anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy będzie różnica widoczna gdy użyję statywu??

3853-----
Początkujący

Czy będzie różnica widoczna gdy użyję statywu??

Witam!! Mam sony @200 i 75-300mm Fotografuję przyrodę ale foce bez statywu... Czy jak go użyję zauważę dużą poprawę w ostrości zdjęcia?? zobaczę włoski i detale??
Z góry dziękuję!!!
DsSC02715.JPGDSC02776.JPG

14 ODPOW. 14
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

:c37
Ostrość zależy od wielu czynników.
Użytego obiektywu(taki np. 70-300G będzie ostrzejszy od 75-300 w takich samych warunkach), czasu naświetlania i przysłony. Dałeś zdjęcia bez exifa, więc ciężko określić, czy ustabilizowanie aparatu pomogłoby przy używanych przez Ciebie czasach naświetlania.
Przy czasach rzędu 1/500 sekundy statyw raczej niewiele da(według mojej wiedzy). Zaś przy 1/40 i ogniskowej 300mm będzie już bardzo pomocny.

profile.country.pl_PL.title
doslav.
Poszukiwacz

Szczerze mówiąc (pisząc) to drugiemu zdjęciu nic konkretnego zarzucić nie można :) Niemniej bez EXIF-ów bardzo trudno będzie coś poradzić...

3853-----
Początkujący

a co zrobić żeby EXIF-y były??

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

a co zrobić żeby EXIF-y były??

Nie musisz ich wstawiać. Wystarczy jak napiszesz jakie parametry naświetlania ma każde zdjęcie (ogniskowa, przysłona, czas, ISO).

Choć szczerze mówiąc nie mam pojęcia po co analizować exif. Jeśli zdjęcie jest nieporuszone i fotografujesz z lekko domkniętą przysłoną np. do f/8 -f/11 to już ostrzejsze nie będzie. O ostrości decyduje optyka. 75-300 to nie jest na długim końcu jakiś wybitnie ostry obiektyw, nawet po przymknięciu. Do tego typu fotografii, aby osiągnąć skok jakościowy trzeba już wydać troszkę więcej kasy na obiektyw.

Jak już wcześniej Ci napisano, statyw pomoże przy ujęciach z dłuższym czasem, ale wtedy musi się też zgrać druga strona czyli zwierzak, który nie może się ruszać bo się rozmaże.

filozof97
Początkujący

możesz też kupić taniochne szkiełka M42- wydaje mi się że Tair 300/5.6 powinien spełnić Twoje oczekiwania

3853-----
Początkujący

Ahaaa kapuje... Tylko pytałem bo mam wielkie plany na rozbudowę i rozwinięcie moich zainteresowań a obiektyw ten za koło 5 500zł i tak kupię;]
Pozdrawiam i dziękuję!!! :c39

3853-----
Początkujący

A co powiecie o tym?? Sigma 400mm f:5,6 MC
http://www.allegro.pl/item1033009645.html

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A co powiecie o tym?? Sigma 400mm f:5,6 MC
http://www.allegro.pl/item1033009645.html" target="_blank

:c9

Daj spokój. Serio. Nie ma sensu się pakować w to. Kupisz i będziesz miał problem, żeby to sprzedać. Tak samo z Tairem - tair jest klocem, niewygodnym i manualnym. Ja bym się nie pakował w tego typu wynalazki. Szkoda kasy.

3853-----
Początkujący

Dziękuję, winny jestem tobie DUŻE PIVO bo dzięki temu mam 500zł w kieszeni :thumbsup: A chciałem już zamawiać;]