Podziel się wrażeniami!
Niestety trochę zaraziłem sie wirusem.
Mam A 230 i napaliłem się na A550. Może trochę snobistycznie.
Prosze kolegow o krótkie wypunktowanie z drobnym komentarzem,jakie zalety bede miał
z A550 w stosunku do A230.
Ja mógłbym wyciągnąc wnioski po zrobieniu 100 zdjęc A550,ale nie mam takich możliwości.
Doświadczeń dużych nie mam.
Jedno co wiem to matryca C-Mos. To zaleta. natomiast i tu trudno mi oceniac jej przewage. Bo 230 też robi dobre zdjęcia. Plus to ISO i szumy.
Macie doświadczenia, więc wasze opinie bedą cenne. A550 leży w moim zasięgu. To kwota 2500 zł. brutto ( z 18-55).
Podobno 550 rozpoznaje twarze. Na wyświetlaczu uchylnym mi nie zależy.
Jestem zwolennikiem klasycznego wizjera z lustrzanki.
Bronek
Nie uwazacie, że to rozpoznawanie twarzy = doświetlenie mozna zastąpić automatycznym HDR którego w a230 nie miałem.
HDR w 450 i w 550 jest ten sam ? Taki sam ? ( HDR= automatyczne skladanie 2 zdjęć w jedno).
Bronek
Nie uwazacie, że to rozpoznawanie twarzy = doświetlenie mozna zastąpić automatycznym HDR którego w a230 nie miałem.
Amatorzy robią zdjęcia na ektran.
Dodam tylko że do końca miesiąca na Alfę zakupioną w Sony Center jest 5 lat gwarancji....
HDR w 450 i w 550 jest ten sam ? Taki sam ? ( HDR= automatyczne skladanie 2 zdjęć w jedno).
Bronek
Czyli jak dobrze zrozumialem, HDR nadaje się do obiektów, najlepiej ze statywu.
Ja się nad tym zastanawialem, ale dzić techniki są takie, że czesto zastanawianie może wprowadzić w błąd.
Jeszcz mam jedno pytanie: czy liczba przewodnia lampy w 450 = 12 jest dla ISO 200 ?
Czy logiczne jest rozumowanie, że zwiekszenie ISO jest odpowiednikiem wzrostu sily lampy ?
Bronek
Czyli jak dobrze zrozumialem, HDR nadaje się do obiektów, najlepiej ze statywu.
mogę wkleić zdjęcia ludzi HDR z NEX-a gdzie robi 3 zdjęcia a nie 2 jak Alfa i taż "wyszły".