Podziel się wrażeniami!
To może głupie pytanie ale dostałam dziś lustrzankę i trochę martwi mnie brak możliwości przybliżenia obiektów, które chcę sfotografować
Znalazłam jedną funkcję ale przybliżającą niewiele i nie wiem, czy nie potrafię po prostu znaleźć innego na to sposobu, czy jedynym innym jest dokupienie innego obiektywu (i to by mnie załamało)
BŁAGAM - poradźcie mi
Gosia
jeżeli masz obiektyw stałoogniskowy to owszem, "zoomu" nie ma.
ale podejrzewam, że masz kita - 18-55. "zoomuje" się pierścieniem na obiektywie
napisz proszę, jaki masz obiektyw.
pozdrawiam
Kolorowa
Mam właśnie ten podstawowy obiektyw - czyli, jak napisałaś "kita 18-55"... czy to znaczy, że jest BARDZO KIEPSKI?
To moja pierwsza lustrzanka... zupełnie się nie znam.
Czyli zoom tutaj, to przybliżenie 1,4 a potem 2 i koniec, tak?
Dziękuję za szybką odpowiedź
kit 18-55 to bardzo zacny obiektyw moim zdaniem
a mówiąc o:
Czyli zoom tutaj, to przybliżenie 1,4 a potem 2 i koniec, tak?
Mam właśnie ten podstawowy obiektyw - czyli, jak napisałaś "kita 18-55"... czy to znaczy, że jest BARDZO KIEPSKI?
colorful napisał(a):
polecam poczytać trochę o lustrzankach
na początek instrukcja obsługi!
szogoon napisał:
"na początek instrukcja obsługi!"
Instrukcję obsługi przeczytałam - zrobiłam to zanim tu zajrzałam
Dziękuję pozostałym za rady - po prostu muszę się z nią oswoić - reszta przyjdzie z czasem
Nazwa "Kit" nie bierze się z obiegowej opinii, że coś jest "do kitu" czyli
Ów "kit" wziął się z angielskich oznaczeń pudełkowych gdzie mianem KIT określa się zwyczajowo zestaw/komplet czyli aparat+obiektyw.
Oczywiście znajdzie się kilka osób, dla których kit jest "do kitu" ale te osoby zazwyczaj przykładają większą uwagę do sprzętu niż do tego, co najistotniejsze, czyli zdjęć