anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Doradźcie

profile.country.pl_PL.title
mapasja
Początkujący

Doradźcie

hejka hejka :c37
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować. :c3
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem.... :c18
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam :)
Doradźcie.

Pozdrawiam i z góry dzięki. :c20

123 ODPOW. 123
SkywalkerPL
Początkujący

Jakim dysponujesz budżetem?

Ja tak w ciemno doradzę Ci Alfę 350 - model starszy, ale wygodniej się trzyma i ma trochę więcej możliwości (trochę to dziwne, ale jakoś tak zrobili....) - poza tym jeśli kiedyś będziesz chciała kupić np. Grip (trzymadło do zdjęć pionowych - bardzo fajna sprawa) to będzie taniej :)

:slight_smile:
mapasja
Początkujący

hehe dobre pytanie,ale do max 2,5 tys jestem w stanie się poświęcić...narazie....dalej się zobaczy.

Azazel-----
Początkujący

Hmm.... Jaką fotografię lubisz? Jakie jej dziedziny najbardziej Cię wciągają - mam na myśli typu krajobrazy, architektura, portret, reporterka itp. Najprościej mówiąc, jakie zdjęcia lubisz robić najbardziej:)
Jakie masz doświadczenie? Jakie aparaty lubisz - większe, mniejsze? Jak na obudowie jest więcej przycisków umożliwiających bezpośredni dostęp do ustawień, czy raczej wyglądające prościej gdzie znacznie częściej do menu trzeba zaglądać?
Czy kwota o której piszesz do wszystko o czym myślisz, czy dopuszczasz myśl że za jakiś czas, kilka miesięcy np, kolejną jakąś kwotę na to przeznaczysz...? :)

mapasja
Początkujący

heh.....
prezentację moich zdjęć można luknąć po prostu w mojej galerii.
Lubię ciekawe zbliżenia, ale nie wiem, czy można to nazwać mianem "makro"
Lubię fotografować bardziej przedmioty niż ludzi,jednak i w tej kwestii chciałabym się rozwinąć.
w moim skromnym kompakcie H2 mam wiele funkcji pod ręką i wolałabym by tak było, gdyż w jednej chwili mając coś na oku nie chciałabym stracić ujęcia z powodu grzebania w menu.
zresztą...jestem kobietą :c34 muszę mieć wszystko na wyciągnięcie ręki.
No żartuję teraz.
Proszę mi tylko powiedzieć,czym się charakteryzuje lustrzanka z kitem, czy tzn, że na stałe jest już w niej obiektyw?ale mimo to mogę zamocować inny?
bo tu się gubię...

Moje doświadczenie?- zależy jaką miarą je mierzyć :c20
Moją H2 znam raczej na wylot , zdjęcia robię od ok półtora roku tak bardziej artystycznie,wcześniej zwykłe fotki na imprezkach rodzinnych ,zastosowanie na początku było tylko do robienia "jakichkolwiek" zdjęć...Teraz wiem, widzę i czuję, że kompakt mi nie wystarcza, chcę robić lepszej jakości zdjęcia i bardziej zagłębić się w tą dziedzinę :)
Tymbardziej, że podobno pomysły mam dobre(opieram się na opiniach na forum i nie tylko) , tylko to wykonanie czasem nie odzwierciedla w pełni i do końca ostatecznie mojego założenia.

Kwota jaką podałam to narazie maximum moich możliwości, ma starczyć na lustrzankę z jednym chociaż obiektywem. Zakładam, że na 18- 55, czy na 18-70 jedynie mi styknie. Pobuszuje z tym trochę w trawie, w polu i mojej mieścinie i się okaże co potrafi.Wtedy będę myśleć o dalszych zakupach ,bo będę znała moje preferencje bliżej( ale to może pod koniec roku- kasy brak)
Jestem biedną studentką,obecnie odrabiam staż i prawie wszystkie moje oszczędności przeznaczam na ten zakup więc proszę o wyrozumiałość :))

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mapasja napisał(a):

Proszę mi tylko powiedzieć,czym się charakteryzuje lustrzanka z kitem, czy tzn, że na stałe jest już w niej obiektyw?ale mimo to mogę zamocować inny?
bo tu się gubię...

Lustrzanka to taki fajny aparat, w którym możesz wymieniać obiektywy (na te z odopowiednim mocowaniem/bagnetem). Dzięki temu możesz dostosować posiadane obiektywy.
Czyli możesz zmienić standardowy obiektyw na taki, który Tobie będzie bardziej odpowiadać - zmiana trwa kilka sekund (a nawet ułamki sekund :c34 )
Np. ja posiadam wiele obiektywów, bo i do wielu zadań/tematów je potrzebuję.

Poza tym autofokus jest szybszy, Głębia Ostrości jest mniejsza, lepszy wizjer itp.

mapasja
Początkujący

kris napisał(a):

Lustrzanka to taki fajny aparat, w którym możesz wymieniać obiektywy (na te z odopowiednim mocowaniem/bagnetem). Dzięki temu możesz dostosować posiadane obiektywy.
Czyli możesz zmienić standardowy obiektyw na taki, który Tobie będzie bardziej odpowiadać - zmiana trwa kilka sekund (a nawet ułamki sekund :c34 )

Nooo to wiem, ale nie mogłam pojąć jednego- co za filozofia, że w sklepach oferują samo body za 2,5 tys lub już z obiektywem za 2 tys? noi o to mi chodziło, czy wychodzi na to, że samo body jest bardziej wartościowe?przecież i tak trzeba dokupić obiektyw jakiś.
bo przez chwilę pomyślałam, że 18-55 ma każda w zestawie.ale okazuje się, że nie.
tak tak kris,to oznacza , że już sama z Twoją pomocą (połączenie w zdaniu przeciwstawne hihihihihi :smileymrgreen:

i jeszcze jedno bardzo ważne pytanie-zakładam , że do lustrzanki sony mogę dokupić tylko obiektyw sony, tak?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Tak to już jest, że w komplecie zawsze wychodzi taniej.

Prorokuję, że stanie na A500 + 18-55SAM :D

------------------------------
fotoamator
mapasja
Początkujący

hmmm.no właśnie oczytałam się o niej i trochę jestem bardziej za 500 niż 330.
nooo....kochani, wierzcie, że wasze wypowiedzi naprawdę mają wpływ na moją decyzję,serio.
Dlatego jeszcze sobie poczekam na więcej wypowiedzi,poczytam i się okaże.

ale tak patrząc na te zdjęcia moje to jaki typ lustrzanki najbardziej poprawiłby mankamenty moich fotek?
:c20

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

mapasja napisał(a):

patrząc na te zdjęcia moje to jaki typ lustrzanki najbardziej poprawiłby mankamenty moich fotek?

typ(model) nic nie wniesie, oczywiście różnią się od siebie ale głównym elementem będzie obiektyw jaki zastosujesz
a może A450 :c2