anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie sportu Sony A77

profile.country.pl_PL.title
Krisnyc
Początkujący

Fotografowanie sportu Sony A77

Mam pytanie dotyczące fotografowania sportu (tenisa ziemnego).
Posiadam aparat Sony A77 + trzy szkła Sony 16-50 f/2.8 ,Sony 70-200 f/2.8 i Tamrona 200-500.
Niedługo zaczyna sie turniej tenisowy i chciałbym porobic trochę zdjec.Wydaje mi sie że najbardziej odpowiednim szkłem bedzie 70-200,ale proszę o podpowiedź na jakich ustawieniach najlepiej bedzie mi uzyskać zamrozenie ruchu,mam na myśli ( zdjecia seryjne,pomiar światła,obszar AF).
Turniej bedzie sie odbywał na otwartym korcie.Z góry bardzo dziękuje.

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Słuchaj, tak naprawdę nie ma znaczenia czy napiszę tutaj 20 czy 30 metrów bo zawodnik to nie pomnik i jest cały czas w ruchu. Zawsze można zdjęcie lekko wykadrować.

Najlepiej będzie jak sam zdecydujesz w toku doświadczenia co Ci najbardziej odpowiada - tzn. ogniskowa, ustawienia autofokusa, ile pól AF wykorzystasz, jakie czasy ustawisz. (Myślę, że 15-20 minut eksperymentów pozwoli Ci odnaleźć optymalne dla siebie wartości).

Krisnyc
Początkujący

W sumie masz racje,pytam o takie rzeczy ponieważ będę pierwszy raz fotografowal na korcie i chciałbym być chociaż częściowo teoretycznie przygotowany.Poza tym jest rzut na gleboka wodę bo turniej tej rangi z takimi tenisistami odbywa sie raz w roku.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A będziesz fotografował z widowni czy masz miejsce dla fotoreporterów?

Pytanie czy na widownię można wnosić ot tak sprzęt z wymienną optyką. W Polsce na przykład nie ma tak łatwo.

Krisnyc
Początkujący

Fajnie by było mieć miejsce dla fotoreporterów,tam sie dostać mozna tylko po przez pewnego rodzaju kwalifikacje,chętnych jest masa,ale zostają najlepsi z najlepszych.
Będę fotografowal z trybun i tutaj zaczyna sie problem z kupnem biletu,dlatego zadałem w poprzednim poście pytanie o odległość z jakiej mógłbym focic przy ogniskowej 200mm.
Jesli chodzi o wniesienie dodatkowych szkiel to nie ma z tym problemu bo sie dowiadywalem.

Krisnyc
Początkujący

Wczoraj troche poeksperymentowalem z obiektywem I mysle ze jak bede 25-30 metrow od kortu to jestem w stanie zrobic zdjecie aby zawodnik byl w calym kadrze przy ogniskowej 200mm

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Krisnyc napisał(a):

Będę fotografowal z trybun i tutaj zaczyna sie problem z kupnem biletu,dlatego zadałem w poprzednim poście pytanie o odległość z jakiej mógłbym focic przy ogniskowej 200mm.
Jesli chodzi o wniesienie dodatkowych szkiel to nie ma z tym problemu bo sie dowiadywalem.

Tak, jak Lajam napisał - zawodnik to nie pomnik i zmienia ciągle miejsce. W związku z tym i odległość od Twojego aparatu będzie się zmieniała. Ale, że ze mnie jest taki teoretyk więc pozwoliłem sobie na wykonanie pewnych obliczeń i wyszło mi, że fotografując z odległości 35 metrów aby wypełnić cały kadr postacią o wzroście 1,70 metra będziesz potrzebował obiektywu o ogniskowej 306 mm. Ale masz matrycę o rozdzielczości 24 Mpix. Bez problemu możesz sobie wykadrować ostateczny kadr. Tamron fajnym obiektywem jest (chyba) ale na pewno potrzebuje dużo światła (bo i ciemniejszy i dłuższy a więc czasy muszą być zdecydowanie krótsze aby nie poruszyć). Poza tym jest wielki i nie wiem jak z wygodą operowania na takim meczu (ja obiektywu 400 mm najczęściej na monopodzie używam a i często 200 mm też). Wiem, że są ludzie z "rękami jak imadło" (znam takich, którzy na podobnych ogniskowych fotografują bez użycia podpórek i czasami 1/100 sek) ale ja do nich nie należę. Dlatego wspieram się monopodem. Mało mobilne ale pomaga.
Co do samego turnieju to jeżeli nastawiasz się na kort centralny to faktycznie może być problem z biletami. Ale gwiazdy grają też i na innych kortach. Oglądając turniej w TV zauważyłem, że na wielu meczach trybuny nie są wypełnione (a nawet i pustawe). Dlatego jak na pierwszy raz nie nastawiałbym się na fotografowanie Federera, Djokovica, Murraya, Wiliams, Radwańskiej, Woźniacki, Szarapowej choć i je możesz trafić na innych kortach. Musisz zapoznać się z drabinką, z zajętością kortów i gdzie kto gra.

Krisnyc
Początkujący

Dziękuje za cenne uwagi.Problem nie polega na braku dostepnosci biletów ,aczkolwiek dużego wyboru w tej chwili nie ma,tylko na dopasowaniu takiego miejsca,z którego mógłbym robić zdjecia w dzień obiektywem 70-200mm wypełniając cały kadr zawodnikiem.Wracajac do tego co napisał "piotruso" na temat nazwisk tenisistów to napewno ich nie zobaczę na bocznych kortach(moze z wyjątkiem Radwanskiej pomimo tego ze jest druga rakieta swiata ,amerykanie faworyzuja swoich graczy).Będę tam szósty rok z rzędu ,także w miarę sie orientuje o co chodzi w tym biznesie,ale po raz pierwszy z aparatem i tego typu obiektywami i bede chcial zrobic w miarę fajne fotki,którymi mógłbym sie pozniej z wami podzielić,żebyście mogli sami ocenić co zagrało ,a co nie.Wydaje mi sie,ze bedzie to dobra lekcja nauki z której razem wyciągniemy wnioski.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Powodzenia! :)

Krisnyc
Początkujący

Witam po dłuższej przerwie,chciałem wrzucić zdjecie z US Open i nie zabardzo wiem jak to zrobic?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Krisnyc napisał(a):

Witam po dłuższej przerwie,chciałem wrzucić zdjecie z US Open i nie zabardzo wiem jak to zrobic?

Zdjęcia wstawiamy tutaj >>
Zasady wstawiania zdjęć do Foto Galerii Forum Sony