Podziel się wrażeniami!
Witam!! Mam sony @200 i 75-300mm Fotografuję przyrodę ale foce bez statywu... Czy jak go użyję zauważę dużą poprawę w ostrości zdjęcia?? zobaczę włoski i detale??
Z góry dziękuję!!!
DsSC02715.JPGDSC02776.JPG
Ostrość zależy od wielu czynników.
Użytego obiektywu(taki np. 70-300G będzie ostrzejszy od 75-300 w takich samych warunkach), czasu naświetlania i przysłony. Dałeś zdjęcia bez exifa, więc ciężko określić, czy ustabilizowanie aparatu pomogłoby przy używanych przez Ciebie czasach naświetlania.
Przy czasach rzędu 1/500 sekundy statyw raczej niewiele da(według mojej wiedzy). Zaś przy 1/40 i ogniskowej 300mm będzie już bardzo pomocny.
Szczerze mówiąc (pisząc) to drugiemu zdjęciu nic konkretnego zarzucić nie można Niemniej bez EXIF-ów bardzo trudno będzie coś poradzić...
a co zrobić żeby EXIF-y były??
a co zrobić żeby EXIF-y były??
możesz też kupić taniochne szkiełka M42- wydaje mi się że Tair 300/5.6 powinien spełnić Twoje oczekiwania
Ahaaa kapuje... Tylko pytałem bo mam wielkie plany na rozbudowę i rozwinięcie moich zainteresowań a obiektyw ten za koło 5 500zł i tak kupię;]
Pozdrawiam i dziękuję!!!
A co powiecie o tym?? Sigma 400mm f:5,6 MC
http://www.allegro.pl/item1033009645.html" target="_blank
Dziękuję, winny jestem tobie DUŻE PIVO bo dzięki temu mam 500zł w kieszeni A chciałem już zamawiać;]