Podziel się wrażeniami!
witam wszystkich , i mam maly problem , trafila mi sie okazja robic fotki na 2 imprezkach , i troszke sie zawiodlem , ale do rzeczy fotki w kosciele , (ustawienia manualne , swiatlo zastane czas naswietlania ok:1/13 -1/20 , przyslona f-4,5-5,6 . iso 400- 800 ,pomiar ostrosci centralny ) nie bylo innej mozliwosci , na wyswietlaczu wyswietlalo w miare fajnie , ale po wrzucenu na kompa porazka szumy straszne , brak ostrosci przy zblizeniach lub wykadrowanu . a pytanie moje jest takie czy to wina w moich ustawieniach , czy cos nie tak z autofokusem ,dzieki za wszelkie porady. fotka przykladowa w galerii
prosze o porade ,co bylo nie tak, czy to moja wina czy aparatu , nawet po zmianach ( RAW +jpg ) nie ma zamierzonego efektu .szczegulnie brak ostrosci i wysokie szumy .
Połączyłem Ci te tematy bo trudno tak biegać po całym forum w poszukiwaniu zdjęcia.
Tak naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć, bo zdjęcie jest marnej jakości - wychodzi kompresja jpg, nie sposób ocenić szumów i braku ostrości.
Konieczne było wspomaganie się lampą błyskową jeśli nie posiadasz jasnych szkiełek.
Generalnie trudno oczekiwać zadowalających efektów przy takich czasach naświetlania. Jeśli robiłeś w rawach, nie powinieneś mieć większych problemów z odszumieniem zdjęcia. Pamietaj, że szum powinno oceniać się na odbitce, nie na monitorze!
Zastosowałeś pomiar centralnie ważony i przez to zdjęcia są niedoświetlone. Powinieneś raczej używać punktowego.
No cóż, to nie jest wina sprzętu ani ustawień lecz Twojego podejścia do tematu.
Po pierwsze oświetlenie. Trudno oczekiwać żeby nie było szumów gdy zdjęcie jest niedoświetlone i na dodatek przy 400 ISO. Zmniejszenie czułości wymaga dodatkowego światła. Lajam już wspomniał o punktowym pomiarze światła. Niestety matryca nie ma takiej rozpiętości tonalnej jak nasze oczy i musisz zdecydować który fragment ma być jasny a który ciemniejszy.
Po drugie nie oczekuj, że na monitorze nie zobaczysz szumów. Przy dużym powiększeniu nawet na 100 ISO zobaczysz kaszkę. Na szczęście szumofobia jest uleczalna i przechodzi po zrobieniu odbitki w fotolabie. Nawet takiej 21x15.
Po trzecie nie dziw się, że masz kaszanę jak nie pomyślałeś o kadrowaniu w czasie robienia zdjęć. W kadrze masz ponad połowę miejsca za dużo, wycinając to w kompie powiększasz pozostałą część a tym samym pogarszasz jakość.
Lekcja na przyszłość: dodatkowe oświetlenie, przemyślane kadrowanie i porzuć nastawienie 'mam kompa to se obrobie'.
PS. jakby co to pytaj chętnie podpowiem
Ja dorzucę od siebie: a próbowałeś z czasami 1/8? mogłeś również przestawić się na tryb A i pogrzebać w korekcji ekspozycji. iso 800 dla zdjęć ważnych - szczegółowych stanowczo odpada. Staraj się nie przekraczać 100-400.
Tak to prawda, kościół nie należy do pomieszczeń dobrze oświetlonych - a co za tym idzie wypadało by mieć jaśniejszy obiektyw (koszty) bądź posiadanie lampy reporterskiej, osobiście polecam HVL -f42AM bądź modeł wyższy w zależności od twojego portfela
jak już napisano - kościoły to straszne ciemnice.....
i może się wydawać, że kościół jest jasny - ale nie jest.
błysk odbity + światło zastane + zjadalne iso + jasne szkiełko + czas naświetlania do "utrzymania" i zamrożenia ludzi
@kris - pięknie to ująłeś
światło odbite to piękna sprawa.... dobre oświetlenie = krótszy czas = ostre zdjęcia
ok dzieki za polaczenie i za odpowiedzi . ale sprawa wyglada tak ,ze lampke dodatkowa to posiadam ale zakaz byskania byl , ani podejsc blizej za bardzo nie mozna bylo ,wiec dalsze kadrowanie pozostawialem dla kompa . jechalem na czym sie dalo , staralem sie nie przekraczac iso800, ale i na 400 wyszla kasza czas 1/8 raczej odpada bo na 1/13 lekki ruch i fotka zamazana . jasne szkielko no cuz jest w planach narazie(koszty zbyt przerastajce mozliwosci amatora ) ,ale najbardzej boli mnie brak ostrosci ,czy to czasem nie wina aparatu , celowal ladnie na buzke biskupa ale brak tego na kompie , dodam ze takich malo ostrych fotek mam kilka na liczniku, wiec zastanawiam sie troche nad serwisem ale czy to sluszna decyzja
moze inna fotka z iso 800 czas 1/20, kwiatki tez malo ostre, chyba ze mnie sie tylko tak wydaje lub przesadzam ,
koledzy napisali już wszystko na ten temat czyli kościół +lampa+jasny obiektyw = dobre ostre zdjęcie
na ostatniej fotce nie dość że pod światło to przy 1/20 SSS się nie wyrobi więc fotka już taka niestety będzie