Podziel się wrażeniami!
Witam,
Czy a700 ma funkcję czyszczenia matrycy??? Czy w ogóle jakieś lustrzanki posiadają taką funkcję? Z góry dziekuje.
bobusiek napisał(a):
Czy a700 ma funkcję czyszczenia matrycy??? Czy w ogóle jakieś lustrzanki posiadają taką funkcję? Z góry dziekuje.
widać autor nie ma tego aparatu dlatego pyta. tak alphy mają taką funkcje.
to, ze ma nie oznacza, że gruszkę i alkohol izopr. mozna odłozyć na półkę, nic z tych rzeczy. Osobiście nie widze jakichś wielkich efektów działania tego bajeru, nie tylko w sony ale i w canonie .
Tommygun napisał(a):
Osobiście nie widze jakichś wielkich efektów działania tego bajeru
Tommygun napisał(a):
to, ze ma nie oznacza, że gruszkę i alkohol izopr. mozna odłozyć na półkę, nic z tych rzeczy.
Fociłem parę lat dslrami bez tej funkcji od pół roku mam funkcję czyszczenia, bardzo często zmieniam obiektywy na bagnecie, częstro używam mocno przymkniętej przysłony i mylisz się, zauważyłbym różnicę :smileytwisted: a szkła przepinam w różnych warunkach. Może sam nie przymykasz przysłony kontrolując np. głębię i wierzysz, że nie masz zabrudzonej matrycy lub nie zmieniasz tak często szkieł ale to przy nieuszczelnionym korpusie i szkle i tak nie stanowi przeszkody dla kurzu, niestety.wratislavian napisał(a):
Tommygun napisał(a):
Osobiście nie widze jakichś wielkich efektów działania tego bajeru
jasne, że nie widzisz, zauwazylbyś gdyby tego systemu nie bylo.
poprostu wierze, że coś ta opcja daje, ale też nie uważam jej za 7 cud świata. jasne, że mam uwaloną matryce, gruszka w akcji co tydzień