Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam pytanie. Jak najlepiej uzyskać max ostrość zdjęcia w całym kadrze fotografując odległe widoki np. miasto, góry. Nie chodzi mi o ostrość na konkretnych obiektach tylko w całym kadrze. Chodzi mi głównie o ustawienia czujników autofokusa. Czy pracować na centralnym, srodkowym czujniku gdyż na innych ustawieniach czujniki szukają bezskutecznie i zbyt długo miejsc, w których złapia ostrość. Może wyłączać w takich sytuacjach całkiem AF i trybem ręcznym. Kiedy również stosować środkowy punk ustawiania ostrości a kiedy szeroki i lokalny?
Przy okazji pytanie o światło? Jak największe F? Migawka w okolicach 1/100 aby nie poruszyć zdjęcia czy lepiej inaczej? Oczywiście myślę o dobrej słonecznej pogodzie?
Będę wdzięczny za podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów.
Z góry dziękuję
Najkrócej:
Przysłonę zmniejszyć do ok f/11 lub f/16 (ale nie bardziej) i środkowym czyjnikiem ustawić ostrość na niezbyt oddalonym przedmiocie z wciśniętym do połowy spustem, wykadrować... i już.
A migawka? Statystycznie, aby nie poruszyć zdjęcia winna być nie dłuższa niż 1/(ogniskowa * 1,5).
Wielkie Dzięki za podpowiedź
A TUTAJ byłeś??
Bomba, Dzięki.
Tadeusz, dlaczego nie jesteś za tym aby przy dużej głębi uzywać przysłony powyżej 16?
darkownik napisał(a):
Tadeusz, dlaczego nie jesteś za tym aby przy dużej głębi uzywać przysłony powyżej 16?
Starosta napisał(a):
nawet może się pogorszyć.
Jasne, teraz rozumiem.
Dzięki
darkownik napisał(a):
Jasne, teraz rozumiem.
Dzięki