anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Oczczędzanie energii

Gazdov
Początkujący

Oczczędzanie energii

Co się bardziej opłaca? Wyłączać aparat na każdą przerwę w fotografowaniu, czy dać mu przejść w stan uśpienia?

22 ODPOW. 22
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja podczas sesji/plenerów/chodzenia z aparatem rzadko kiedy go wyłączam.
ma to swoje plusy np. ze stanu uśpienia wybudza się chociażby spustem migawki (więc szybciej), ale ma też minusy: aparat wyłączając otrząsa matrycę w celu czyszczenia.

nie mniej jednak imho jeśli wiesz, że przez dobrych kilka godzin nie będziesz focić - wyłączaj.
jeśli zaś cykasz z przerwami kilkunastominutowymi - zdecydowanie stan uśpienia (ja mam go na minimalny czas ustawiony)

Początkujący

Ja zawsze wyłączam aparat , nawet w przerwie jedno minutowej między fotografowaniem. Co to jest ten tryb uśpienia ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

sprawdź na ile masz ustawiony czas:
menu :smileyarrow: "Oszcz.energii"
ustaw sobie na "1 min."
zostaw aparat na jedną minutę i zobacz co się z nim dzieje i jak łatwo można go "uruchomić"

to tak jak TV. Też najwygodniej jest zostawić w stan uśpienia (czyli wył. za pomocą pilota) - zamiast wstać, podejść do niego i go wyłączyć "on/off " ;)

Początkujący

O , dzięki. Nie znałem takiej funkcji. Aparat po prostu się wyłącza ,tylko prościej jest go wybudzić.

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

kris napisał(a):

to tak jak TV. Też najwygodniej jest zostawić w stan uśpienia (czyli wył. za pomocą pilota) - zamiast wstać, podejść do niego i go wyłączyć "on/off " ;)

Nie do końca pasuje mi to porównanie... :smileyrolleyes:

"Oszcz.energii" można porównać do trybu uśpienia w PC, wyłączane są wtedy urządzenia peryferyjne (dysk/i itp) ale nie jest zawieszana aktywność myszy, klawiatury i innych przycisków a sam PC pobiera znacznie mniej energii niż podczas normalnej pracy.

W aparacie, przejście z trybu oszczędzania energii do mormalnej pracy oraz zostawienie aparatu na kilka chwil w trybie oszcz.energii pobiera mniej energii z baterii niż wyłączenie-włączenie sprzętu i na odwrót.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

acinloop napisał(a):

na kilka chwil

bardzo ważne.
ja bym to pogrubił ;)

acinloop
Nowicjusz

kris napisał(a):

acinloop napisał(a):

na kilka chwil

bardzo ważne.
ja bym to pogrubił ;)

:smileythumbsup:

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

acinloop napisał(a):

Nie do końca pasuje mi to porównanie.

a to dlaczego?
TV w stanie stanby pobiera od 5 do 150mA w zależności od firmy,modelu itp i wyłączane są "funkcje życiowe" odbiornika
to samo tyczy się naszych aparatów że w momencie oszczędzania energii pobiera jej znikomą ilość i też wyłączane są "funkcje życiowe"

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

SZFENDAK napisał(a):

a to dlaczego?

Chodziło mi o samo porównanie a nie zasadę działania trybu uśpienia/stand by. ;)