anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kontrola czasu eksplozji - pomocy

3366-----
Początkujący

Kontrola czasu eksplozji - pomocy

Kontrola czasu ekspozycji
Do wykonania tego typu zdjęć można wykorzystać każdy aparat, oferujący tryb preselekcji czasu, oznaczany na pokrętle sterującym skrótem Tv lub S. Dzięki niemu będziemy musieli jedynie ustalić odpowiednio długi czas otwarcia migawki, a cyfrak automatycznie dobierze przysłonę zapewniającą poprawną ekspozycję zdjęcia. Czas naświetlania będzie zależał gównie od prędkości poruszającego się obiektu. W wypadku jadącego rowerzysty lub galopującego konia będą to czasy od 1/30 do 1/60 sekundy. Natomiast, gdy fotografujemy szybko poruszające się samochody, powinniśmy skrócić czas naświetlania do 1/125, a nawet 1/500 sekundy. Są to oczywiście wartości przykładowe, dlatego po wykonaniu zdjęcia, należy ocenić efekt na podglądzie i skorygować czas naświetlania (wydłużyć go, gdy chcemy uzyskać większe smugi lub skrócić, gdy są one zbyt duże, a główny obiekt za bardzo rozmyty).

Gdzie Mozna to ustawic w Alfa 200 ?
prosze o pomoc iz zapodziala mi sie gdzies instrukcja obslugi. wybieram sie na zawody rowerowe i niemoge ustawic aparatu. pilnie potrzebuje pomocy.

33 ODPOW. 33
Skoczek
Początkujący

A ja jestem zdania, ze jednak powinienes wyrzucic ten aparat, albo sprzedac w lombardzie/allegro i kase dac jakiemus bezdomnemu, ktory przeznaczy to na miesieczny zapas taniego wina. Bedzie wiekszy pozytek. Czlowieku! Przede wszystkim pytania zadawaj nieco innym tonem, wtedy bedziesz mial szanse na rzeczowe odpowiedzi. Po drugie zajrzyj do instrukcji obslugi/uzyj google.pl. Tam masz wszystko. Kupiles naprawde swietny aparat, a tylko Twoja ignorancja powoduje, ze sie wsciekasz. Moze warto bylo kupic kompakt? Moze okazuje sie, ze musisz jeszcze dojrzec do takiego aparatu? To mocne slowa, ale sadze, ze mysli wiekszosci uzytkownikow po przeczytaniu Twoich postow byly podobne, ale sa oni zbyt kulturalni, zeby powiedziec Ci to dosadnie.
Pozdrawiam i zycze rozsadku.

profile.country.pl_PL.title
poul11
Początkujący

Zgadzam się w 100%. Jak czytam niektóre posty to totalna ignorancja - instrukcje są napisane wystarczająco łopatologicznie by człowiek z normalnym ilorazem inteligencji to zrozumiał. Pozatym w necie aż kipi od informacji dot. fotografii i wystarczy poczytać. Ręce opadają...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Skoczek napisał(a):

A ja jestem zdania, ze jednak powinienes wyrzucic ten aparat, albo sprzedac w lombardzie/allegro i kase dac jakiemus bezdomnemu, ktory przeznaczy to na miesieczny zapas taniego wina. Bedzie wiekszy pozytek. Czlowieku! Przede wszystkim pytania zadawaj nieco innym tonem, wtedy bedziesz mial szanse na rzeczowe odpowiedzi. Po drugie zajrzyj do instrukcji obslugi/uzyj google.pl. Tam masz wszystko. Kupiles naprawde swietny aparat, a tylko Twoja ignorancja powoduje, ze sie wsciekasz. Moze warto bylo kupic kompakt? Moze okazuje sie, ze musisz jeszcze dojrzec do takiego aparatu? To mocne slowa, ale sadze, ze mysli wiekszosci uzytkownikow po przeczytaniu Twoich postow byly podobne, ale sa oni zbyt kulturalni, zeby powiedziec Ci to dosadnie.
Pozdrawiam i zycze rozsadku.

Temat już wygasł śmiercią naturalną. Po co to odkopywać? ;)

wratislavian
Początkujący

taka rada. czytajcie forum od góry:)