Podziel się wrażeniami!
Witam,mam pytanie odnośnie opcji "czyszczenie" w aparacie,co jaki czas ja wlaczac/uaktywniac?Jest jakis czas na czyszczenie czy poprostu wlaczac kiedy cos jest nietak ,jakis plamki na zdjeciach itp?Prosze o odpowiedz.
Witaj
pozycja w menu aparatu: "Czyszczenie (matrycy)" powoduje podniesienie lustra i migawki. Dzieje się to, po to byś mógł "ręcznie" przeczyścić matrycę (na temat stosownych narzędzi i technik powstał ten wątek:LINK).
Aparat przy każdorazowym wyłączeniu otrząsa matrycę z co większych pyłków (suchych). Nie mniej jednak na mikro zabrudzenia i zabrudzenia tłuste, ta funkcja nie za działa. Właśnie dlatego jest możliwość własnoręcznego czyszczenia matrycy
Dodatkowo w załączniku dodaję zrzut z instrukcji na temat funkcji "czyszczenie".
pozdrawiam,
kris
Wielkie dzięki
Proces czyszczenia matrycy wg. SONY -> oto link
Artykuł pod nazwą "Jak czyścić i dbać o aparat i obiektyw"
Witam, chciałbym się podłączyć pod temat czyszczenia matrycy. Czy możecie polecić jakiś punkt w Warszawie, który takowe czyszczenie przeprowadzi szybko, profesjonalnie i w przystępnej cenie ?
Ja w mojej najbliższej okolicy znalazłem dwa:
adder - koszt 60 pln
Sony center ul. KEN 105 - koszt 80 pln
Mam nadzieję, że ktoś z Was zna tańsze rozwiązania...
rafald napisał(a):
Czy możecie polecić jakiś punkt w Warszawie, który takowe czyszczenie przeprowadzi szybko, profesjonalnie i w przystępnej cenie ?
Mam nadzieję, że ktoś z Was zna tańsze rozwiązania...
Ups, chyba przegapiłem, często się tam spotykacie?
rafald napisał(a):
Ups, chyba przegapiłem, często się tam spotykacie?