Podziel się wrażeniami!
Szanowni forumowicze. Po lekkich zabawach z a77 chciałbym wgrać ponownie firmware 1.05. Aczkolwiek firmaware_updater nie daje takiej możliwości. Czy może istnieje jakiś sposób. Chęć ponownego zaaplikowania update pojawił się w związku z brakiem kompensacji zniekształceń od obiektywów. W menu, w regulacji AF, żeby wyregulować AF musiałem usunąć wszystkie 30 zapisanych ustawień obiektywów. Być może to subiektywne wrażenie, ale po tej operacji obiektyw sony 2.8/16-50 SSM, który winien mieć kompensacje zniekształceń niejako z automatu, przestał sobie radzić ze zniekształceniami - dystorsją falistą. Objawia się to "beczkowatymi" zdjęciami architektury itp. Czy może istnieje inny sposób zniwelowania tego przykrego efektu??
Ponowne wgranie softu jest możliwe tylko w serwisie - e-csi.
W warunkach domowych możesz wyjąć baterię na kilka minut, ewentualnie przywrócić aparat do ustawień fabrycznych - od tego bym zaczął. Być może gdzieś coś przestawiłeś a teraz o tym nie pamiętasz.
Nie pozostaje mi nic innego, jak podpisać się pod słowami Sadama. Zacznij od przywrócenia ustawień fabrycznych, potem bateria, potem serwis. Jakby co podaję dane kontaktowe:
C.S.I. Foto i Video
ul. Żytnia 15
01-015 Warszawa
www.e-csi.pl
e-mail: info@e-csi.pl
tel. 022 3792090
Pierwsze dwie opcje już przerobiłem, bez odczuwalnych efektów. Pozostaje wizyta w serwisie. \
Nie mniej nie mogę pozbyć się uczucia, że to trochę żenujące, takie braki w oprogramowaniu. Gdzie indziej na forum pisałem jeszcze o innych ograniczeniach.
Dzięki za pomoc Panowie. A czy może bawiliście się ustawieniami microAF?
suVee napisał(a):
A czy może bawiliście się ustawieniami microAF?
Mi przyszło do głowy zmienić i sprawdzić... i teraz masz babo placek