Podziel się wrażeniami!
Jestem nowym posiadaczem Sony A350 i zaproponowano mi w sklepie żebym przedłużył sobie gwarancje na 5 lat za około 300zł. Warto ją wykupić czy dać sobie spokój
Dlatego najlepiej będzie wykupić "Gwarancję Exstra", jeszcze tego nie zrobiłem ale niedługo to uczynię.
Witam.
a ja mam takie pytanie czy kupując na przykład obiektyw sony na gwarancji na allegro z innego miasta i koleś wyśle mi ksero faktury czy paragonu bo to był zestaw z aparatem czy uznają mi gwarancję w serwisie w moim mieście?
Pozdrawiam
Tak, ale musisz mieć gwarancję na obiektyw -druk gwarancji.
W twoim mieście nie ma autoryzowanego serwisu sony - znajduje się on w Wa-wie i tam zapewne wyślesz sprzęt w przypadku awarii.
Przy wysyłaniu musisz mieć dokument zakupu (ksero) + kartę gwarancyjną (oryginał) i stalowe nerwy.
pozdrawiam
ps. Rastix tak mi się coś nasunęło co do gwarancji
Czy faktycznie nie trzeba nanosić na druk gwarancji żadnych informacji co do pobytu sprzętu w serwisie?
Dlaczego o to pytam - przecież właśnie ten dokument jest jedynym dokumentem pobytu sprzętu w serwisie producenta i może być podstawą do roszczeń w ewentualnym postępowaniu sądowym?
A tam usilnie się wymaga tego dokumentu a żadnych informacji się tam nie wpisuje.
OsiRis napisał(a):
A tam usilnie się wymaga tego dokumentu a żadnych informacji się tam nie wpisuje.
Ok dzięki za szybką odpowiedź.
pozdrawiam
Starosta - jest tak - ale na tych "drukach" nie ma pieczątek podpisów dat jest tylko co zostało użyte i zrobione. O tym już wcześniej pisałem...
A dla sądu taki świstek to ...
kierus98 napisał(a):
a ja mam takie pytanie czy kupując na przykład obiektyw sony na gwarancji na allegro z innego miasta i koleś wyśle mi ksero faktury czy paragonu bo to był zestaw z aparatem czy uznają mi gwarancję w serwisie w moim mieście?
OsiRis napisał(a):
Rastix tak mi się coś nasunęło co do gwarancji
Czy faktycznie nie trzeba nanosić na druk gwarancji żadnych informacji co do pobytu sprzętu w serwisie?
Dlaczego o to pytam - przecież właśnie ten dokument jest jedynym dokumentem pobytu sprzętu w serwisie producenta i może być podstawą do roszczeń w ewentualnym postępowaniu sądowym?
RASTX napisał(a):
Na temat sposobu rozwiązania reklamacji przez sprzedawcę nie wypowiem się, każdy sklep może posiadać inny tryb postępowania.
RASTX napisał(a):
/.../
Uprzejmie informuje, że od 1 października 2009 roku uległy zmianie warunki gwarancji. Zmiana dotyczy okresu opieki gwarancyjnej dla wybranych produktów.
"W gwarancji Sony zapewnia, że produkt wolny jest od wad materiałowych i konstrukcyjnych od dnia zakupu przez okres:
•DWÓCH LAT dla telewizorów LCD BRAVIA ( zakupionych po 15 stycznia 2008 roku ),
•DWÓCH LAT dla laptopów VAIO ( zakupionych po 1 lipca 2008 roku ),
•DWÓCH LAT dla pozostałych kategorii produktów zakupionych po 1 października 2009 roku, *
•JEDNEGO ROKU dla kategorii WALKMAN."
* Produkty sprzedane konsumentom przed datą 1 października 2009 roku, pozostają przy rocznej gwarancji i wszelkie reklamacje dotyczące tych sprzętów rozpatrywane będą na dotychczasowych warunkach.
Szczegółowe warunki gwarancji zostały zamieszczone na stronie:
http://support.sony-europe.com/repair/warranty/index.aspx?site=odw_pl_PL