anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy lustrzanka a550 jest dobra dla amatora fotografii?

klakierek28
Początkujący

Czy lustrzanka a550 jest dobra dla amatora fotografii?

Czy lustrzanka :c56 550 jest dobra dla amatora fotografii?

Chcę sobie ją kupić. Czy lepiej kupić od razu z 2 obiektywami 18-50 i 50-200 za 3100zł. czy z jednym 18-50 za 280zł? :c7

Jakie są wady, a jakie zalety tego aparatu??

I co więcej możecie mi o nim powiedzieć, lub zaproponować inny (lepszy) w podobnej cenie.

Zastanawiałam się nad nikonem D90, ale podobno jest ciężki co dla dziewczyny jest złe...

Liczę na waszą pomoc!!!!

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

A jakie masz doświadczenie? Co lubisz fotografować? Ja bym brał 2 obiektywy 18-55 i 55-200.

Jeśli chodzi o wagę to najlepiej przejść się do Centrum Sony, gdzie pomacasz wszystkie lustrzanki i będziesz wiedzieć, która ci najbardziej leży. Chcąc porównać aparaty różnych producentów to zrobisz to, np. w Foto Jokerze.
Całkiem długa dyskusja była prowadzona w tym temacie

profile.country.pl_PL.title
tenzer
Poszukiwacz

Ja bym brał 2 obiektywy 18-55 i 55-200.

Podnoszę obydwie ręce za aby brać obydwa te obiektywy.
Jeśli weźmiesz tylko 18-55 nawet jako amator po niedługim okresie odczujesz, że jednak coś Ci brakuje, że chciałbyś pofocić coś innego a nie ma jak nie ma czym. Na początek jak najbardziej polecam. Sam miałem kiedyś taki sam dylemat i kupiłem :c56 550Y czego nie żałuję, z resztą jeśli kupujesz zestawik wychodzi taniej.

klakierek28 napisał(a):

Jakie są wady, a jakie zalety tego aparatu??

Jeśli nic mi w nim nie przeszkadza to znaczy, ze nie ma wad :) ?
Klawisze niektóre mogłyby być inaczej rozmieszczone bardziej dostępne. Najlepiej przekonać się o tym idąc do sklepu i zobaczyć czy będzie Ci odpowiadał.
Waga to chyba ostatnia rzecz na jaką patrzyłbym przy kupnie aparatu. Jeśli chodzi o nikona to nie bawiłem się nim dość długo ale przy porównywaniu :c56 i nikosia dla amatora nie polecił bym nikona jakiś taki trudniejszy w obsłudze i całkiem inny w porównaniu z alfami w końcu inny system. Podobała mi się tylko większa konfigurowalność ciut więcej opcji (nie mylić z łatwością obsługi menu) bo napewno nie jest czytelniejsze od SONY.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

10zer napisał(a):

Waga to chyba ostatnia rzecz na jaką patrzyłbym przy kupnie aparatu.

Zauważ, że dla płci pięknej ma to znaczenie i ja to w pełni rozumiem. Nie mierz wszystkich swoją miarą. :)

tenzer
Poszukiwacz

Lajam napisał(a):

Zauważ, że dla płci pięknej ma to znaczenie i ja to w pełni rozumiem. Nie mierz wszystkich swoją miarą. :)

O i jeszcze wrażliwości kobiecej w fotografii można się na forum nauczyć ;)
Teraz polecając aparaty SONY szczególnie kobietom będę wymieniał również wagę :)
Nie wiedziałem, ze 100 gram (jeśli się nie mylę) dla kobiety to tak wiele :c11

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

te 100gram po jakimś czasie noszenia sprzętu odczuwa się ;)

aczkolwiek jak potem trzeba podpiąć jakieś tele i okazyjnie można kupić np pancerną Tokine, to cała idea lekkiego lustra 'idzie się kochać' ;)

muniak79
Początkujący

Witam,
Mam jedno być może głupie pytanie, ale co tam!

Powiedzcie mi czy jeśli mam obiektyw na af to mogę regulować zoom czy muszę przełączyć na mf, wyregulować i potem znów na af i cyk?
Wolę na samym początku nie zepsuć obiektywu.

Wydaje mi się że jak mam na af to mogę sobie przybliżać-oddalać a af tylko mi ostrzy , ale wolę się upewnić u fachowców.

Z góry dzięki za odp

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Muniak79 - Witaj,

Jak najbardziej możesz zmieniać ogniskową (czy jak to określiłeś "regulować zoomem") przy włączonym AF.
To nawet bardzo wygodne i każdy, kto ma obiektyw zmiennoogniskowy (zoom), tak robi :D

:thumbsup:

muniak79
Początkujący

Witaj lajam,
Ulżyło mi, ponieważ po pobieżnym studiowaniu instrukcji znalazłam tylko że na aparacie ma być af a i na obiektywie to co potrzeba tzn albo ręczny trym albo manual.
A nic o tym czy mogę zmieniać ogniskową na af.
Ale dzięki Tobie już jestem pewna że mogę.
Czyli obojętne czy mam af czy mf zawsze mogę zmieniać ogniskową.
Rozumiem również że nie jest wskazane ostrzenie ręczne na auto focusie, tak?
Jest to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka, więc na początku troszkę boję się, że zaraz coś uszkodzę.
Dzięki za wyrozumiałość oraz pomoc :c20

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

muniak79 napisał(a):

Czyli obojętne czy mam af czy mf zawsze mogę zmieniać ogniskową.

oczywiście-tak

muniak79 napisał(a):

Rozumiem również że nie jest wskazane ostrzenie ręczne na auto focusie, tak?

tak, można wręcz zniszczyć zębatkę AF-u