anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Błysk doświetlający jak stosować ?

Par_Dez
Początkujący

Błysk doświetlający jak stosować ?

Witam !
Potrzebowałem ostatnio użyć błysku doświetlającego , aby móc doświetlić twarze będące w cieniu . Zdjęcie pod światło . No i okazało się że w a300 po otworzeniu lampy wbudowanej nie ma możliwości użycia czasu krótszego niż 1/160 sec. Tak jest ustawiona synchronizacja z lampą . Owszem jak się doczytałem jest taka możliwość , ale tylko z dedykowaną lampą zewnętrzną HVL 42AM lub 58AM Sony . Uważam to za duży minus a300 . No bo właśnie w sytuacji o której wspomniałem wyżej , chciałem ustawić czas na światło padające z tyłu , a twarze doświetlić lampą stosując kompensację błysku . Niestety - musiałem zadowolić się czasem 1/160 , a ten czas był stanowczo za długi dla świateł . Może się mylę jednak przewertowałem instrukcję i właśnie wyczytałem że taka możliwość istnieje tylko z lampą zewnętrzną . Duży minus !!!
W kompakcie który miałem poprzednio była tak możliwość .

27 ODPOW. 27
profile.country.pl_PL.title
maverickmj
Nowicjusz

Do sterowania siłą błysku we wszystkich trybach masz kompensację błysku.

Za umieszczenie regulacji siły błysku głęboko w MENU to chyba bym zatłukł projektanta z SONY.
Dla mnie to jest największa wada A300. Często muszę sięgać do tej opcji i na pewno częściej niż do D-Range, które jest szybko dostępne pod FN. Chętnie bym zamienił miejscami te dwie opcje.

Skoro już temat o lampach to zapytam Was wachowców:
Używam póki co, lampy wbudowanej i powiedzcie mi, jaki tryb ustawić w menu aparatu:
Błysk ADI czy Przedbłysk TTL ???
Czym one się różnią i czy ma to znaczenie przy kitowym obiektywie 18-55 SAM ?
Niby poczytałem instrukcję, ale nie do końca to rozumiem.
Mam też Tamrona 70-300, ale przy tym obiektywie praktycznie nie używam lampy.
Dziękuję za odpowiedzi.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

maverickmj napisał(a):

Za umieszczenie regulacji siły błysku głęboko w MENU to chyba bym zatłukł projektanta z SONY.

głęboko w menu :c7
czy ja dobrze pamiętam, że korekcja siły błysku jest w pierwszej zakładce menu :smileyquestion: :smileyexclaim:
więc jak dla mnie to jednak nie jest głęboko w menu :c20
owszem uwielbiam mieć tą funkcję "pod ręką" i mam ją przypisaną pod "custom", no ale jest różnica zaawansowania między :c56 300, a :c56 850

Lajam.
Expert

maverickmj napisał(a):

Błysk ADI czy Przedbłysk TTL ???

TEMAT PODOBNY ;)

W kwestii korekcji błysku....zawsze można przymknąć przysłonę jak masz za dużo światła.
Ewentualnie zastanowić się co jest przyczyną prześwietlenia/niedoświetlenia - być może pomiar światła?

profile.country.pl_PL.title
maverickmj
Nowicjusz

głęboko w menu :c7
czy ja dobrze pamiętam, że korekcja siły błysku jest w pierwszej zakładce menu :question:

Tak, głęboko w menu, bo trzeba, aż 5 razy nacisnąć klawisz kursora w DÓŁ, żeby wejść do tej opcji. Już wygodniej by było, gdyby można było nacisnąć raz w górę i przeskoczyć tym samym całą listę menu, tak żeby znaleźć się od razu na dole na regulacji siły błysku. Takie przeskakiwanie w górę było w kompakcie Sony H50 i było to super rozwiązanie, bo szybsze.

Dzięki Lajam za link do tematu, ale tam jest opisane ADI i TTL w przypadku korzystania z lampy zewnętrznej.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

maverickmj napisał(a):

Tak, głęboko w menu, bo trzeba, aż 5 razy nacisnąć klawisz kursora w DÓŁ, żeby wejść do tej opcji.

chyba jestem jakiś dziwny....bo dla mnie dojście do tej pozycji wymaga dwóch ruchów:
Prawo => Góra
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/luz.gif

Lajam.
Expert

maverickmj napisał(a):

Dzięki Lajam za link do tematu, ale tam jest opisane ADI i TTL w przypadku korzystania z lampy zewnętrznej.

Ale chodzi o samą zasadę działania poszczególnych pomiarów.

Ja ADI odstawiłem właściwie w pierwszym ruchu po włączeniu aparatu. Wolę TTL.

bo dla mnie dojście do tej pozycji wymaga dwóch ruchów:
Prawo => Góra

:c18 W A100 to działa, ale czy w A300 to nie wiem. W A330, 550 i 700 po wykonaniu tej kombinacji nie schodzi na dół tylko do zupełnie innego menu.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

to chyba mamy inne aparaty :slight_smile:
bo u mnie to działało z a300 i a700, a teraz sprawdziłem i w a330/550 też działa :D

Lajam.
Expert

kris napisał(a):

to chyba mamy inne aparaty :slight_smile:
bo u mnie to działało z a300 i a700, a teraz sprawdziłem i w a330/550 też działa :D

:tiorba:

Faktycznie, działa. Nie wiem dlaczego nie wchodziło.
Tak czy siak korekcja błysku to u mnie rzadko wykorzystywana pozycja.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lajam napisał(a):

na tyle rzadko, że w 700tce masz ją pod "customem" :smileymrgreen:

btw
ja używam często podczas reportażu ślubnego, gdy od różnych ścian przychodzi mi odbijać (no i przy fisheye8mm muszę mieć minimum +1EV)

Lajam.
Expert

kris napisał(a):

Lajam napisał(a):

na tyle rzadko, że masz ją pod "customem" :nauseated_face:

Mam, ale nie używam :smileytwisted: