Podziel się wrażeniami!
Witam !
Nie wiem dlaczego ale w A300 18-70mm AF nie zawsze prawidłowo ostrzy.
Być może ten typ tak ma , ale równie dobrze może to być jakiś błąd aparatu lub
obiektywu.
Ustawiam ostrość trzymając wciśnięty spust do połowy pokazuje się zielony okrągły
punkt bez migania , robię testowe zdjęcie (np. z lampą błyskową ale i w normalnych warunkach na dworze) i okazuje się że - nie zawsze podkreślam nie zawsze - okazuje się że zdjęcie
wychodzi nie ostre na obiekcie na który nastawiana była ostrość.
Sprawdzam od razu przyciskiem AEL wybrany kadr.
Co ciekawe mam jupitera 9 i adapter nauczyłem się ustawiać ostrość ręcznie nawet nieźle mi to wychodzi ale zdjęcie jest ostre na wybranym fragmencie.
Próbowałem tak samo z kitowym obiektywem (AF - manual) i tu jest prawidłowo.
Sądzę że jest to wina kiepskiego AF w a300 , nie wiem bo zdaję sobie sprawę że wiele zależy od warunków oświetleniowych , kontrastu obiektu itd.
Ale równie dobrze może to być wada aparatu lub obiektywu.
Może ktoś ma jakieś uwagi w tym temacie ?
Str. 118 dla A300
acinloop napisał(a):
Str. 118 dla A300
acinloop napisał(a):
Str. 118 dla A300
napisałeś:
...jest wysoka i standard.
No niestety ale nie widzę takiej rozdzielczości 1024x685.Jest 3872x2592,2896x1936,192x1280
a i w 16:9 też nie ma w/w rozdzielczości.
A jak z tym polem ostrości czy należy celować na obiekt tym małym kwadracikiem czy też tak jak jest napisane w instrukcji na str. 76 gdzie obrazek pokazuje że to ma być kreska pola ostrości i jeszcze co z tą zieloną ramką , u mnie jest wyświetlana czarna a nie zielona jak jest napisane na tej stronie.
A jak z tym polem ostrości czy należy celować na obiekt tym małym kwadracikiem czy też tak jak jest napisane w instrukcji na str. 76 gdzie obrazek pokazuje że to ma być kreska pola ostrości
Ja nie piszę o czarnej kropce tylko o czarnej ramce a nie zielonej:cytat str.76
"W obszarze , dla którego została potwierdzona ostrość są wyświetlane zielone ramki".
To samo na str.73 pkt 2 ustęp 2.
ostrzysz OVF czy LV (wizjer czy LCD) ?
kris napisał(a):
ostrzysz OVF czy LV (wizjer czy LCD) ?