anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dylematy czy warto inwestować w A33 lub A55

Par_Dez
Początkujący

Dylematy czy warto inwestować w A33 lub A55

Witam !
Bardzo żałuję że nie mogłem przyjść na spotkanie w klubie , ale praca nie pozwoliła.
Z uwagą czytałem wszystkie nowinki na temat nowych modeli alf i muszę przyznać że trochę
się napaliłem na ten model , ale tylko trochę.Jak to będzie w praktyce okaże się po testach
robionych przez fachowców amatorów znających się na rzeczy.
Niezaprzeczalne plusy (jak dla mnie) to nie klapiące lustro i co za tym idzie - ostrość.
Zdjęcia seryjne , chociaż akurat dla mnie jest to mniej istotne jako że zdjęć w ruchu robię mało - już nie ten refleks na stare lata.
HDR - to mnie rajcuje - robię sporo landszaftów i zdjęć wnętrz kościołów.
Co do filmów i udogodnień z tym związanych w nowych modelach , to akurat nie urzeka mnie
za bardzo jako że (wyłącznie moje subiektywne odczucie) uważam że lustrzanka jest do robienia zdjęć , a do kręcenia filmików służy kamera.Tym bardziej że nowoczesną dobrą komórką można nakręcić sobie całkiem niezłe klipy.
Swoją A300 zrobiłem na wczasach ok.350 fotek (Bieszczady , Solina), i na aparat nie mogę
narzekać.Od strony kompozycji jednak jeszcze muszę sporo się nauczyć , natomiast jeśli
chodzi o technikę robienia zdjęć tu już jest znacznie lepiej.
Najwygodniej jest mi pracować w trybie manualnym i RAW , także wszystkie nowinki związane z trybami automatycznymi w nowych modelach są mi obojętne - choć na pewno
ważne i przydatne.
Dylemat polega na dokonaniu wyboru - czy oszczędzać na dobre szkła do A300 np.\
Sony 16-105mm lub Sigma 18-250mm i stałka Sony (35mm) - czy kupić samo body
A33 ?
No cóż poczekam na dokładne testy i zastanowię się co wybrać.
Pozdrawiam
Marek R.

30 ODPOW. 30
Jamajka------
Początkujący

hej,
a czy ktos mógłby takiemu laikowi jak ja wytłumaczyć czym różni się A33 od A55, kiedy widać te różnice?
wiem ze A33 nie ma gps'a, ale ja go i tak nie potrzebuje...

dylematy, dylematy :tongue_winking:

profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

Jamajka:
A55:
* Matryca: APS-C CMOS, 16,2 MPx
* Rozdzielczość: 4912×3264 (16MPx) lub 3568×2368 (8,4MPx) lub 2448×1624 (4MPx)
* Zdjęcia seryjne: 10 FPS z blokadą ekspozycji, ciągły AF, lub 6 FPS z pomiarem światła między klatkami
* Bateria: NP-FW50, 330 zdjęć z wizjerem lub 380 w trybie live view
* Waga: 441g (bez baterii)

A33:
* Matryca: APS-C CMOS, 14,2 MPx
* Rozdzielczość: 4592×3056 (14MPx) lub 3344×2224 (7,4MPx) lub 2288×1520 (3.5MPx)
* Zdjęcia seryjne: 7 FPS z blokadą ekspozycji, ciągły AF, lub 6 FPS z pomiarem światła między klatkami
* Bateria:270 zdjęć z wizjerem lub 340 w trybie live view
* Waga: 433g (bez baterii)
* Brak GPS

:slight_smile:
oldguest
Początkujący

Tommygun napisał(a):

Tu dochodzi jeszcze kwestia filmów, od kilku tygodni focę canonem z filmami ale i bardzo upośledzonym AFem w filmach i kurczę, ta opcja stała się dla mnie tak ważna, że zaczynam się poważnie zastanawiać co zrobić dalej :c34

A jakim dokładnie Canonem się zabawiasz

profile.country.pl_PL.title
olaf87
Początkujący

Witam, nie chciałbym się powtarzać, gdyż jestem nowy na forum, ale wizyta w salonie Sony i praca z A55 i A580 przez kilkanaście minut nie rozwiała moich wątpliwości.

Kupuję pierwszą lustrzankę cyfrową, wcześniej miałem małoobrazkowca od Nikona.
Mimo to z różnych względów zdecyduję się tym razem zaufać firmie Sony.
Kiedy wziąłem do ręki A580 - zakochałem się. Świetne zdjęcia, bardzo dobre ułożenie w dłoni.
Jednak po pewnym czasie aparat ten jest po prostu ciężki, z dodatkowym gripem, większym obiektywem i lampą - chyba aż za.
A55 trzyma się inaczej, ale nie mam dużych dłoni, więc mógłbym się przyzwyczaić. Smutno z powodu braku gripa, ale do aparatu tej wielkości być może nie jest on potrzebny.
Martwiła mnie kwestia przegrzewania, ale czy to nie jest robienie z igły wideł? Będę używał lustrzanki do filmowania, ale mam świadomość, że to nie kamera i inne aparaty też się przegrzewają.
Producent podaje 350 zdjęć na baterii - to nie dużo , zwłaszcza do danych wyjściowych A580, ale przeglądając forum znalazłem już optymistyczne wpisy, liczę się też z zakupem dodatkowego akumulatora. Wizjer elektroniczny? Głównie będę używał monitora.
Ponadto A55 jest szybsza, tańsza, intuicyjna.
O co więc chodzi?

O to, że najważniejsza jest jakość zdjęć. Aparat mam zamiar kupić z kitem 18-55 i do tego stałke 50mm1.8, tą za ok. 600pln.
Czy zauważę jakość w zdjęciach między tymi dwoma aparatami, szczególnie z tym obiektywem, w świetle zastanym?
Która daje lepszy obraz filmowy (wiem o AF w A55)?
Czy poziom szumów w A55 jest dużo większy w porównaniu do A580?
Czy matryca w A55 jest o wiele lepsza niż w A33 i czy warto dopłącać kilka stów tylko dla tego parametru, skoro GPS mi nie potrzebny, 7kl/sek to i tak dużo, a ponadto A55 krócej filmuje, bo szybciej się grzeje.

Wiem, że rozbudowałem , ale będę wdzięczny. Może miałbym mniejszy dylemat, gdyby była już A560 - normalne lustro, więc pewnie mniejsze szumy, ale lepsza cena przez matrycę z NEX. Nie doczekam się jednak marca.

Wszędzie piszecie, że A55 i A580 mają innych odbiorców. A w praktyce widać jednak , że wiele osób zastanawia się między tymi modelami. Ja np. jestem średnio-zaawansowanym fotoamatorem i wiem, że na początku wygodniej byłoby mi z 55, ale może za rok będę żałował, że nie dołożyłem kilkaset zł, żeby kupić 580. Help.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

olaf87 napisał(a):

O to, że najważniejsza jest jakość zdjęć. Aparat mam zamiar kupić z kitem 18-55 i do tego stałke 50mm1.8, tą za ok. 600pln.
Czy zauważę jakość w zdjęciach między tymi dwoma aparatami, szczególnie z tym obiektywem, w świetle zastanym?

główne różnice między tymi aparatami są konstrukcyjne. Mniejsza jest różnica w obrazie.
A55 utracone światło rekompensuje podbijaniem czułości matrycy. Nie wiem na jakich czułościach będziesz robił zdjęcia oraz jak bardzo oglądasz pliki na komputerze pod lupką, ale ja nie zauważyłbym różnicy. Dlaczego ? Bo rzadko oglądam crop 1:1 (bo to tak jakby oglądać billboard'a z 2 metrów)

Rafiki wstawił zdjęcia porównawcze z a55/a580: LINK
Sam oceń, jak to jest :smileythumbsup:

olaf87 napisał(a):

Która daje lepszy obraz filmowy (wiem o AF w A55)?

myślę, że obraz będzie bardzo zbliżona. Główna różnica w trybie filmowym to ten AF. To głównie dla AF'a w filmach i LV została wymyślona konstrukcja a33/a55. Banalny pomysł, ale mocno zmieniający postać rzeczy :D

olaf87 napisał(a):

Czy poziom szumów w A55 jest dużo większy w porównaniu do A580?

wyżej podałem link do fotek porównawczych. Sam sprawdź :D

olaf87 napisał(a):

Czy matryca w A55 jest o wiele lepsza niż w A33 i czy warto dopłącać kilka stów tylko dla tego parametru, skoro GPS mi nie potrzebny, 7kl/sek to i tak dużo, a ponadto A55 krócej filmuje, bo szybciej się grzeje.

Z tym filmowaniem to niezła jazda. Ostatnio coś tam kręciłem nexem. Mocnym przegięciem dla mnie były "kadry" dłuższe niż 1 minuta, ale co kto woli. Jeśli komuś to przeszkadza to może szukać rozwiązania lub innego produktu.
Czy warto dopłacać :c18
Nie wiem jaka teraz jest różnica, ale ten GPS to nie bajer. To świetne jest, ale docenia się to dopiero jak już się z tego skorzysta :D

olaf87 napisał(a):

Wszędzie piszecie, że A55 i A580 mają innych odbiorców. A w praktyce widać jednak , że wiele osób zastanawia się między tymi modelami. Ja np. jestem średnio-zaawansowanym fotoamatorem i wiem, że na początku wygodniej byłoby mi z 55, ale może za rok będę żałował, że nie dołożyłem kilkaset zł, żeby kupić 580. Help.

Bo a55 względem a580 jest dla tego kogoś komu zależy na AF przy filmach, mniejszej/lżejszej konstrukcji, obrotowym ekranie, 10kl/s i dla kogoś kto nie potrzebuje gripa. Więc jak widzisz, to zupełnie inne konstrukcje i to co je łączy to matryca, bagnet, stopka lampy błyskowej i kilka tym podobnych :P

Krzysztof-----
Nowicjusz

* Zdjęcia seryjne: 10 FPS z blokadą ekspozycji
* Zdjęcia seryjne: 7 FPS z blokadą ekspozycji

Nie bardzo wiem, o co chodzi z tą blokadą.
Nie ma jej - kolejne miejsce powtarza te bzdury.

profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

kris napisał(a):

Nie wiem na jakich czułościach będziesz robił zdjęcia oraz jak bardzo oglądasz pliki na komputerze pod lupką, ale ja nie zauważyłbym różnicy. Dlaczego ? Bo rzadko oglądam crop 1:1 (bo to tak jakby oglądać billboard'a z 2 metrów)

Rafiki wstawił zdjęcia porównawcze z a55/a580: LINK
Sam oceń, jak to jest :thumbsup:

jeśli opierać się na tych zdjęciach z ISO3200 to jednak różnica jest i to widoczna gołym okiem.
http://img690.imageshack.us/img690/1892/a55vsa580.png

nawet jeśli zdjęcia zostaną pomniejszone do rozmiarów ekranu (tj. w moim wypadku 33%) to obraz z A580 wydaje się odrobinę ostrzejszy i bardziej szczegółowy niż ten z A55 :smileygeek:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zlybanan napisał(a):

nawet jeśli zdjęcia zostaną pomniejszone do rozmiarów ekranu (tj. w moim wypadku 33%) to obraz z A580 wydaje się odrobinę ostrzejszy i bardziej szczegółowy niż ten z A55 :nerd:

ja oglądałem te zdjęcia wywołane w dużym formacie. Więc opieram się na tym co widziałem na zdjęciu, a nie na komputerze :D
Oczywiście, że różnica jest, ale jaka? Dla mnie malutka, zwłaszcza, że iso 3200 to ja użyłem raptem na kilku zdjęciach :D

zlybanan
Początkujący

trudno mi ocenić czy to wpływ tego przepuszczalnego lustra czy bardziej agresywnego alg. NR
trzeba by porównać fotki z ISO100/200 ale takowych niestety kolega nie zamieścił

zapewne na wydrukach różnicy, jak piszesz, nie będzie ale... jestem ciekaw czy chociaż 10% zdjęć trafia do fotolabu. nie chodzi mi tutaj o oglądanie cropów ale mam wrażenie, że różnica jest jednak odczuwalna

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zlybanan napisał(a):

ale... jestem ciekaw czy chociaż 10% zdjęć trafia do fotolabu

Grubo ponad 10% moich zdjęć trafia do labu, więc jeśli chodzi o mnie to dziwny jestem jakiś, ale lubię oglądać zdjęcia, a nie pliki cyfrowe na monitorze (gdzie każdy monitor = inaczej wyglądające zdjęcie)