anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw??

majka------
Początkujący

Obiektyw??

Prosze o info odnosnie obiektywu w Sony A230,czy podczas wylaczania aparatu obiektyw powinien sie chowac automatycznie i czy slyszalne stukanie(jakby cos przeskakiwalo)jest normalne czy cos jest nie tak?? :cry:

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Witaj,

po wyłączeniu, aparat ustawia obiektyw na nieskończoność - jest to normalne zachowanie Twojego aparatu. Zaś co do stukania - tutaj już nie wiem czy chodzi Ci o stuknięcie jak aparat skończy ostrzyć obiektyw na nieskończoność, czy też o coś innego.

Początkujący

obiektyw pozostaje w pozycji w ktorej pracowal i stukanie slychac tez bez podpietego obiektywu

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

majka napisał(a):

stukanie slychac tez bez podpietego obiektywu

to matryca otrząsa się z pyłków

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

też fakt. Kompletnie nie porównałbym tego do stukania. Raczej do burczenia :nauseated_face:

Początkujący

czy to jest dzwiek cos jakby przeskakiwala zebatka,prowadnica??
a co z powrotem obiektywu zostaje w ostatniej pozycji czy ma sie schowac??
moze to dziwne pytania ale jest to moja pierwsza lustrzanka,wczesniej urzywalam tylko zwyklych cyfrowek :c8

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

jeśli przy włączeniu aparatu obiektyw się nie chowa i słychać dłuższe terkotanie to prawdopodobnie uszkodzeniu uległa zębatka AF-u w obiektywie
po wyłączeniu obiektyw powinien dojechać do końca i powinno być słychać i czuć wyraźnie otrząsanie matrycy
oba przypadki bez względu w jakiej pozycji mamy wyłącznik AF-MF

profile.country.PL.title
jakaspe45
Poszukiwacz

W mojej A230 też występuje takie terkotanie przy wyłączaniu. Obiektyw chowa się tylko o wysunięcie spowodowane ostrzeniem. Jeśli chodzi ci o wysuniecie spowodowane zmianą ogniskowej to niestety ale trzeba ręcznie go "schować".

A230 | S.18-55 | T.70-300 |