Podziel się wrażeniami!
Hej,
Na początek wypadałoby się przywitać. Zarejestrowałem się na forum w tym tygodniu, po tym jak dotarła do mnie moja pierwsza lustrzanka Sony, A900. Cieszę się jak małe dziecko bo od roku wzdycham do tego cuda i w końcu udało się go kupić (z drugiej ręki) i odesłać KM D7D na zasłużoną emeryturę po 4 latach współpracy.
Zwracam się do Was z pytaniem dotyczącym gwarancji ekstra na ten aparat. Jak już pisałem, kupiłem go z drugiej ręki i gwarancja podstawowa niedawno wygasła, lecz poprzedni właściciel wypił pakiet ekstra na 3 lata i jak rozumiem od momentu wygaśnięcia pierwszej gwarancji, teraz mam 3 lata spokojnej głowy jeśli chodzi o użytkowanie soniątka. Od poprzedniego właściciela dowiedziałem się, że w jakiś sposób powinienem tą gwarancję "przepisać na siebie". Byłem dziś w Sony Center w W-wie na Jana Pawła (wydawało mi się, że trudno o lepiej poinformowany SC w tym kraju) ale ekspedient rozłożył bezradnie ręce i złapał za telefon ale też nic nie wskórał. Ostatecznie wizytę skończyłem ze zdobyczą w postaci karteczki w kieszeni z numerem do Sony i nazwiskiem pani Dudek, która to powinna odpowiedzieć na moje wątpliwości. Niestety przez cały dzień nie udało mi się jej złapać więc nadal nic nie wiem.
Stąd zwracam się z prośbą do Was, ktokolwiek wie co mam zrobić z tym fantem? Mógłbym sprawę olać ale głupio by było, gdyby okazało się, że z racji tego, że czegoś nie dopilnowałem gwarancja przestała obowiązywać. Lub musiałbym odsyłać aparat do pierwotnego kupcy by to on mnie reprezentował przed Sony jako prawowity dysponent gwarancji.
poprzedni właściciel wypił pakiet ekstra na 3 lata i jak rozumiem od momentu wygaśnięcia pierwszej gwarancji, teraz mam 3 lata spokojnej głowy jeśli chodzi o użytkowanie soniątka.
Ok. Doczytałem. Faktycznie zostały mi dwa lata.
Co więcej, udało mi się w warunkach doczytać:
"Przeniesienie. W przypadku pisemnego powiadomienia przesłanego do Sony Poland istnieje możliwość przeniesienia ważności GwEx na osobę trzecią, na pozostały okres ważności."
Tylko jak to zrobić? I czy to mam zrobić ja czy poprzedni właściciel?
może w przypadku gdyby w Poniedziałek nie udało Ci się skontaktować z panią Dudek, spróbuj uzyskać informacje jak to jest z przeniesieniem w dziale obsługi klienta: 0 801 500 500 lub 022 33 88 700
Dzięki, będę korzystał.
Numer który uzyskałem to 022 520 24 01 i to chyba jest do biura Sony (trzeba recepcjonistkę prosić o przełączenie).
Może w poniedziałek fart dopisze. Ja wiem, że piątek to nie jest szczęśliwy dzień na szukanie ludzi w biurze
Czy jeżeli kupiłem a850 w Media MArkcie to mogę w Centrum Sony we Wrocłwiu dokupić gwarancję na 3 lata. To koszty ok. 89zł. I co mam przedstawić sprzedawcy w CS??
Dokument potwierdzający zakup (paragon, faktura) podbita karta gwarancyjna i numer seryjny aparatu.
bartas73 napisał(a):
Czy jeżeli kupiłem a850 w Media MArkcie to mogę w Centrum Sony we Wrocłwiu dokupić gwarancję na 3 lata. To koszty ok. 89zł. I co mam przedstawić sprzedawcy w CS??
kris napisał(a):
bartas73 napisał(a):
przede wszystkim pamiętaj o tym, że wykupując extra gwarancję "3 lata", wykupujesz dodatkowo 1 rok gwarancji do dwuletniej, którą daje SONY.
Odnośnie przeniesienia gwarancji Extra, z autopsji:
Wniosek wysyła poprzedni właściciel.
Wysyła do Sony Polska (ja zrobiłem to listem) informację w której zawiera:
- model i numer seryjny,
- datę zakupu
- swoje dane tak jak na gwarancji
- dane osoby trzeciej (nabywcy) - imię, nazwisko, adres, numer telefonu, mail.
Ja dodatkowo wysłałem też kopię paragonu i gwarancji extra.
Sony Polska przesłało nowy egzemplarz gwarancji do nowego nabywcy, termin gwarancji pozostaje niezmieniony. No i trzeba kupującemu wysłać paragon.