anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

kiepskie kolory

lipton
Początkujący

kiepskie kolory

witam jestem poczatkujacym posiadaczem A380 , wlasciwie za kazdym razem za zdjeciach wychodza mi brzydkie kolory , na wyswietlaczu w aparacie sa intensywne i zywe lecz na kompie raczej szare i brzydkie ,mam takze problem z ciemnymi obiektami na jasnym tle
prosze o pomoc683.jpg404.jpg599.jpg477.jpg

4 ODPOW. 4
profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

Witam, co do twojego pytania :c18 . Chociaż też jestem laikiem, lecz moim zdaniem balans bieli jest nie teges. Na taką pogodę powinieneś WB mieć ustawiony na pochmurnie. Lecz jeżeli to nie jest to, to sorx za nie potrzebny komentarz.

BTW zdjęcia wrzucane na forum lepiej wyglądaja jeżeli są wrzucane z rozmiarem 800px na dłuższym boku :c20

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Zły balans bieli (WB) i zła korekta ekspozycji (EV).

Do tego polecam strefę twórczą Vivid. Może wtedy kolory będą takie jakie oczekujesz :question:

Natomiast na problem z ciemnymi obiektami na jasnym tle pomoże technika HDR.
W internecie jest pełno artykułów i programów więc nie powinno być problemów ze znalezieniem.

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

lipton napisał(a):

witam jestem poczatkujacym posiadaczem A380 , wlasciwie za kazdym razem za zdjeciach wychodza mi brzydkie kolory , na wyswietlaczu w aparacie sa intensywne i zywe lecz na kompie raczej szare i brzydkie ,mam takze problem z ciemnymi obiektami na jasnym tle
prosze o pomoc

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania, może mi się uda.
Kolory. Temat powracający bardzo często. W fotografii cyfrowej kolorami zarządza komputer, oprogramowanie, w którym są zdjęcia oglądane, monitor, na którym są one oglądane itp. Musisz sprawdzić wszystkie ustawienia, cały tor musi być odpowiednio zgrany. Kalibracja monitora to jeden z czynników odpowiadający za poprawne wyświetlanie zdjęć. Teraz pod ręką nie mam odpowiednich linków ale gdy poszukasz w internecie pod hasłem "kalibracja monitora" bądź pokrewne to na pewno znajdziesz sposób jak ustawić monitor w prosty sposób. Dokładne ustawienie wymaga podłączenia kalibratora, za jego pomocą jest generowany plik, który zarządza kartą graficzną aby obrazki wyświetlane na monitorze były jak najbardziej wierne oryginałowi. Kolejną sprawą jest przestrzeń kolorów w jakiej robisz zdjęcia (najczęściej spotykane to Adobe RGB i sRGB). sRGB jest uboższa od AdobeRGB i tu może być problem bo ustawiona karta graficzna w tryb wyświetlania sRGB niepoprawnie odwzorowuje kolory zapisywane w AdobeRGB. Na wyświetlanie kolorów ma też wpływ prawidłowe naświetlanie.
Co do sprawy ciemnych obiektów na jasnym tle to nikt na razie nie jest w stanie sobie poradzić w zadowalający sposób. Pojemność tonalna elementów rejestrujących (w naszym przypadku matrycy) jest określona i nie da się tego przeskoczyć w prosty sposób. Najczęściej należy wybierać, co jest dla nas ważniejsze, czy tło czy obiekt, pomierzyć światło na interesujący nas fragment i tak naświetlać całą scenę odwzorowując poprawnie główny temat a poświęcając nieistotne dla nas elementy. W wypadku nieruchomych obiektów możemy posiłkować się techniką HDR (oo której pisał Starosta). W technice tej wykonuje się dwa lub więcej zdjęć z różnym stopniem naświetlania (pierwsze zdjęcie naświetlamy prawidłowo tło, na drugim obiekt, na trzecim a może i czwartym robimy naświetlania pośrednie) a potem składamy w odpowiednim programie te zdjęcia. Program pozwala na ograniczenie rozpiętości tonalnej wynikowego zdjęcia poprzez odpowiednie złożenie poszczególnych zdjęć. Oczywiście najlepiej zdjęcia składowe wykonywać ze statywu i nieruchomych tematów. Przy ruchu przedmiotów lub aparatu technika HDR praktycznie nie ma zastosowania (na marginesie/w nawiasie dodam - czytałem o tym, że niektórzy wywołują w różny sposób jeden plik RAW i tak uzyskane jpg-i składają w zdjęcie HDR; co to jest warte nie wiem, nie próbowałem).
Mam nadzieję, że te informacje się w jakiś sposób przydadzą.
Pozdrawiam

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

co do kalibracjii monitora polecam LINK :c20