Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś ma jakiś patent na korzystanie z manualnego focusa w A300/350?
Na LCD przez Liveview nie daje rady, a przez wizjer też nie daje rady, niewiele widać Na prawdę tęsknię za moim Zenitem, duży porządny wizjer i matówka ze splitem - tam ustawianie porządanej ostrości to moment.
fr@nek
a nie używasz obiektywu f/5.6? na 50/1.4 da się spokojnie ostrzyć
gnembon napisał(a):
a nie używasz obiektywu f/5.6? na 50/1.4 da się spokojnie ostrzyć
pawelszymanski6 napisał(a):
ja używam z dwoma obiektywami m42 i nawet przy 8 da się wyostrzyć fakt nie da się w kilka sekund ale się da
zawsze można się szarpnąć i kupić a900
tam wizjer jest lepszy niż w zenicie
Kris i Gnembon - doceniam wasz humor, ale liczyłem na poważniejsze odpowiedzi. Chodziło mi o to że może ktoś zna jakiś trick dzięki któremu można złapać szybko manualnie ostrość w trudnych warunkach, albo z obiektywem który nie ma AF.
Creatoor - ten okular powiększjący brzmi zachęcająco, jednak cena jego jest nie mała. Czy ktoś go stosuje? Jeśli tak to proszę o opinie, czy na prawdę spełni moje oczekiwania?
no właśnie taki powiększalnik do wizjera będzie dla Ciebie w sam raz
w moim przypadku odpada, bo mam okulary....no i nie ostrzę manualnie
Tylko pamiętać należy, że to ustrojstwo powiększa tylko środek kadru, nie robi sie z tego telewizor 40" z całego obrazu. Ale do pomocy w ostrzeniu jak najbardziej się nada.
kris napisał(a):
no właśnie taki powiększalnik do wizjera będzie dla Ciebie w sam raz
w moim przypadku odpada, bo mam okulary....no i nie ostrzę manualnie
moja sugestia tyczy się tego, że osoba korzystająca z okularów nie może zbliżyć oka tak blisko jak osoba, która okularów nie nosi http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
sprawdzałem taki powiększalnik w a700 i mając okulary na nosie nie bardzo dostrzec można było jakąś różnicę
ale bez okularów kiedy oko było odpowiednio blisko było już lepiej
a ja ściągać okularów do każdego zdjęcia nie zamierzam - bo jest to dla mnie niewygodne - zwłaszcza jak się często przykłada do oka aparat i zaraz odciąga.....
np. na sesji zdjęciowej......czy na ulicy