anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ilość zdjęć

Rodki-----
Początkujący

Ilość zdjęć

Witam

Proszę o informację w jaki sposób mogę sprawdzić ilość zrobionych zdjęć. Chodzi mi o model A200...Mam możliwość kupna takiego aparatu, ale chciałem najpierw sprawdzić jego przebieg faktyczny. Z góry dziękuję za informację.

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Przesłać aparat do serwisu.
Tylko serwis ma możliwość odczytania "przebiegu".

------------------------------
fotoamator
Rodki-----
Początkujący

Czyli żaden program itp. nie pomoże ?? :(

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Rodki napisał(a):

Czyli żaden program itp. nie pomoże ?? :(

Nie ma programu dla użytkowników, dzięki któremu będzie można sprawdzić przebieg aparatu.
Od tego jest serwis, który nie jest przecież straszny ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
Style-----
Nowicjusz

W sumie ciekawe czemu Sony nie może udostępnić takiego programiku do sprawdzenia takich podstawowych informacji. Jak się kupuje używany aparat to są istotne informacje. A wysyłanie sprzętu do serwisu, płacenie za przesyłkę, usługę i do tego dochodzi ryzyko uszkodzenia podczas transportu. Sporo zachodu jak na takie coś !

spolnemesis1paejw
Początkujący

Style napisał(a):

ciekawe czemu Sony nie może

A mnie ciekawi coś innego - czy w lustrzankach innych producentów przebieg licznika jet podawany wprost? Czy też tylko programem serwisowym można go odczytać?
W sumie nie byłoby to takie złe, gdyby była poz. w menu, której włączenie pokazywałoby faktyczny przebieg. Ale czego? Czy po wymianie migawki powinien się licznik zerować? Wtedy aparat za nówkę może uchodzić. Czy liczyc dalej? Wtedy nowa migawka bedzie uważana za moco wyeksploatowaną. A w sumie tylko migawka i mechanizm lustra się zużywają najbardziej. Reszta wytrzymuje o wiele, wiele dłużej.
A program serwisowy? Jak pamiętam z Minolty to można było sobie takim programem nieżle zaszkodzić A robić wydzielony? Tylko dla przebiegu? Bez sensu.

Starosta.
Początkujący

nemesis napisał(a):

Jak pamiętam z Minolty to można było sobie takim programem nieźle zaszkodzić.

I właśnie dlatego, według mnie powinien się tym serwis zajmować :c20

Pozdrawia Starosta :grin:
dejmien
Nowicjusz

napewno w C i N nie ma większego problemu z odczytaniem faktycznego stanu stuknięć :)

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Jesteś tego pewny dla każdego modelu?

dejmien
Nowicjusz

Jeśli chodzi o C, to napewno 40D, 50D, 450D, 1000D i 5D Mark II. Jeśli chodzi o N, to napewno D80 i D90.