Podziel się wrażeniami!
witam mam pytanko odnośnie kadrowania czy jest jakaś możliwość sprawdzenia w wizjerze czy kadr jest prosty mam taki problem ze jak robię fotki z ręki to zawsze mam krzywy kadr o ten jeden lub dwa stopnie czy jest jakaś możliwość upewnienia się że kadr wyjdzie prosty??
są takie matówki, które mają linie - pomocne dla tych, którzy nie lubią tego robić podczas obróbki.
Matówki te są dedykowane do minolty 7d
czyli zmiana obiektywu dobrze rozumiem?? nie lobię prostować fotki w photoshopie bo na końcu kadru zostają białe linie chyba ze i na to macie sposób??
to nie jest wymiana obiektywu i też nie wymiana matówki tylko małej szybki znajdującej się pod nią
po wyprostowaniu w programie graficznym te białe linie należy wykadrować(przyciąć) i po kłopocie
oczywiście z takim samym klinem zdjęcia jak biały klin
czyli zmiana obiektywu dobrze rozumiem?? nie lobię prostować fotki w photoshopie bo na końcu kadru zostają białe linie chyba ze i na to macie sposób??
... nie lobię prostować fotki w photoshopie bo na końcu kadru zostają białe linie chyba ze i na to macie sposób??...
dziękuje za rady mam jeszcze tylko jedno pytanko czy praktyka czyni mistrza mianowicie czy wy po jakimś tam okresie czasu wykonujecie przynajmniej 90% prostych kadrów czy zawsze zmieniacie fotki przynajmniej o ten jeden stopień w prawo czy w lewo
czy praktyka czyni mistrza
oczywiście że jest to kwestia wprawy i obserwowania wszystkiego co w wizjerze
nie mniej zdarza się ale sporadycznie(w moim przypadku 5-10 razy w roku)
a ja jestem antytalentem jeśli chodzi o pion.
Może mi teraz pomoże większy wizjer 700tki. Nie mniej jednak, do tej pory sobie radziłem Photoshopem