anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pliki ARW z alfy 550 na photoshopie CS4

profile.country.pl_PL.title
musicman80
Początkujący

Pliki ARW z alfy 550 na photoshopie CS4

Witam!!!
Czy ktos wie moze jak otworzyc pliki raw z alfy 550 na photoshopie CS4??
Zainstalowalem camera raw wersje 5.5 i nadal sie nie da.
Prosze pomozcie!!

24 ODPOW. 24
musicman80
Początkujący

Sluchajcie a jesli juz narobilem sporo zdjec w formacie RAW to czy zeby je przekonwertowac w jpg to musze to robic na pichote pojedynczo czy jest jakis sposob na to zeby zaznaczyc kilka badz kilkadziesiat plikow na raz i przekonwertowac??

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

każdy program do obróbki plików RAW "narzuca" swoje algorytmy i różne programy, różnie pokazują czystego RAWa (chodzi przede wszystkim o kolory). Jeśli wg Ciebie jest okej (ja mam zawsze na dużo różu) możesz zaznaczyć wszystkie (w adobe camera raw bo o nim mowa) i wyeksportować do jpeg'a.
Nie mniej jednak na przyszłość: najlepszym rozwiązaniem jest robienie RAW + JPEG. Po zrzuceniu fotek na kompa, jeśli stwierdzisz, że fotka jest okej zostawiasz JPEGa, a RAW usuwasz. Zaś jeśli coś będzie nie tak (balans bieli, za ciemno, za jasno) - odpalasz soft do RAWa i obrabiasz.
To jest najlepsze rozwiązanie, ale najbardziej pojemne - bo karta pamięci przy RAW+JPG szybciej się zapełnia :nauseated_face:

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

To jest najlepsze rozwiązanie,

Dzięki temu "rozwiązaniu", jeszcze nie wszystkie foty z Gołuchowa mam obrobione. Te z wakacji, które robiłem tylko w RAWach lub tylko w jpegach - już dawno.
Ale każdy pracuje, jak lubi ;)

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Tadeusz napisał(a):

Dzięki temu "rozwiązaniu", jeszcze nie wszystkie foty z Gołuchowa mam obrobione. Te z wakacji, które robiłem tylko w RAWach lub tylko w jpegach - już dawno.
Ale każdy pracuje, jak lubi ;)

dlatego ja ZAWSZE robię w RAWach. Bo szybciej obrabiam RAWy niż jpegi - środowisko Lightrooma jest po prostu dla mnie genialne :smileymrgreen:

Tadeusz.O
Doradca

No właśnie, "normalnie" - ja też. Ale dałem się skusić na taką propozycję (RAW+jpeg) - i mam za swoje :D

A w ogóle, uważam, że nieco bez sensu jet robić w RAWach, po to, by potem "hurtem" konwertować na jpg - czyli w zasadzie bez żadnej obróbki.

------------------------------
fotoamator
SkywalkerPL
Początkujący

no... nie całkiem - wywoływarki same z siebie zmieniają zdjęcia (domyślne ustawienia, własne algorytmy demozaikowania, itp itd) co niektórym może o wiele bardziej odpowiadać niż przetwarzanie w aparacie (np. mi) - jak kris wspominał największą różnicę widać w kolorach, ale dochodzi też np. kwestia szumów czy detali. :)

:slight_smile:
musicman80
Początkujący

Nie no ok ale co moge zrobic jesli JUZ mam tylko RAWY??
Jak to przekonwertowac hurtem??

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

w IDC hurtem sie nie da. ale można zapisać profil zmian, który można wczytywać dla kolejnych zdjęć. hurtem to w adobe camera raw

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ale można zapisać profil zmian, który można wczytywać dla kolejnych zdjęć. hurtem to w adobe camera raw

a patrząc na temat wątku nie powinno być problemu z AdobeCameraRaw

mat_czok
Expert

tak to jest jak się ma mało czasu i nie czyta się tematów