anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dylematy czy warto inwestować w A33 lub A55

Par_Dez
Początkujący

Dylematy czy warto inwestować w A33 lub A55

Witam !
Bardzo żałuję że nie mogłem przyjść na spotkanie w klubie , ale praca nie pozwoliła.
Z uwagą czytałem wszystkie nowinki na temat nowych modeli alf i muszę przyznać że trochę
się napaliłem na ten model , ale tylko trochę.Jak to będzie w praktyce okaże się po testach
robionych przez fachowców amatorów znających się na rzeczy.
Niezaprzeczalne plusy (jak dla mnie) to nie klapiące lustro i co za tym idzie - ostrość.
Zdjęcia seryjne , chociaż akurat dla mnie jest to mniej istotne jako że zdjęć w ruchu robię mało - już nie ten refleks na stare lata.
HDR - to mnie rajcuje - robię sporo landszaftów i zdjęć wnętrz kościołów.
Co do filmów i udogodnień z tym związanych w nowych modelach , to akurat nie urzeka mnie
za bardzo jako że (wyłącznie moje subiektywne odczucie) uważam że lustrzanka jest do robienia zdjęć , a do kręcenia filmików służy kamera.Tym bardziej że nowoczesną dobrą komórką można nakręcić sobie całkiem niezłe klipy.
Swoją A300 zrobiłem na wczasach ok.350 fotek (Bieszczady , Solina), i na aparat nie mogę
narzekać.Od strony kompozycji jednak jeszcze muszę sporo się nauczyć , natomiast jeśli
chodzi o technikę robienia zdjęć tu już jest znacznie lepiej.
Najwygodniej jest mi pracować w trybie manualnym i RAW , także wszystkie nowinki związane z trybami automatycznymi w nowych modelach są mi obojętne - choć na pewno
ważne i przydatne.
Dylemat polega na dokonaniu wyboru - czy oszczędzać na dobre szkła do A300 np.\
Sony 16-105mm lub Sigma 18-250mm i stałka Sony (35mm) - czy kupić samo body
A33 ?
No cóż poczekam na dokładne testy i zastanowię się co wybrać.
Pozdrawiam
Marek R.

30 ODPOW. 30
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Dylemat polega na dokonaniu wyboru - czy oszczędzać na dobre szkła do A300 np.\
Sony 16-105mm lub Sigma 18-250mm i stałka Sony (35mm) - czy kupić samo body
A33 ?

W tej kwestii powiem, że optyka jest ważniejsza niż nowinki. Jakość zdjęcia zależy głównie od obiektywu. Aparat daje co najwyżej łatwiejszą obsługę, lub dodatkowe możliwości (bez których, jak się obchodziłeś to możesz się obejść).
Zdjęcia seryjne , chociaż akurat dla mnie jest to mniej istotne jako że zdjęć w ruchu robię mało - już nie ten refleks na stare lata.

Ta funkcjonalność przydaje się nie tylko do fotografowania zdjęć w ruchu (sportowych) ale również w wielu innych sytuacjach.

Co do filmów i udogodnień z tym związanych w nowych modelach , to akurat nie urzeka mnie
za bardzo jako że (wyłącznie moje subiektywne odczucie) uważam że lustrzanka jest do robienia zdjęć , a do kręcenia filmików służy kamera.Tym bardziej że nowoczesną dobrą komórką można nakręcić sobie całkiem niezłe klipy.

Jeszcze tydzień temu zgodził bym się z Tobą w całej rozciągłości. Dziś powiem jedno: jest to opinia kogoś kto np. na co dzień używa komunikacji miejskiej i PKP i mówiąc o samochodach, uważa, że Fiatem 126p można się równie dobrze przemieszczać, jak Mercedesem S-class, a do podróżowania służą samoloty.
Nigdy w życiu nie chciałem (i nie chcę) kamery, nie "kręcą" mnie filmy, jednak stwierdziłęm, że w pewnych sytuacjach, filmowanie :c56 55/33 jest... nie mam dobrego określenia, ale - lubię to!

Pozdrawiam

------------------------------
fotoamator
Par_Dez
Początkujący

Jeszcze tydzień temu zgodził bym się z Tobą w całej rozciągłości. Dziś powiem jedno: jest to opinia kogoś kto np. na co dzień używa komunikacji miejskiej i PKP i mówiąc o samochodach, uważa, że Fiatem 126p można się równie dobrze przemieszczać, jak Mercedesem S-class, a do podróżowania służą samoloty.

Wybacz Tadeusz , troszkę nie trafione jest to porównanie - chociaż co możliwości filmowania aparatem - zgadzam się z Tobą , tak po prawdzie to mnie też to trochę "kręci" , ale gdy tej opcji brak - to nie ronię łez z tego powodu.
Jeszcze jedna duża zaleta braku lustra to nareszcie skończą się problemy z "syfkami" na matrycy przy zmianie obiektywów.Właśnie teraz na wczasach dało mi się bardzo we znaki , dobrze że miałem gruchę - jednak i tak na nie których fotkach musiałem usuwać ręcznie w PS.
Dzisiaj właśnie zobaczyłem proponowaną cenę (A55 - 3100zł samo body , a33 -2700 zł).
Trochę dużo , za tę sumę mam S16-105mm.
Tak na marginesie to cenię sobie twoje uwagi.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Jeszcze jedna duża zaleta braku lustra to nareszcie skończą się problemy z "syfkami" na matrycy przy zmianie obiektywów.

po pierwsze: jaki brak lustra? Czegoś nie rozumiem :c18
po drugie: a33 i a55 moim zdaniem są nieco bardziej narażone na pojawienie się brudu na matrycy z racji tego, że migawka w stanie spoczynku jest cały czas otwarta.
Ja się cieszę, że w 99% fotografuję na przysłonie o wartości 1.4 - 1.8, plamki się wtedy nie pokazują (lub robią to bardzo subtelnie) :smileymrgreen:

Dzisiaj właśnie zobaczyłem proponowaną cenę (A55 - 3100zł samo body , a33 -2700 zł).
Trochę dużo , za tę sumę mam S16-105mm.

Dużo :shock:
ja myślałem, że taki sprzęt będzie kosztować jakieś 50-100% więcej. Dlaczego ? Wystarczy popatrzeć na specyfikację oraz na użyte technologie (np. wizjer elektroniczny o najwyższej, jak na teraz jakości).
Ale to tylko moje wnioski, a każdy ma prawo mieć swoje :D

Początkujący

Co do lustra to coś mi się pomyliło - przecież jest to wiadomo.Coś pokręciłem czytając ten
opis.Czyli "syfki" na matrycy będą dokuczały jeszcze bardziej jak piszesz ?
Co do ceny to - fakt - aż taka wysoka nie jest. Ja patrzę na cenę jako alternatywę dla moich
potrzeb - pisałem - mój dylemat to co kupić , czy body A33 , czy dobre szkło do A300.
Czyli jak to jest z czyszczeniem matrycy w nowych alfach ?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Czyli jak to jest z czyszczeniem matrycy w nowych alfach ?

W A33 i A55 lustro jest nieruchome i półprzepuszczalne (pół to tylko taka nazwa bo faktycznie w innych proporcjach przepuszcza światło do matrycy i odbija do wizjera). Nie znamy jeszcze od praktycznej strony wpływu zabrudzenia lustra na jakość zdjęć. Może się okazać, że akurat czystość lustra ma większy wpływ na zdjęcia niż czystość matrycy (szczególnie przy otwartych obiektywach). A matrycę można czyścić podobnie do obecnych alf tylko w nowych jest mechaniczna dźwigienka podnosząca lustro umieszczona w komorze lustra.

Par_Dez
Początkujący

Serdeczne dzięki za jasną i zrozumiałą odpowiedź.No cóż pożyjemy zobaczymy.
Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać na testy tych modeli.Chociaż gdy zobaczyłem
zdjęcia testowe robione przy b.wysokim ISO to tylko przełykałem ślinkę z zachwytu.
Toż moja A300 już przy 800 ISO tak szumi.
Ściągnąłem parę klipów ze stronki świat obrazu , tyle że pomimo iż zainstalowałem dekoder
h264 (AVHC) to gdy odtwarzam je VLC playerem , bo WMP nie chce ich odtworzyć - bardzo
przycina (mam C2D 2.8GHz).Pliki te mają rozszerzenie .MTS.
Ale i tak jakość tych klipów jest rewelacyjna.
Już się doszukałem - potrzebny DVBViewer ....

Tommygun------
Początkujący

Wyższa segmentowo puszka to zazwyczaj większa wygoda i w obrębie tego samego formatu matrycy o ile nie ma istotnych różnic w obrazowaniu, autofocusie itp, to nie ma raczej co sobie głowy zawracać puszką lecz lepiej kupić inne szkło. Do tego wazny aspekt - puszki szybciej się "zuzywają" i szybciej tanieją niż szkła, szczególnie jeżeli szkła kupi się używane, piszęto bo widzę, że aspekt ekonomiczny gra tu b. dużą rolę.

Tu dochodzi jeszcze kwestia filmów, od kilku tygodni focę canonem z filmami ale i bardzo upośledzonym AFem w filmach i kurczę, ta opcja stała się dla mnie tak ważna, że zaczynam się poważnie zastanawiać co zrobić dalej :c34

kamerę mam ale jak się wybiega z domu z dwójką dzieciaków, to zawsze trzeba wybierać a filmy z lustrzanek są nawet i lepsze niż z kamery, no poza autofocusem ale jak uważnie przejrzałem filmy w sieci, to a33/55 chyba nawet lepiej się spisują w tym aspekcie niż moja kamera.

profile.country.GB.title
Krzysztof-----
Nowicjusz

piotruso napisał(a):

Nie znamy jeszcze od praktycznej strony wpływu zabrudzenia lustra na jakość zdjęć. Może się okazać, że akurat czystość lustra ma większy wpływ na zdjęcia niż czystość matrycy (szczególnie przy otwartych obiektywach).

To lustro znacznie łatwiej oczyścić niż matrycę.
Pyłki na jego powierzchni mają znacznie mniejszy wpływ na obraz niż pyłki na matrycy - nie widać ich.

Par_Dez
Początkujący

Po kilkakrotnym poczytaniu wszystkich waszych - bardzo istotnych dla mnie - doszedłem do wniosku że kupię jednak dobre szkło , puszka może jeszcze poczekać . Właśnie większość z was tak mi radzi. Tym bardziej że jeszcze dużo muszę się nauczyć aby moje zdjęcia lepsze i ładniejsze nie tylko od strony techniczne ale i artystycznej.Sam na siebie jestem zły za takie moje głupie rozumowanie że jak kupię nową puszkę czy bardziej zaawansowany technologicznie aparat to pewnie on za mnie będzie myślał . Całkowicie nonsensowne rozumowanie . Ot czasami łapię się na tym że ja stary dziad , a rozumuję jak małe dziecko , które chce każdą nową zabawkę . Także bardzo dziękuje za Wasze mądre rady i opinie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kupię jednak dobre szkło , puszka może jeszcze poczekać

słuszne podejście :D