anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw tele z funkcją macro.

norbertus20
Początkujący

Obiektyw tele z funkcją macro.

Cześć.

Przymierzam się do kupna obiektywu tele z funkcją makro. Ogniskowa do 300mm i chciałbym się zmieścić w 1000zł. W tej cenie mam do wyboru Sigme i Tamron'a. Teraz pytanie , który jednak lepszy ? Jedni mówia tak , drudzy tak. Zależy mi na tym, abym mógł jednak korzystać z ogniskowych 300mm, myślę że aż takiego "mydła" nie ma.

A może jakiś z Sony? Widziałem obiektyw Sony, tele 70-300mm (chyba) z funkcja makro , ale dziwi mnie jedno, Sigma i Tamron mają taki przełącznik na macro , a sony tego nie ma. Dzięki przełączeniu tego przełącznika na macro np: w Sigmie, zminiejsza sie odległość ostrzenia, czyli wychodzi na to że obiektyw Sonego nie potrzebuje takiego przełacznika bo ostrzy z dość wystarczającej odległości ? Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Jestem otwarty na wszystkie propozycje , mogą być też jakieś obiektywy do np: 200mm , jeśli w Sigmie 300mm to jest "masakra" to po co mi taki ?

PS: Wiem, było dużo takich tematów, ja jednak wolę poruszyć jeszcze raz ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

norbertus20 napisał(a):

PS: Wiem, było dużo takich tematów, ja jednak wolę poruszyć jeszcze raz ;)

Ile można wałkować porównanie Sigmy 70-300, Tamrona 70-300 i Sony 75-300 :smileyquestion:

Ile razy można jeszcze napisać, że właściwie różnice między Sigmą i Tamronem są pomijalne?
A! Już padło słynne hasło "masakra na 300mm". Zaraz ktoś jeszcze napisze, że Sigma ma wadliwy mechanizm AF, ale za to Tamron bardziej aberruje. Ja naprawdę podziwiam ludzi, którzy wymagają niesamowitych wręcz osiągów od budżetowych szkieł. :|

Co do przełącznika Macro - Sony takiego nie posiada, w tej materii Sigma i Tamron mają przewagę uzyskując przy 300mm z min. odległości 95 cm skalę odwzorowania 1:2.
Sony może uzyskac skalę tylko 1:4, a minimalna odległość wynosi 1,5 metra czyli nie jest to jakiś oszałamiający wynik.

Jeśli naprawdę chcesz bawić się w makro i tylko w makro sugeruję rozejrzeć się za używanymi Minoltami 50/2.8, 50/3.5, Cosiną 100/3.5 z soczewką dającą skalę odwzorowania 1:1, ewentualnie poszukaj Tokiny 100/2.8. Oczywiście nie sposób pominąć Flinty (MAF 70-210) i szkieł manualnych, które niczym nie ustępują w makro wyżej wymienionym. Specjalistą od manuali jest tu na forum SZFENDAK, nawet zmontował unikatowy "SZFENDAK-GUN" który wzbudza mój szczery podziw. Wszystkie szkiełka powinieneś dostać w takiej cenie, żeby nie przekroczyć 1000 zł. :)

bikmen
Początkujący

a czy SZFENDAK mógł by zaprezentować swój SZFENDAK-GUN by zaspokoić ciekawość co to takiego?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

bikmen napisał(a):

a czy SZFENDAK mógł by zaprezentować swój SZFENDAK-GUN by zaspokoić ciekawość co to takiego?

Kris z gunem :)

bikmen
Początkujący

kurde niczym rambo z karabinem ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

A ta pomarańczowa osłona, to po to, żeby pszczółki myślały, że to kwiatek i nie uciekały?
:slight_smile:

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

to jedyny słuszny kolor jaki powinien wystąpić w tym przypadku :nauseated_face:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

cfaniak http://klubkm.pl/forum/images/smilies/smoke.gif

------------------------------
fotoamator
fryta-----
Początkujący

Sigma 300mm w trybie macro:
http://img141.imageshack.us/img141/9515/dsc05205.jpg" target="_blank

Wczoraj robiłem - Ja tam jestem zadowolony.

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

fryta napisał(a):

Wczoraj robiłem - Ja tam jestem zadowolony.

Może stwórz galerie :) dobra fotka :)

Pozdrawia Starosta :grin: