Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam zamiar nabyć a550 z obiektywem 18-55 (standard).
I mam jedną obawę co do niej czy przy 7ks AF nadarzy w takich zdjęciach jak np.maratony mbt czy zawody psich zaprzęgów?
z góry dziękuje za odp
Wolf napisał(a):
Witam
I mam jedną obawę co do niej czy przy 7ks AF nadarzy w takich zdjęciach jak np.maratony mbt czy zawody psich zaprzęgów?
czy w tedy zdjęcia nie będą nie ostre? zdjęcia niebyły by robione z jednego miejsca tylko wodziła bym aparatem za poszczególnym za wodnikiem poszczególnym psem.
jest prawdopodobieństwo, że obiekt wyjdzie poza głębię ostrości (płaszczyznę, w której obraz jest ostry, wszystko co poza głębią ostrości jest rozmyte częściowo lub całkowicie)
wszystko zależy jak duża będzie głębia ostrości oraz w jakiej płaszczyźnie poruszać się będzie obiekt.
Skąd jesteś ?
bo jeśli masz blisko na śląsk - to zapraszam, chętnie zaprezentuję 550tkę w boju
Wolf, chyba nie rozumiesz pewnych rzeczy. Spróbuje krótko wyjasnić.
Juz w lustrzankach analogowych było możliwość (przy zdjęciach seryjnych) ustawienia AF ciągłego lub stałego.
W A550 jest tak, że AF ciągły można ustawić dla max. 5kl./s i wtedy Ci nadąży za każdym maratończykiem i za czym będziesz chciał (no, prawie ).
Opcja 7kl./s działa inaczej - Po wciśnięciu spustu do połowy aparat zapamiętuje odległość (ustawia ostrość) i warunki świetlne. Po naciśnięciu spustu do końca, robi serię zdjęć z prędkością 7kl./s wg ustawień dla pierwszego zdjęcia z tej serii. Więc jak obiekt bedzie się poruszał w kierunku do/od aparatu to w pewnym momencie "wyjdzie z ostrości".
Wolf napisał(a):
Witam
z góry dziękuje za odp
Jestem z gdańska więc nie za bardzo za daleko ale dziękuje za propozycję robiłam już nią zdjęcia słyszałam od paru osób ze mogła by sobie nie poradzić wiec dlatego pytam bo nie chcem kupić czegoś co by potem było beż czynne dziękuje za odp
ps pytam bo to moje pierwsze lustro
Wolf napisał(a):
Jestem z gdańska więc nie za bardzo za daleko ale dziękuje za propozycję robiłam już nią zdjęcia słyszałam od paru osób ze mogła by sobie nie poradzić wiec dlatego pytam bo nie chcem kupić czegoś co by potem było beż czynne dziękuje za odp
ps pytam bo to moje pierwsze lustro
armalite napisał(a):
Dodam jeszcze, że szybkostrzelność aparatu to dopiero pierwszy krok... AF jest tak dobre i szybkie, jak na to obiektyw pozwala.
Należy jeszcze pamiętać o tym że o ile na AF w trybie AF-Single A550 zrobi 5kl/s to w trybie AF-A lub AF-C zrobi odpowiednio mniej zależnie od tego ile AF będzie miał do "roboty".
I tak jak już wcześniej zauważyli A550 w trybie priorytetu prędkości (7kl/s) ustawi raz wszystko a później trtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrtrt.... Wszystko w jednym ustawieniu.