem DT 16-105 mm f/3.5-5.6.Jest wszystko w porządku , ostrość znacznie , znacznie lepsza niż na kitowym obiektywie.
Doszedłem do następujących wniosków:
Aby obiektyw należycie łapał ostrość w AF należy stosować się do pewnych zawartych zresztą w
instrukcji reguł jak doświetlenie obiektu , nie należy się spieszyć ze zrobieniem zdjęcia , obiekty
nie mogą nakładać się na siebie , a trudności ze złapaniem AF bywają ale przetrenowałem jak
sobie z tym radzić.
Co do kitowego obiektywu to trafiłem akurat nie najlepszy egzemplarz i jak poczytałem sobie
inne fora na temat obiektywu może tak być , nie tylko dotyczy to obiektywów Sony.
Dziękuję za wyczerpującą dyskusję i cenne uwagi wszystkim którzy wzięli udział w dyskusji.
cieszę się, że Twój problem został "rozwiązany". Co do obiektywu 16-105 - świetny zakres i jakość. Uwielbiam ten obiektyw
wątek nie zostaje zamknięty - liczę, że jeśli Par_Dez lub ktokolwiek inny będzie miał podobne problemy, poruszy je właśnie tutaj
pozdrawiam,
kris