anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Doradźcie

profile.country.pl_PL.title
mapasja
Początkujący

Doradźcie

hejka hejka :c37
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować. :c3
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem.... :c18
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam :)
Doradźcie.

Pozdrawiam i z góry dzięki. :c20

123 ODPOW. 123
mapasja
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

Spełnienie marzeń na raty ;)

no co....to gorzej?
na upartego mogłabym uzbierać, jak się uprę to na wiosnę kupiłabym za gotówkę, ale w domku w tym czasie :c18 ....hmmm...przysłowiowy chleb ze smalcem :smileyhappy:
No żartuję....może i uzbieram....ale jestem kobietą, szybko pieniążki trwonię :D

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Zakup na raty to rzecz powszechna i faktycznie pozwala "zaszaleć". Gdy przy gotówce człek drapie się i męczy go każda wydawana stówka, to w kredycie można spojrzeć na to inaczej np: "eee, tam to tylko 10 złotych więcej na miesiąc..."

mapasja
Początkujący

wratislavian napisał(a):

poznaj każdy zakamarek 18-55 i będziesz wiedziała co następne. może lampa, może statyw, może 55-200, może jasny stałoogniskowy 50mm, a może obiektyw macro, a może lampa studyjna, albo coś jeszcze szerszego w granicach 10mm, albo nawet fisheye albo...
:)

albo co? :D
No może i racja ...w sumie napewno na początku będzie mi dziwnie tylko z 3 krotnym zoomem, a te 18-200 faktycznie są drogie jak już wcześniej wspomniałam...

wratislavian napisał(a):

a może lampa studyjna

I want it :)

mapasja
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

"eee, tam to tylko 10 złotych więcej na miesiąc..."

nie zamierzam płacić jakiemuś bankowi darmo...kupuję na raty 0 %, tzn tak sobie umyślałam, nigdy tak nie kupowałam, ale w takim RTV EURO AGD raty naprawdę są 0% i spłaca się tylko wartość towaru. A ceny są jak wszędzie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Karolina....zgadnij co zrobiłaś.

Początkujący

mapasja napisał(a):

albo co? :D

u name it :)

mapasja napisał(a):

No może i racja ...w sumie napewno na początku będzie mi dziwnie tylko z 3 krotnym zoomem, a te 18-200 faktycznie są drogie jak już wcześniej wspomniałam...

w aparatach z wymienną optyką nikt nie stosuje pojęcia krotności zooma. bo to tak na prawdę o obiektywie kompletnie nic nie mówi. o niczym nie świadczy. mało tego. najlepsze optycznie są obiektywy stałoogniskowe.

mapasja napisał(a):

wratislavian napisał(a):

a może lampa studyjna

I want it :)

no to zbieraj kasę bo to nie jest tania rzecz:D

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Ale ja tylko przeliczyłem właśnie przykładową 100-kę dodatkowego wydatku w kresce na 10 miesięcy ;) To a propos "zaszaleć" :c2

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

kris napisał(a):

Karolina....zgadnij co zrobiłaś.

Będzie http://klubkm.pl/forum/images/smilies/parowkasb3.gif

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Ja w kwestii formalnej. Nie można mówić nawet potocznie, że sprzęgło to jest skrzynia biegów...

wratislavian napisał(a):

kit 18-55 to tani wielozadaniowy okular o bardzo korzystnym stosunku cena\jakość.

Okular we wszelkich układach optycznych to ta część, do której się oko przykłada. Obiektyw, to... ta druga część. A więc SAL1855 to obiektyw, nie okular! Okular jest w wizjerze!

Karolina - ładnie cytujesz posty :c4 nauczyłaś się :smileythumbsup:

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Cytat:
w fotografii wymiennej optyki nikt nie stosuje pojęcia krotności zooma. bo to tak na prawdę o obiektywie nic nie mówi. mało tego. najlepsze optycznie są obiektywy stałoogniskowe.

Chyba zapominasz Wrocławianie iż chodzi o to, że to będzie pierwsza lustrzanka po kompakcie a Ty zaczynasz z grubej rury o jakości optyki... Kompaktowa optyka raczej też nie onieśmiela oglądającego. Tym "kiepskim spacerzoomem" zoomem też fotki można porządne zrobić. Poszperaj i popytaj użytkowników których gęsto na forum. Mają zdjęcia robione szajsem? Zaczynałem od stałek a konkretnie od 50/1,8 ale tylko dlatego, że nie było wtedy zooma pod Praktikę. Gdybym miał wtedy możliwość kupiłbym zoom. Chodziłem potem w miarę powiększania się "arsenału" z coraz większą ilością stałoogniskowych 28,50,135,200..., lampa, paka filtrów, ściereczek, gruszek, pędzelków,statyw etc. Dziewczyna zaczyna i chodzi mi o jej wygodę w rozsądnych cenach. Zoom 18-200 kosztuje ca. tyle ile kit, plus tania stałka. Konia z rzędem temu co w dzisiejszych czasach na sam początek wybrałby gołą 50-tkę plus korpus jak ja to zrobiłem.