Podziel się wrażeniami!
czy mógł by ktoś zmierzyć suwmiarką odległość od matrycy do bagnetu? potrzebuję dokładnie wiedzieć. nie koniecznie a700, myślę, że wszystkie alfy mają tak samo. a może są tacy co wiedzą bo gdzieś to pisze. pozdrawiam
gdybym tylko miał suwmiarkę
a może być nitką ?
nie mam sówmiarki i nie jestem odwarzny
ja siedzę w canonie ale powiem wam, że sówmiarką bym się nie odważył, a o nitce też myślałem. jeśli ktoś da radę to będę wdzięczny. a czy macie na aparacie namalowane kółko z kreską ( takie małe )? podobno to właśnie jest odniesienie gdzie znajduje się sensor lub klisza. jeśli jest to można od tego zmierzyć.
irekaro napisał(a):
a czy macie na aparacie namalowane kółko z kreską ( takie małe )? podobno to właśnie jest odniesienie gdzie znajduje się sensor lub klisza. jeśli jest to można od tego zmierzyć.
Lajam napisał(a):
ta ODWAGA aż razi
więc...
przerabiam obiektywy z różnych systemów na M42, po to by pasowały po każdy aparat. zawsze zajmowałem się stałkami, w których nie miało to większego znaczenia. jeśli źle coś zrobiłem to albo nie ostrzył na nieskończoność, albo ostrzył na nieskończoność na 3 metrach - oba problemy łatwe do poprawienia. teraz mam zlecenie na zooma i po przerobieniu podobno nie są fotki najlepsze. widocznie z zoomami sprawa ma się inaczej i dlatego muszę zdać się na obliczenia, policzę w jakiej odległości jest soczewka od filmu w orginale i tyle samo musi być po zamontowaniu mojego mocowania + adapter. to tyle. problem w tym, że ja mam canona a ma być do a700 podpięty, chcę zrobić tak by już nie poprawiać.
Na mój chłopski rozum, to położenie tylnej soczewki nie ma znaczenia (byle by nie była za głęboko, bo o lustro może haczyć), ważny jest środek optyczny obiektywu. Sprawdzałem na swoich obiektywach - w każdym tylna soczewka jest w nieco innej odległości od płaszczyzny bagnetu.
A są to obiektywy or yginalne.
już znalazłem w internecie ile ta odległość wynosi, było podane do kilku firm, między innymi do nikona olympusa canona eos. potrzebuję jeszcze wiedzieć jak się to ma w starych canonach z mocowaniem FD, ale może też jakoś sobie poradzę. jeśli chodzi o minoltę/sony to wynosi ona 44,50mm
Tadziu, suwmiarka pisze się przez 'u'. tak jak wszystkie 'suwki' i 'zasuwki'.
mozna latwo wpasc z poprawianiem. pozdr
No właśnie - zanim kogoś poprawisz, sprawdź uważnie czy nie strzelasz kulą w płot
Tadeusz