Podziel się wrażeniami!
Cześć. Generalnie korzystam z ISO 100. Czy uważacie, że wykorzystanie mniejszego ISO w tym korpusie ma sens w fotografii, np. plenerowej? OK, ISO mniejsze ma sens w studio, gdzie możemy mieć wystarczająco dużo sztucznego światła, ale czy rzeczywiście widać tę różnicę na odbitkach do formatu A4?
JagiS napisał(a):
Cześć. Generalnie korzystam z ISO 100. Czy uważacie, że wykorzystanie mniejszego ISO w tym korpusie ma sens w fotografii, np. plenerowej? OK, ISO mniejsze ma sens w studio, gdzie możemy mieć wystarczająco dużo sztucznego światła, ale czy rzeczywiście widać tę różnicę na odbitkach do formatu A4?
JagiS napisał(a):
Dziękuję piotruso za podpowiedź. Dzisiaj porobiłem sobie sample dla wszystkich możliwych konfiguracji ISO. Generalnie mogę stwierdzić, że do ISO 400 jest bez zarzutu, i to właściwie mi wystarcza. Dalej, gdy zachodzi taka konieczność w ruch idzie statyw.
JagiS napisał(a):
Generalnie mogę stwierdzić, że do ISO 400 jest bez zarzutu
ISO50 to jest to czego brakuje mi w mojej jak i (nawet bardziej ) skoku wartości ISO o 1/3EV w trybie M.
Zresztą Optyczni wykazali przy teście aparatu z matrycą 12,4mpx (ISO200), że na sztucznej ISO100 jest większy DR... Czy to w ogóle jest możliwe, a może wyniki wynikają z ich specyficznie przeprowadzanych pomiarów? Ogólnie rzecz biorąc, jest szansa aby DR poprawiło się przy korzystaniu z programowej czułości ISO50?
Bart, potrzebujesz ISO 50 do czego?
Długie naświetlania? Kup sobie szary filtr i po sprawie. 55mm uniwersalnie i jest
Jakie są różnice między dynamiką o których piszesz? Przecież to są jakieś ułamki, których normalnie nie dostrzeżesz okiem.
kris napisał(a):
na wydruku A4 sprawdzałeś?
Bo moje doświadczenie odnoście ISO są takie:
- jak nie muszę to nie używam iso100 i 50
- jak tylko mogę używam iso200, której najbliżej do czułości natywnej (o tym wspominał Piotruso)
- jeśli trzeba używam iso400 bez obaw
- jeśli muszę używam iso800-1600 - na odbitkach szumu nie widać
- jeśli nie mam wyboru, śmiało zwiększam iso dalej (są takie zdjęcia podczas reportażu, że lepszy szum, niż poruszone kadry)
Ważne jest by dobrze naświetlić kadr. Każde zwiększanie jasności podczas obróbki (RAW/JPG) wpływa destrukcyjnie na zdjęcie, a im wyższe iso, tym szybciej to widać. Więc dobrze naświetlona klatka jest istotą, dobrego zdjęcia w moim odczuciu. No i jeszcze pozostaje kwestia spadku kontrastu oraz dynamiki wraz ze wzrostem ISO. Więc za każdym razem zwiększając iso robię to świadomie. Coś za coś.
kris napisał(a):
Bo moje doświadczenie odnoście ISO są takie...