Podziel się wrażeniami!
hejka hejka
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować.
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem....
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam
Doradźcie.
Pozdrawiam i z góry dzięki.
Jakim dysponujesz budżetem?
Ja tak w ciemno doradzę Ci Alfę 350 - model starszy, ale wygodniej się trzyma i ma trochę więcej możliwości (trochę to dziwne, ale jakoś tak zrobili....) - poza tym jeśli kiedyś będziesz chciała kupić np. Grip (trzymadło do zdjęć pionowych - bardzo fajna sprawa) to będzie taniej
hehe dobre pytanie,ale do max 2,5 tys jestem w stanie się poświęcić...narazie....dalej się zobaczy.
Hmm.... Jaką fotografię lubisz? Jakie jej dziedziny najbardziej Cię wciągają - mam na myśli typu krajobrazy, architektura, portret, reporterka itp. Najprościej mówiąc, jakie zdjęcia lubisz robić najbardziej:)
Jakie masz doświadczenie? Jakie aparaty lubisz - większe, mniejsze? Jak na obudowie jest więcej przycisków umożliwiających bezpośredni dostęp do ustawień, czy raczej wyglądające prościej gdzie znacznie częściej do menu trzeba zaglądać?
Czy kwota o której piszesz do wszystko o czym myślisz, czy dopuszczasz myśl że za jakiś czas, kilka miesięcy np, kolejną jakąś kwotę na to przeznaczysz...?
heh.....
prezentację moich zdjęć można luknąć po prostu w mojej galerii.
Lubię ciekawe zbliżenia, ale nie wiem, czy można to nazwać mianem "makro"
Lubię fotografować bardziej przedmioty niż ludzi,jednak i w tej kwestii chciałabym się rozwinąć.
w moim skromnym kompakcie H2 mam wiele funkcji pod ręką i wolałabym by tak było, gdyż w jednej chwili mając coś na oku nie chciałabym stracić ujęcia z powodu grzebania w menu.
zresztą...jestem kobietą muszę mieć wszystko na wyciągnięcie ręki.
No żartuję teraz.
Proszę mi tylko powiedzieć,czym się charakteryzuje lustrzanka z kitem, czy tzn, że na stałe jest już w niej obiektyw?ale mimo to mogę zamocować inny?
bo tu się gubię...
Moje doświadczenie?- zależy jaką miarą je mierzyć
Moją H2 znam raczej na wylot , zdjęcia robię od ok półtora roku tak bardziej artystycznie,wcześniej zwykłe fotki na imprezkach rodzinnych ,zastosowanie na początku było tylko do robienia "jakichkolwiek" zdjęć...Teraz wiem, widzę i czuję, że kompakt mi nie wystarcza, chcę robić lepszej jakości zdjęcia i bardziej zagłębić się w tą dziedzinę
Tymbardziej, że podobno pomysły mam dobre(opieram się na opiniach na forum i nie tylko) , tylko to wykonanie czasem nie odzwierciedla w pełni i do końca ostatecznie mojego założenia.
Kwota jaką podałam to narazie maximum moich możliwości, ma starczyć na lustrzankę z jednym chociaż obiektywem. Zakładam, że na 18- 55, czy na 18-70 jedynie mi styknie. Pobuszuje z tym trochę w trawie, w polu i mojej mieścinie i się okaże co potrafi.Wtedy będę myśleć o dalszych zakupach ,bo będę znała moje preferencje bliżej( ale to może pod koniec roku- kasy brak)
Jestem biedną studentką,obecnie odrabiam staż i prawie wszystkie moje oszczędności przeznaczam na ten zakup więc proszę o wyrozumiałość )
mapasja napisał(a):
Proszę mi tylko powiedzieć,czym się charakteryzuje lustrzanka z kitem, czy tzn, że na stałe jest już w niej obiektyw?ale mimo to mogę zamocować inny?
bo tu się gubię...
kris napisał(a):
Lustrzanka to taki fajny aparat, w którym możesz wymieniać obiektywy (na te z odopowiednim mocowaniem/bagnetem). Dzięki temu możesz dostosować posiadane obiektywy.
Czyli możesz zmienić standardowy obiektyw na taki, który Tobie będzie bardziej odpowiadać - zmiana trwa kilka sekund (a nawet ułamki sekund )
Tak to już jest, że w komplecie zawsze wychodzi taniej.
Prorokuję, że stanie na A500 + 18-55SAM
hmmm.no właśnie oczytałam się o niej i trochę jestem bardziej za 500 niż 330.
nooo....kochani, wierzcie, że wasze wypowiedzi naprawdę mają wpływ na moją decyzję,serio.
Dlatego jeszcze sobie poczekam na więcej wypowiedzi,poczytam i się okaże.
ale tak patrząc na te zdjęcia moje to jaki typ lustrzanki najbardziej poprawiłby mankamenty moich fotek?
mapasja napisał(a):
patrząc na te zdjęcia moje to jaki typ lustrzanki najbardziej poprawiłby mankamenty moich fotek?