Podziel się wrażeniami!
Kontrola czasu ekspozycji
Do wykonania tego typu zdjęć można wykorzystać każdy aparat, oferujący tryb preselekcji czasu, oznaczany na pokrętle sterującym skrótem Tv lub S. Dzięki niemu będziemy musieli jedynie ustalić odpowiednio długi czas otwarcia migawki, a cyfrak automatycznie dobierze przysłonę zapewniającą poprawną ekspozycję zdjęcia. Czas naświetlania będzie zależał gównie od prędkości poruszającego się obiektu. W wypadku jadącego rowerzysty lub galopującego konia będą to czasy od 1/30 do 1/60 sekundy. Natomiast, gdy fotografujemy szybko poruszające się samochody, powinniśmy skrócić czas naświetlania do 1/125, a nawet 1/500 sekundy. Są to oczywiście wartości przykładowe, dlatego po wykonaniu zdjęcia, należy ocenić efekt na podglądzie i skorygować czas naświetlania (wydłużyć go, gdy chcemy uzyskać większe smugi lub skrócić, gdy są one zbyt duże, a główny obiekt za bardzo rozmyty).
Gdzie Mozna to ustawic w Alfa 200 ?
prosze o pomoc iz zapodziala mi sie gdzies instrukcja obslugi. wybieram sie na zawody rowerowe i niemoge ustawic aparatu. pilnie potrzebuje pomocy.
w tym cytacie, który przytoczyłeś jak byk masz napisane gdzie to jest.....
(w każdym aparacie DSLR marki Sony) pokrętło ustaw na tryb "S"
A tutaj odnalazła się instrukcja obsługi
http://www.sonydigital-link.com/manuals ... =DSLR-A200
kris napisał(a):
w tym cytacie, który przytoczyłeś jak byk masz napisane gdzie to jest.....
(w każdym aparacie DSLR marki Sony) pokrętło ustaw na tryb "S"
A kółeczko poniżej spustu migawki to po co jest?
podałem Ci linka do opisu i filmu tam dowiesz się wszystkiego
SZFENDAK napisał(a):
SZFENDAK napisał(a):