anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki obiektyw do a550?

Sara-----
Początkujący

Jaki obiektyw do a550?

Na początku chcę się serdecznie przywitać :)
Jestem Sara z Torunia i od 3 dni posiadaczka :c56 550 którą kupiłam od znajomego niestety samo body i teraz muszę dokupić jakiś obiektyw.
To mój debiut więc za dużego pojęcia nie mam. Od paru lat bawiłam się Fuji Finepix S5100 więc...
Znajomy doradził mi SAL-16105, ale tak przeglądając net zastanawiam się nad 18-200 do nauki wszystkiego chyba będzie lepszy? Pewnie zapytacie się co zamierzam focić, a więc architektura, krajobrazy no i jakieś rodzinne imprezki z portrecikami :)

24 ODPOW. 24
profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

50 to chyba jednak wolałbym nową 1.8 SAM - zawsze to nówka no i z gwarancją :rolling_eyes:

Za Michałem

W FotoJoker jest za 547 zł :D

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
zieciu
Początkujący

Michel napisał(a):

zieciu napisał(a):

KMAF 50 mm f/1.7 koszt ok 400-450 zł przykładowe zdjęcia http://www.dyxum.com/dforum/topic11365.html

KMAF 70-210 mm f/4 koszt ok 700 zł przykładowe zdjęcia http://www.dyxum.com/dforum/topic11307.html

To akurat są MAF-y (Minolta AF), gwoli ścisłości :-)

Racja wogóle nie zwróciłem uwagi co piszę racja tylko 17-35 to KM reszta to sama Minolta. dzięki za czujność.

a ja tam wole minoltkę jednak tańsza 150 zł ja za swój egz. dałem równe 400 zł i stara wersja ta co ją mam porządniejsza konstrukcja.
działa bez zarzutu.

pzdr

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

zieciu napisał(a):

a ja tam wole minoltkę jednak tańsza 150 zł ja za swój egz. dałem równe 400 zł i stara wersja ta co ją mam porządniejsza konstrukcja.
działa bez zarzutu.
pzdr

Ja z kolei kupiłem na KKM 50/1.8 na gwarancji za 460 zł :-)
Ale myślę, że i z jednego, i z drugiego szkiełka Sara będzie zadowolona. Chociaż, wracając do konkretnego przypadku, na podstawie tego jednego zdjęcia bym za 399 zł nie kupił, chyba że jest możliwość potestowania albo gwarancja rozruchowa. Da się trafić stan idealny/b.dobry za 400-430 zł (tylko fakt, trzeba trochę cierpliwości).

Michał Koziara
Sara-----
Początkujący

Witam to ponownie ja chcę podziękować za rady :) Kupiłam szkła Minolty :) na razie 70-210 i 17-35 Jestem bardzo zadowolona :):):):) :thumbsup: A jeszcze szukam czegoś na wypełnienie dziury pomiędzy 35 70 opcja z 50mm bardzo mi się podoba ale może dozbieram na 1.4 ale mam jeszcze jedno pytanko a propos lampy chciałam kupić coś taniego np. Sunpaka ale pytanko brzmi czy one też działają bezprzewodowo??

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Sara napisał(a):

mam jeszcze jedno pytanko a propos lampy chciałam kupić coś taniego np. Sunpaka ale pytanko brzmi czy one też działają bezprzewodowo??

odradzam. Nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie (WL), ale nic dobrego o tych lampach nie można napisać. Może poza tym, że są tanie. Nie mniej jednak wyznaję zasadę, że nie stać mnie na buble i kupowanie dwa razy (raz tanio, a drugi raz dobrze).
Dawno temu też stałem przed podobnym dylematem i cieszę się, że posłuchałem ludzi. Nazbierałem więcej kasy i kupiłem hvl42. Właśnie tę lampę Ci polecam. Na pewno działa bezprzewodowo :c20