Podziel się wrażeniami!
Czołem
Ja mam pytanie odnośnie ceny gripa do A500/550- VG-B50AM.
Ze zdjęć nie różni się funkcjami od VG-B30AM (który kosztuje i kosztował ok 600zł), więc skąd cena nowego gripa która wynosi ok 1200zł i jest niewiele niższa od rozbudowanego gripa do A900?
Nie wiem czy wiesz, ale na cenę produktu składa się bardzo wiele rzeczy, między innymi duży wpływ ma wielkoseryjność produkcji i jej opłacalność. Dam ci przykład, może dość przerysowany. Wyprodukowanie jednego tranzystora kosztuje mniej niż wydrukowanie litery w książce, a to dlatego że produkuje się ich w jednym cyklu technologicznym miliony. Jakbyś chciał ich wyprodukować 10 to życzę powodzenia. Do czego zmierzam? A no do tego, że produkcja dekielków jest bardziej opłacalna, raz bo są z każdym obiektywem i aparatem, dwa ludzie gubią takie rzeczy i częściej kupią drugi. Nie wiem ile osób kupuje pokrywki na gorącą stopkę, obstawiam że znacznie mniej. Ja nie kupiłem i nie zamierzam.
Zgadza się. Tylko, że te ceny są często powodem decydowania się potencjalnych klientów na inne systemy. A szkoda, bo lustrzanki Soniego są coraz lepsze.Ciemne obiektywy w porównaniu z konkurencją są stanowczo za drogie. Zresztą to samo jest z telewizorami.A przecież niema już telewizorów, które składałyby się z części tylko jednego producenta. W środku jest „cały świat”. A pod inną nazwą są tańsze. No, ale starczy już tego. My na to nie mamy wpływu:)
Ażeby nie być gołosłownym to przykład:
Obiektyw 70-300 mm F4,5-5,6 G SSM na niemieckiej stronie Sonego, wyceniony jest na 980€ co dzisiaj daje 3920 zł. Na polskiej stronie ma cenę 4300zł. Koszty produkcji są inne? Przypominam, że to jest wycena Sonego a nie cen w sklepach.
wiszko napisał(a):
co dzisiaj daje 3920 zł.
Rok temu Ceny ustalane z kursu się aktualizuje. Ale mniejsza z tym.
wiszko napisał(a):
Ceny ustalane z kursu się aktualizuje.
Czy ktoś z Klubowiczów ma już doświadczenia z zamiennikiem gripa do A500 ?
Chętnie przeczytałbym krótkie uwagi na jego temat (działanie, wykonanie).
Panowie a jam pytanko z innej beczki czy jest możliwość kupienia pilota bezprzewodowego do A500 bo nigdzie nie mogę znaleźć o tym wzmianki
Pilot: LINK
Akcesoria Sony do A500: LINK
Srogi napisał(a):
Czy ktoś z Klubowiczów ma już doświadczenia z zamiennikiem gripa do A500 ?
Chętnie przeczytałbym krótkie uwagi na jego temat (działanie, wykonanie).
Tak tylko nie widzę ceny na tego pilota