Podziel się wrażeniami!
hejka hejka
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować.
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem....
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam
Doradźcie.
Pozdrawiam i z góry dzięki.
Tomek69N napisał(a):
Spełnienie marzeń na raty
Zakup na raty to rzecz powszechna i faktycznie pozwala "zaszaleć". Gdy przy gotówce człek drapie się i męczy go każda wydawana stówka, to w kredycie można spojrzeć na to inaczej np: "eee, tam to tylko 10 złotych więcej na miesiąc..."
wratislavian napisał(a):
poznaj każdy zakamarek 18-55 i będziesz wiedziała co następne. może lampa, może statyw, może 55-200, może jasny stałoogniskowy 50mm, a może obiektyw macro, a może lampa studyjna, albo coś jeszcze szerszego w granicach 10mm, albo nawet fisheye albo...
wratislavian napisał(a):
a może lampa studyjna
Tomek69N napisał(a):
"eee, tam to tylko 10 złotych więcej na miesiąc..."
Karolina....zgadnij co zrobiłaś.
mapasja napisał(a):
albo co?
mapasja napisał(a):
No może i racja ...w sumie napewno na początku będzie mi dziwnie tylko z 3 krotnym zoomem, a te 18-200 faktycznie są drogie jak już wcześniej wspomniałam...
mapasja napisał(a):
wratislavian napisał(a):
a może lampa studyjna
I want it
Ale ja tylko przeliczyłem właśnie przykładową 100-kę dodatkowego wydatku w kresce na 10 miesięcy To a propos "zaszaleć"
kris napisał(a):
Karolina....zgadnij co zrobiłaś.
Ja w kwestii formalnej. Nie można mówić nawet potocznie, że sprzęgło to jest skrzynia biegów...
wratislavian napisał(a):
kit 18-55 to tani wielozadaniowy okular o bardzo korzystnym stosunku cena\jakość.
Cytat:
w fotografii wymiennej optyki nikt nie stosuje pojęcia krotności zooma. bo to tak na prawdę o obiektywie nic nie mówi. mało tego. najlepsze optycznie są obiektywy stałoogniskowe.
Chyba zapominasz Wrocławianie iż chodzi o to, że to będzie pierwsza lustrzanka po kompakcie a Ty zaczynasz z grubej rury o jakości optyki... Kompaktowa optyka raczej też nie onieśmiela oglądającego. Tym "kiepskim spacerzoomem" zoomem też fotki można porządne zrobić. Poszperaj i popytaj użytkowników których gęsto na forum. Mają zdjęcia robione szajsem? Zaczynałem od stałek a konkretnie od 50/1,8 ale tylko dlatego, że nie było wtedy zooma pod Praktikę. Gdybym miał wtedy możliwość kupiłbym zoom. Chodziłem potem w miarę powiększania się "arsenału" z coraz większą ilością stałoogniskowych 28,50,135,200..., lampa, paka filtrów, ściereczek, gruszek, pędzelków,statyw etc. Dziewczyna zaczyna i chodzi mi o jej wygodę w rozsądnych cenach. Zoom 18-200 kosztuje ca. tyle ile kit, plus tania stałka. Konia z rzędem temu co w dzisiejszych czasach na sam początek wybrałby gołą 50-tkę plus korpus jak ja to zrobiłem.