anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czarne zdjęcie

profile.country.pl_PL.title
destin6
Poszukiwacz

Czarne zdjęcie

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że gdy po kilkudniowej przerwie w fotografowaniu włączam aparat i robię pierwsze zdjęcie to zazwyczaj jest ono całe czarne (tzn. nic na nim nie ma tylko czarny kolor). Każde kolejne zdjęcie wygląda normalnie...

Zdjęcie wykonane: A350 + SAL-2875

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

destin6 napisał(a):

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że gdy po kilkudniowej przerwie w fotografowaniu włączam aparat i robię pierwsze zdjęcie to zazwyczaj jest ono całe czarne (tzn. nic na nim nie ma tylko czarny kolor). Każde kolejne zdjęcie wygląda normalnie...

Jeśli się nie mylę jest to objaw kończącej żywotność migawki. Tak naprawdę to chyba musisz się przygotować psychicznie na jej wymianę. Oczywiście zdjęcia możesz dalej robić aż w końcu migawka przestanie działać ale już zacznij zbierać finanse na jej wymianę.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Ewentualnie odszukać paragon i sprawdzić datę zakupu.
W takich chwilach okazuje się, że warto było wykupić dłuższą gwarancję, lub skorzystać z promocji w SC i dostać ją w cenie.

destin6
Poszukiwacz

Niestety gwarancji już nie ma... Ile kosztuje wymiana migawki w serwisie?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Mi w A100 wymienili na gwarancji, kris w a850 wymieniał odpłatnie i chyba w 1000 się zmieścił.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

destin6 napisał(a):

Niestety gwarancji już nie ma... Ile kosztuje wymiana migawki w serwisie?

najlepiej w takiej sytuacji jest wysłać aparat do serwisu. Wycena jest bezpłatna (i nie wymusza kontynuacji napraw). Może być tak, jak chłopaki piszą, a może być coś innego lub migawka + coś jeszcze. Więc nawet jeśli ktoś będzie znać cenę, to może ona nie odzwierciedlać stanu faktycznego.

3906-----
Poszukiwacz

destin6, tak z ciekawości. Jaki jest przebieg aparatu?

destin6
Poszukiwacz

Przebieg niecałe 10000 zdjęć (3,5 roku fotografowania) ;)
Dziękuje za pomoc. Na razie mi to bardzo nie przeszkadza więc z wysyłką do serwisu się wstrzymam.

patrix997
Początkujący

Na pewno tak mało? 10 tys tylko?
Też mam a350 od około 3,5 roku i przebieg będzie koło 100tys.
A migawkę mam całą.

destin6
Poszukiwacz

Tak tylko 10000 zdjęć.