anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw do a550?

Sara-----
Początkujący

Jaki obiektyw do a550?

Na początku chcę się serdecznie przywitać :)
Jestem Sara z Torunia i od 3 dni posiadaczka :c56 550 którą kupiłam od znajomego niestety samo body i teraz muszę dokupić jakiś obiektyw.
To mój debiut więc za dużego pojęcia nie mam. Od paru lat bawiłam się Fuji Finepix S5100 więc...
Znajomy doradził mi SAL-16105, ale tak przeglądając net zastanawiam się nad 18-200 do nauki wszystkiego chyba będzie lepszy? Pewnie zapytacie się co zamierzam focić, a więc architektura, krajobrazy no i jakieś rodzinne imprezki z portrecikami :)

24 ODPOW. 24
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Sara napisał(a):

Jestem Sara z Torunia i od 3 dni posiadaczka :c56 550 którą kupiłam od znajomego niestety samo body i teraz muszę dokupić jakiś obiektyw.
To mój debiut więc za dużego pojęcia nie mam. Od paru lat bawiłam się Fuji Finepix S5100 więc...
Znajomy doradził mi SAL-16105, ale tak przeglądając net zastanawiam się nad 18-200 do nauki wszystkiego chyba będzie lepszy? Pewnie zapytacie się co zamierzam focić, a więc architektura, krajobrazy no i jakieś rodzinne imprezki z portrecikami :)

Ja poleciłbym Ci SAL-16105, jakością zdjęć przewyższy na pewno 18-200. Brak mu ogniskowej bardzo długiej ale najpierw popróbowałbym z tym obiektywem a gdy będzie doskwierać brak długiej ogniskowej zastanowiłbym się nad dokupieniem teleobiektywu (a wybór oczywiście w zależności od zasobności portfela).
Drugą, bardziej budżetową opcją jest kupno dual kita czyli obiektywów 18-55 i 50-200. Optycznie wydaje mi się, że będzie lepiej niż 18-200 (a na pewno nie gorzej) no i na długim końcu jaśniejszy jest 50-200 (niewiele ale zawsze).
Jeżeli uparłaś się na mega zooma to jednak według zasłyszanych opinii (ale to są zasłyszane opinie, osobiście nie miałem żadnego z mega zoomów i nie mogę potwierdzić tych zdań) wybrałbym Sigmę 18-250.

Sara-----
Początkujący

wstępnie myślę o jakichś 2000zl, ale skoro ten 16-105 wart jest swojej cent moge dopłacić kilka stówek ;)
A porównując ten kitowy zestawik 18-55 z 55-200 a 16-105? jednak ten drugi jakościowo wyjdzie mi na lepsze?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

16-105 zdecydowanie wygrywa jakościowo nad kitami. Także szybkość działania na duży plus.

Sara-----
Początkujący

a co powiecie o sigmie 18-125 ponad 1000 zł taniej ale czy efekty dobre??

profile.country.pl_PL.title
kasiakaaz
Początkujący

Sara napisał(a):

a co powiecie o sigmie 18-125 ponad 1000 zł taniej ale czy efekty dobre??

Efekty będą takie, jakie wypracujesz. Raz lepsze, raz gorsze... :c20
Jeżeli możesz sobie finansowo pozwolić na S 16-105, to mz z wymienionych przez Ciebie, ten będzie najlepszym wyborem :smileythumbsup:
18-200 odpuściłabym sobie, miałam T 18-250 (teoretycznie "lepszy" od 18-200) i bardzo szybko go sprzedałam. Niby nie był zły, ale nie powalił mnie. Megaaberracja, a i ostrość taka se. Plastyka średnia. To chyba jednak prawda, że jak coś jest do wszystkiego - to jest do.... O wiele bardziej podobają mi się zdjęcia z T17-50 i flinty (bo takie teraz zaposiadam aktualnie m.in.). Aczkolwiek powtórzę zdanie cytowane do bólu: "To nie aparat robi zdjęcia". Z każdego obiektywu można wycisnąć niezłe fotki, kwestia czego oczekujesz i na ile Cię to wciągnie. :c20

Sara-----
Początkujący

co prawda to prawda ale na efekty u mnie jeszcze trzeba będzie poczekać 😜

A co do szkła to znalazłam SAL- 16105 za 2300 i w chwili obecnej mogę sobie na niego pozwolić w końcu body zdobyłam fuksem . A jak uda mi się osiągnąć lepszy poziom 😜 to będę mogła kupić coś do bardziej konkretnych zastosowań. Na razie szukam szkła w miarę uniwersalnego.

ikar39-----
Początkujący

za 1400 dostaniesz używkę na aledrogo :thumbsup: ja wyrwał takie szkiełko za 1300 z gwarancją

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Do tychzastosowań kit 18-55 jest bardzo dobry. bardzo tani i niewielki.
Kit 18-55 jest wygodny, bo to nie jest wielki gabaryt. Ja np. nie zdecydowałem się na długą ogniskową, bo nie zamierzam fotografować bocianów na gniazdach.
Z kolei zależalo mi na obiektyewie staloogniskowym, bo to daje jakość.
Dlatego dodatkowo kupilem coś pośredniego, czyli SAL 30M28. Makro mi się zdecydowanie przydaje.
Z kolei mój Syn narzekał, że światło 28 nie daje dobrego rozmycia tła przy fotografowaniu osób. Ale ja nie zamerzam robić takich prtretów. Mój makro-nowy kosztował ok. 800zł.
brutto z vatem. Czyli niedużo.
Za kit 18-55 powinnaś zapłacić niewiele.
Czego mi brakuje ? Bardziej wiedzy niż obiektywu zoom.
Fotografuje amatorsko od roku.
Bronek

Sara-----
Początkujący

Wielkie dzięki, że aż tyle osób mi pomaga :)

A jeszcze znalazłam coś takiego:
http://www.euro.com.pl/obiektywy2/sigma ... olta.bhtml

Co o tym powiecie?