Podziel się wrażeniami!
Witam !
Nie wiem dlaczego ale w A300 18-70mm AF nie zawsze prawidłowo ostrzy.
Być może ten typ tak ma , ale równie dobrze może to być jakiś błąd aparatu lub
obiektywu.
Ustawiam ostrość trzymając wciśnięty spust do połowy pokazuje się zielony okrągły
punkt bez migania , robię testowe zdjęcie (np. z lampą błyskową ale i w normalnych warunkach na dworze) i okazuje się że - nie zawsze podkreślam nie zawsze - okazuje się że zdjęcie
wychodzi nie ostre na obiekcie na który nastawiana była ostrość.
Sprawdzam od razu przyciskiem AEL wybrany kadr.
Co ciekawe mam jupitera 9 i adapter nauczyłem się ustawiać ostrość ręcznie nawet nieźle mi to wychodzi ale zdjęcie jest ostre na wybranym fragmencie.
Próbowałem tak samo z kitowym obiektywem (AF - manual) i tu jest prawidłowo.
Sądzę że jest to wina kiepskiego AF w a300 , nie wiem bo zdaję sobie sprawę że wiele zależy od warunków oświetleniowych , kontrastu obiektu itd.
Ale równie dobrze może to być wada aparatu lub obiektywu.
Może ktoś ma jakieś uwagi w tym temacie ?
Jak ustawię jedna za drugą na wprost to środkowej nie widać to chyba muszą być pod skosem - lekkim
Tak to wyszło , teraz trzeba by przetestować z większej odległości , a może faktycznie
poprzedni link to konieczność ?
Z tym wstawianiem to istny koszmar ale męczę dalej
mają EXIF , ale dlaczego mogę zamieścić tylko 3 obrazki ?
ale dlaczego mogę zamieścić tylko 3 obrazki ?
ale dlaczego mogę zamieścić tylko 3 obrazki ?
To znaczy możesz coś dokładniej o co chodzi , ustawiałem na środkową krówkę...
Czyli BF/FF jest u mnie w porządku i winy należy raczej szukać u mnie że coś robię nie tak ,
tylko pytanie co ?
A może - tak jak pisałem - chodzi o takie czynniki jak właściwe światło , odpowiedni kontrast itp.Tylko dlaczego gdy ustawię obiekt w środku tego małego prostokącika to po chwili jest potwierdzenie w postaci zielonego kółeczka a zdjęcie potrafi być nie ostre , błędna interpretacja
aparatu czy jak ?
Czyli BF/FF jest u mnie w porządku
Czyli BF/FF jest u mnie w porządku i winy należy raczej szukać u mnie że coś robię nie tak ,
tylko pytanie co ?
A może - tak jak pisałem - chodzi o takie czynniki jak właściwe światło , odpowiedni kontrast itp.Tylko dlaczego gdy ustawię obiekt w środku tego małego prostokącika to po chwili jest potwierdzenie w postaci zielonego kółeczka a zdjęcie potrafi być nie ostre , błędna interpretacja
aparatu czy jak ?
Ostrość ustawiałem na ten koszyczek