Podziel się wrażeniami!
Witam !
Użytkuję A550 od ponad 3 miesięcy i jedną z podstawowych wad tego aparatu z którą się borykam to czyszczenie matrycy.
Po pierwsze czy ktoś z forumowiczów wie czy ten aparat ma jakikolwiek system czyszczenia matrycy ? ( poza system podnoszenia lustra na czas czyszczenia ręcznego ). Moim zdaniem jeżeli nawet jest taki system to chyba w moim aparacie on nie działa ( jak można sprawdzić czy działa).
Po drugie z lustrzanek z jakimi miałem przyjemność to A550 jest chyba najbardziej podatna na zanieczyszczenia matrycy, matryca wręcz chłonie wszelkie paprochy.
Mogę powiedzieć, że naprawdę staram się wymieniać obiektywy z zachowaniem wszelkich zasad ale prawie każda taka operacja kończy się wielokrotnym przedmuchiwaniem gruszką z miernym efektem. Paprochy jak namagnesowane przemieszczają się z jednego miejsca matrycy w drugie, mimo że aparat jak najbardziej się da trzymam podczas czyszczenia matrycą w dół. Mam też świadomość, że w tej chwili to paprochy mogą być już nie tylko na matrycy ale także w całej komorze gdzie porusza się migawka i lustro.
Czy czyszczenie matrycy jest objęte gwarancją ?
Brak mi już sił, może naprawdę w mojej alfie coś jest uszkodzone ?
Będę wdzięczny za pomoc i wskazówki.
Janusz
Enzo napisał(a):
Kiedyś słyszałem w Sony Centre, że pierwsze czyszczenie jest za darmo, a było to rok temu w wakacj - nie wiem czy nadal obowiązuje.
10zer napisał(a):
Enzo napisał(a):
Kiedyś słyszałem w Sony Centre, że pierwsze czyszczenie jest za darmo, a było to rok temu w wakacj - nie wiem czy nadal obowiązuje.
Dobrze słyszałeś obowiązuje to nadal. Każde następne kosztuje 61zł.
jogi19821982 napisał(a):
dzwoniłem do serwisu sony i otrzymałem miła informacje , czyszczenie matrycy lustra itd za free do 6 miesiecy po zakupie L)
acinloop napisał(a):
Te Wasze informacje to na pewno są aktualne? Że pierwsze czyszczonko za free?
Chyba nie bardzo...