anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawienia obszaru autofokusa w A 550

darkownik
Początkujący

Ustawienia obszaru autofokusa w A 550

Witam,
Mam pytanie. Jak najlepiej uzyskać max ostrość zdjęcia w całym kadrze fotografując odległe widoki np. miasto, góry. Nie chodzi mi o ostrość na konkretnych obiektach tylko w całym kadrze. Chodzi mi głównie o ustawienia czujników autofokusa. Czy pracować na centralnym, srodkowym czujniku gdyż na innych ustawieniach czujniki szukają bezskutecznie i zbyt długo miejsc, w których złapia ostrość. Może wyłączać w takich sytuacjach całkiem AF i trybem ręcznym. Kiedy również stosować środkowy punk ustawiania ostrości a kiedy szeroki i lokalny?
Przy okazji pytanie o światło? Jak największe F? Migawka w okolicach 1/100 aby nie poruszyć zdjęcia czy lepiej inaczej? Oczywiście myślę o dobrej słonecznej pogodzie?
Będę wdzięczny za podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów.
Z góry dziękuję

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Najkrócej:
Przysłonę zmniejszyć do ok f/11 lub f/16 (ale nie bardziej) i środkowym czyjnikiem ustawić ostrość na niezbyt oddalonym przedmiocie z wciśniętym do połowy spustem, wykadrować... i już.
A migawka? Statystycznie, aby nie poruszyć zdjęcia winna być nie dłuższa niż 1/(ogniskowa * 1,5).

------------------------------
fotoamator
darkownik
Początkujący

Wielkie Dzięki za podpowiedź

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

A TUTAJ byłeś??

fotoamator
darkownik
Początkujący

Bomba, Dzięki.

darkownik
Początkujący

Tadeusz, dlaczego nie jesteś za tym aby przy dużej głębi uzywać przysłony powyżej 16?

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

darkownik napisał(a):

Tadeusz, dlaczego nie jesteś za tym aby przy dużej głębi uzywać przysłony powyżej 16?

To ja spróbuje odpowiedzieć za Tadeusza ;)

Przymykając obiektyw powyżej f11 czy f16 lub więcej (zależy jakiej klasy obiektyw) powoduje zjawisko dyfrakcji.
Czyli zwiększa się głębia ostrości a nie zwiększa się szczegółowość obrazu - nawet może się pogorszyć.

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Starosta napisał(a):

nawet może się pogorszyć.

Nawet na pewno się pogarsza! Ładnie wyjasniłeś :smileythumbsup:
Pewnie dlatego, w kompaktach nie stosuje się przysłon mniejszych niż f/5.6, f/8 - bo dziurka jest tak mała, że zjawisko dyfrakcji byłoby zbyt widoczne, a przy tak małej matrycy GO i tak jest duża.
Ale czasem (b. rzadko) używam przysłon mniejszych niż f/16 - nawet f/22 czy f/32, ale robię to świadomie, zdając sobie sprawę z ewentualnych skutków. I do specjalnych celów.

fotoamator
darkownik
Początkujący

Jasne, teraz rozumiem.
Dzięki

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

darkownik napisał(a):

Jasne, teraz rozumiem.
Dzięki

Pamiętaj, że przysłona to otwór względny a więc f/16 dla 18mm to dziurka 3mm, a dla teleobiektywu 400mm to dziurka 25mm (w kompakcie, przy ogniskowej 3,5mm f/16 to byłoby o,2mm !!)
A więc mamy do czynienia ze swoistym paradoksem: Przy fotografii krajobrazowej, gdzie należałoby porządnie przymknąć (dla dużej GO), dyfrakcja daje o sobie znać dość szybko, a przy długoogniskowych, gdzie raczej nie chcemy przymykać - moglibyśmy to robić, bo występuje później (dla większego przymknięcia).

fotoamator